Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. Príbeh úchylnej rodiny a o jej svojských pravidlách a záľubách. Dej bol síce pomerne jednoduchý, ale pocit bezmocnosti, ktorý prostredníctvom hlavnej postavy vo mne vyvolal to bohato vyvážil. A postava taťky, no.... asi tak nejako si predstavujem totálneho psychopata, svoju rolu zahral veľmi presvedčivo. 70/100 ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Zvrácenost Anglie zářící ve zvrhlé míse konzervativních zvratků lidské psychiky. Steven Sheil je borec. Áčková problematika v béčkovým filmu, áčkově natočeným a hraným s béčkovými momenty. Sympatie postav je přímo úměrná divákově ujetosti v tom, či onom směru. Takřka veškerá nechutnost je proháněna přes naší představivost a to i v explicitních záběrech. Téma incestu na nás dejchá po celej film, ale závěrečný uvědomění si jeho absence vede k úvaze nad "přáním otcem myšlenky". Dirty bastards. Are you used to it? ()

Reklama

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

,,Pokud budeš hodný Andílek, tak se staneš součástí rodiny a mamka tě bude mít moc ráda. Pokud ne, poznáš taťku a dobře jsi viděla jaký je." Pár let jsem tuhle věc odkládal, no před pár hodinami jsem se dozvěděl, že to byla chyba. Většina lidí mě zná a zná můj postoj k filmovému extrémnímu násilí, takže jistě omluví tenhle úchylnej komentář. Mladá hezká přistěhovalkyně z Polska s pochybným vízem pracuje na Britském letišti jako uklízečka. Seznámí se tam s dívkou jménem Birdie a jejím bratrem Elbiem. Birdie se chová zkaženě a Elbie je retardovaný homosexuál, nemluví, nesouloží. Jednoho večera naší hrdince ujede odvoz domů a je nucena jít na noc ke svým novým přátelům. A u nich se rozjede to nejokouzlující mučivé peklo které jsem kdy viděl. Rodinu ovládá Taťka, tlusté úchylné prase, které souloží s vnitřnostmi, náhodně unesené oběti porcuje s noblesou amatérského řezníka, nedoporučuje se ho nasrat a je mistr přes fyzické tresty. Pod ním je v šílené hierarchii Mamka, žena ve středních letech, která si užívá pomalou bolest na svých dětech tak, že je žiletkou řeže do zad, propichuje jim břicho, libuje si v psychické šikaně, vaří lidské maso a řídí domácí pokladničku. Jejich nebiologická dcera Birdie je magor sám o sobě a nebiologický syn Elbie spíše zastává roli manuálního pracanta. Na půdě je schovaná degenerovaná biologická dcera Taťky. Rodinka k pohledání! Pokud chcete znát slova jako sexuální deviant, úchyl, psychopat, magor, šílenec a blázen v praxi, tak tady to máte z první ruky. Tahle pojebaná rodina nechce tu dívku umučit a zabít, kdepak. Chce ji převychovat v člena rodiny se stejnými sadistickými sklony jako má zbytek famílie. Když Vám Mamka skalpelem do zad vyřezává křídla a říká ,,Moc hodné děvče Andílku" tak Vám prostě nezbyde nic jiného než ji nechat protože kdyby ne tak přijde Taťka a bude trest. Přes den však celá rodina chodí do práce jakoby se nic nedělo. Uvědomíte si, že ti lidi jsou prostě nemocní. Nádherně zvráceně nemocní. Tenhle film není pro každého a ani se nesnaží být. Atmosféra je depresivní, ubíjející, děsivá a bolestivá. Scény jsou násilné, emotivní a smutné. Herecké výkony jsou perfektní až je to k zamyšlení kde se to v nich vzalo. A v tom vidím ohromné plus, sám bych si chtěl totiž někdy zahrát takovýho magora jako byl Taťka (pořád lepší ho chtít hrát než jím být). Film hezky plynul bez sebemenšího zádrhelu a úplně jsem se dokázal vcítit do hlavní herečky. Nebyl to příjemnej pocit. Kazdopádně se dostáváme na konec a po velkém Vánočním finále jsem vrněl blahem. Miluju realistické znázornění násilí ve filmu a jsem milovníkem hororového sub žánru jménem torture. Jen to nesmí být bezduché mučení ale čistá krásná práce kterou nám ukázal film Mamka & Taťka. 5* a.k.a 100% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jestli v Anglii uplatňují takhle svérázné výchovné metody, nedivím se, že nebezpečnost tamější mládeže stoupá. Podobný typ filmu nemám moc v lásce. Přes dílčí žánrová zpestření (oběť nějakou dobu nemůže křičet, většinu páchaného násilí přímo nevidíme) stoupli v mých očích Máma s Tátou teprve díky posledním minutám, kdy je systematická destrukce tradičních rodinných hodnot dovršena perverzní oslavou Vánoc. I takto lze poukázat na výsledky sociologických výzkumů. Rodiče ztrácejí autoritu, děti opouštějí domov, rodina se rozpadá. 65% Zajímavé komentáře: Flipnic, JFL ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Mum and Dad naprosto efektivně znova otvírá subžánr "pošahaná rodinka" subžánru hororu exploitaition, znova jako by připomínal mnoha scénami a svým jednoduchým dějem geniální kultovní klasiku Texaský masakr motorovou pilou (1974) od Tobe Hoopera, ale vše obrazově a kamerou podává tak syrově, nechutně a realisticky, že má člověk opravdu dost nepříjemný pocit, že se tohle může dít a může stát... Zatímto Hooperův kult byl 70.kový tryskající exploitaition působící jako nalezený "ušmudlaný dokument", zde kamerově a obrazově film právě jako dokument působí ... Nevrhá na diváka extrémní násilné brutálnosti a spousta "hanebných" vložek sem sice mohla být zařazena, tím myslím zejména sexuální násilnosti a zvrácenosti, leč i když toto film přímo neobsahuje, krutý a nechutný je v nadměrné míře a jak jsem již uváděl, připomíná prostě realitu "dnešních dnů" ... K tomu všemu pak přispívá geniálně zahraná a ztvárněná psychologie rodiny, kde exceluje hlavní herečka a dále taťka (žádná obluda, jen vypasený slizoun ...). Právě to vše je dosti zneklidňující, syrové a dostatečně nechutné, aby nezvyklého diváka šokovalo, zvyklého pak buď zaujalo (můj případ ...) nebo zklamalo (případ těch, co čekají nějaké gore-orgie ...). Ne, tento film je o násilí, psychických a osobnostních poruchách, úchylkách a ujetostech ... Z tohoto hlediska se jedná o jeden z mála výjimečně reálných a realistických exploitaitions filmů a jeho kvalita je naprosto neoddiskutovatelná ... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)
  • Film byl ve Velké Británii uveden v televizi na Vánoce. S ohledem na název řada diváků očekávala rodinný film. Zhlédnutí se nevyhnulo ani několik dětí. (ČSFD)
  • Premiéra filmu byla 22. srpna 2008 během London FrightFest Film Festivalu. (Worry77)

Reklama

Reklama