Reklama

Reklama

Štíty království českého

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jak žili naši předkové ve středověkých městech a jak vznikaly hrady a opevnění…. Dokumentární seriál nás zábavnou formou provede nejzajímavějšími a nejkrásnějšími místy Čecha a Moravy. Průvodci se na deset dílů stali historik Tomáš Durdík, český kastelolog a archeolog, a herec Jaroslav Plesl jako moderátor a zvídavý laik. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (57)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak u tohohle seriálu jsem si rozpomenul na svá archeologická léta v devadesátých letech. Dělali jsme nějaký výzkum na hradě na Vimperku a protože jsme našli nějakou do té doby pod sutí ukrytou zeď, přijel se na nás podívat pro mne neznámý chlapík a pár dní s námi v montérkách strávil na hradě. Postavy hřmotné, brýlatý, fousatý, vlasatý... Zvláštní typ hned od pohledu, ale jakoby k hradu patřil. Na jednom z dřívějších výzkumů jedné zříceniny v lesích jak jsem se dozvěděl dostal od jednoho brigádníka ze Slovenska dokonce přezdívku obor (obr). Jeho parta totiž nepochopila který výkop mají zaházet a zaházela ten připravený k dokumentaci... Durdík se prý tehdy rozzuřil a řítil se na ně řvouc ,,Vy idioti'' !!! Partička se rozprchla po lese a opravdu vyděšený Slovák prý řval v úprku ..obor! obor !!! :-))) Tehdy jsem nevěděl s jakou kapacitou nejen v rámci české ale dokonce evropské kasteologie kempuji v dosti partyzánských podmínkách na vybydleném hradě... Ucpal se nám tam jediný záchod a tak jsme jej opravovali. Nešlo nám to a tak Tomáš přikleknul a jal se na kolenou demontovat lecčíms ucpané trubky... Tykal si s námi a byl neskutečně fajn a skvěle vyprávěl neuvěřitelné příhody jak z dávných časů tak z dřívějších již proběhlých výzkumů. Uvádím to zde pro jeho památku protože navzdory tomu jaká to byla neskutečná palice na opevnění, tvrze, hrady a historii vůbec - to byl super chlapík, který neměl potřebu chovat se jakkoliv povýšeně. Proto mi tenhle dokument moc sednul. Rád jsem si jej připomenul. Sednul - tedy až na Plesla. Toho mám rád, ale jako sekundant Durdíkovi mi ani jako zástupce laické strany moc nesedl. Škoda, že Tomáš už není a že takovéhle dokumenty nemohou vznikat. I za těch deset dílů jsem ale nesmírně rád. Dávám za 4 obytné věže. * * * * ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Doteď jsem měl před svýma očima jeden velký temný štít z našich českých dějin (zejména pak tedy z hradů, zámků, zřícenin, jejich tajemných zákoutí, legend ap.), ale tento kvalitně zpracovaný dokument se mi ty moje nedostatky v pošramocené paměti bude snažit postupně trochu poodkrýt-). Pravdou je, že by si tento dokument rovněž zasloužil přinejmenším 50 minutek v hl. vysílacím čase jako třeba Habsburkové na ČT2 a bylo by to o něčem jiném. ()

Reklama

Boulderman 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokumentární seriál - bohužel se sestupnou tendencí. Poslední tři díly už byly slabší. Taky mě mrzelo, že se to týkalo pouze českých hradů s občasnými výlety do Německa, ale na Moravu tvůrci nezavítali ani jednou (přitom jsou u nás k viděni skvosty jako Helfštýn, Bouzov, Pernštejn, Špilberk a mnoho dalších - třeba úchvatné "loupežnické" hrady v Jeseníkách). Přesto dám s radostí 4 hvězdy ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Tohle se opravdu povedlo... osobně hodnotím jako nejlepší český dokument, jaký byl kdy natočen. Velké množství zajímavých informací o českých hradech, včetně jejich historie, konstrukce a okolností výstavby, velmi příjemní a vtipní průvodci herec Jaroslav Plesl a špičkový odborník Tomáš Durdík, výborná atmosféra, krásné záběry a perfektní koncepce celého seriálu. Opravdu nevím, co bych mohl vytknout. Snad jen neexistenci pokračování Štíty markrabství moravského a vévodství slezského, ale to už by muselo být s jiným odborným průvodcem. Rozhodně by tento dokument mohl sloužit jako vzor pro budoucí dokumentaristy, a to nejen pro ty české. Jak neskutečně podařeně působí tento výtvor například ve srovnání s hranými pseudodokumenty z dílny BBC. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tam nebyl prof. Durdík sám, byl by to kvalitní objektivní dokument. Pleslovy komentáře o temně temném a barbarském středověku byly vyloženě debilní. Mám rád, když o humanitě žvaní představitel pohanské společnosti, v níž matky jen v ČR nechají každý rok zavraždit více než 22 000 vlastních dětí. Tento počet je několikrát větší než počet heretiků odsouzený k smrti katolickou Inkvizicí v celé Evropě během 500 let jejího trvání! Pohani nemají žádné právo brát si Inkvizici do huby. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama