Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Atmosféra 60. let a zpracování je na vysoké úrovni, od příběhu jsem možná čekal něco víc, moralizace se nenosí, ale stále se jedná o nadprůměr. Nenudil jsem se, spokojenost. 75% # pozn.: Pro zajímavost - jedný důvod, proč jsem se na tenhle film díval byla podoba carey na plakátu - připomínala mi Audrey Hepburn. ()

katasta 

všechny recenze uživatele

Co na An Education oceňuji nejvíc, je samotný příběh - o dobré studentce, která má i přes přísné rodiče svou hlavu a jednoho dne jí přestane bavit studium a chce si užívat. Ještě jsem snad neviděla film s tak silným výchovným podtextem a tak si říkám, že by se tohle mělo pouštět puberťákům :oD Nicméně pokud bych měla posuzovat zpracování, pak je tu nejvýraznější ústřední dvojice - Mulligan, Sarsgaard, čimž to tak trošičku končí, takže velmi pěkný průměr :o) ()

Reklama

sharky 

všechny recenze uživatele

71% stylové, vtipné, zábavné, milé, s výbornými herci (zvlášť proměna Carey Mulligan z věrohodné šestnáctky v dámu alá Audrey Hepburn je vyborna, stejně jako Alfred Molina v roli zmanipulovaného otce) a bohužel s uplně dementním koncem a poslestvím, které odpovídá té době před 50 lety, kdy se film odehrává, ale rozhodně nepatří do roku 2010. Ovšem nemůžu říct, že bych se jinak dobře nebavil.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný, z veľkej časti romantický film. Výborne vykreslená atmosféra vtedajších rokov, spolu s výbornými hereckými výkonmi mali veľký podiel na tom, že romantická časť príbehu funguje naozaj bezchybne. Už samotný názov prezrádza dosť, takže asi v polovici filmu som si vravel, že je to až príliš dokonalé, príliš rozprávkové, že sa niečo stane. Ono sa naozaj stane a nie je to nič, čo by ste nečakali, alebo niečo, čo by vás malo šokovať. Jednoducho takýchto príbehov o naivných dievčatách už svet videl milióny a toto je jeden z nich. Pre dnešné dievčatá dosť poučné, pre nás ostatných príjemný film. Aj keď druhá polovica už romantická nie je, dovoľujem si to zaradiť do kategórie romantický a musím povedať, že ma film naozaj zaujal. 80%. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

(SPOJLUJU tam jak dobytek) Nemilosrdná feministická romance, kde všichni muži jsou slaboši a manipulátoři. Zajímavý je, že až do poslední patnáctiminutovky dodržuje standardní romantické schéma, který by bylo super tu graficky znázornit, ale budu si muset vystačit se svými legendárními vyjadřovacími schopnostmi. Představte si tabulku, která vertikálně čítá 10 bodů a horizontálně 8. Vertikální rovina znázorňuje duševní rozpoložení protagonistky (čím výše, tím lépe), horizontálně postup dějem. Bod číslo jedna nazveme Status quo (hodnota 3), kdy obě postavy o sobě ještě neví, proplouvají svými životy, kterým však něco chybí. Asi ta láska. Bod dva nazveme Setkání (hodnota 4), následuje bod tři hodnota 6, a to Okouzlení. Bod 4 náleží pod kategorii Veselé společné zážitky navzdory. To již má hodnotu 8 a jedná se většinou o sestřih pikniků a společných akcí protagonistů, navzdory závistivcům a konzervám. Bod 5 je na vertikálním žebříčku vrchol (10) a je to První sex/Paříž/Opravdové vyznání atd. A pak přijde twist, tedy Průser/Provar, čímž nám veritkální linka spadne až na číslo 1, ze kterého následně vychází horizontální bod 7 Běh/Usmíření (hodnota 5) a následně poslední bod 8. a to je Usmíření a nový začátek, jehož hodnota je též 8, ne výše, protože stigma bodu 6 již bude navždy přítomné a postavy se poučily/dospěly, takže jejich vztah již nebude mít takový drive jako v jeho začátcích. An Education odbočí z tohoto schématu po bodě 6, kdy neproběhne Běh, ale Útěk a bod osm tak tedy nereprezentuje Usmíření, ale pouze Smíření, odklon od romantiky obecně na úkor vzdělání a budoucnosti, plus trochu zdravého sexismu. Díky tomu se poslední bod filmu nikdy nedostane nad středový bod 5, zato hrdinka bude se sebou daleko více spokojená._______ Jinak Carey Mulligan se svými dlouhými chlapskými prsty, hrdelním smíchem a megahyperdolíčky je výborná kombinace be careful/be fascinated girl. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • Snímek se natáčel na jaře 2008 v Londýně, Oxfordu a Paříži. (POMO)
  • Když se potkají poprvé Jenny (Carey Mulligan) a David (Peter Sarsgaard) velmi hustě prší, v některých záběrech je však evidentní, že svítí slunce a prší pouze nad jejich autem. (hansel97)
  • Když se režisérka Lone Scherfig dozvěděla, že je 22letá Carey Mulligan o tolik starší než fimová postava 16leté Jenny, měla pocit, že to naruší celý film. Obavy se vytratily, jen co herečku spatřila. (virus10)

Reklama

Reklama