Reklama

Reklama

Leonard Bernstein nahrává West Side Story

(TV film)
  • Západní Německo Leonard Bernstein conducts "West Side Story" (více)
Dokumentární / Hudební
Západní Německo / Velká Británie, 1985, 89 min

Obsahy(1)

V roce 1949 L. Bernsteina zavolal jeho spolupracovník Jerome Robbins, má prý skvělý nápad: broadwayský muzikál na motivy Shakespearova Romea a Julie. Mělo se jednat o boj dvou pouličních gangů v neyorské chudinské čtvrti. Ta myšlenka Bernsteina nadchla. Robbins pak ke spolupráci přizval Arthura Laurentse. Mezitím filmový režisér Robert Wise s choreografem Robbinsem natočili film West Side Story (1961) oceněný deseti Oscary. Další nápad přišel mnohem později: objednávka k nahrávce West Side Story s předními operními sólisty. Před tímto projektem Bernstein nikdy nedirigoval celou West Side Story. Nahrál sice z jejích motivů Symfonické tance, kde ale chyběly takové melodie, jako: Maria, Tonight, Officer Krupke nebo I Feel Pretty. Charismatický Bernstein, jeho inspirovaná hudba a velcí operní sólisté. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Přestože ve mě pojem West Side Story nevyvolává takový úžas a příjemné emoce jako v mnohých jiných divácích, sledovat Leonarda Bernsteina se rovná komedii spojené s úchvatným dramatem. Jako člověka jsem Bernsteina nikdy výrazně nesledoval, ale tento dokument mi dovolil nahlédnout do jeho geniálnosti (i když mě jeho hudba ve WSS opravdu příliš nevzala...). Jeho energie a odvázanost je až děsivá... k tomu ještě další hvězdy především pěveckého nebe jako Jose Carreras (který dostával pěkně za uši :))) a Kiri Te Kanawa. Výjimečný dokumentární počin, který bych dával jako bonus na dvd k WSS, protože mě zaujal snad více než samotný film, ve kterém hudba poprvé zazněla. PS: ta zpěvačka, co zpívá takový "poblázněný" hlas je naprosto boží:)))furt se smála a do toho ten její hlásek... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Radost, pohádka, pohlazení. Samozřejmě je paráda vidět už špičkové muzikanty, zpěváky a poslouchat nádhernou hudbu. Ale pohled na Bernsteina je skutečně naplňující zážitek. Znovu si člověk uvědomí, že co je skutečně geniální a mimořádné, je vždycky současně i přirozené a na pohled obyčejné. Génius se nevytahuje, nemá to zapotřebí, protože prostě je. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Častěji mě nejdříve zaujme tvrce a pak až jeho dílo. V tomhle se mi líbí, že podobný názor zastává i I.Diviš, jehož knihu "Teorie spolehlivosti" doporučuji každému, koho zajímá člověk. Už jako dítě se mi líbilo, jak mluvil o přístupu ke své práci dirigent české filharmonie - snad se nepletu - Neuman? Učitelka nám ve škole řekla, že se na ty jeho pořady taky áda dívá, ale později v nich nepokračoval, protože mu připadalo že to není důstojné pro mistra jeho kvality snižovat se na televizní obrazovku a mluvit do ní. Měl by žít v dnešní době, to by zažil co se od té doby změnilo. Bernstein, jsem rád, že se o něm natočilo několik dokumentů, kde vysvětlil, jak co vznikalo, a přestože mám rád některé jeho melodie, tak až tak pod kůži se mi nedostal jako jiní hudebníci. Ale asi to byl úžasný člověk. Když mě něco k němu přiblíží, tak se možná o něho budu zajímat více a lépe. ()

Miki68 

všechny recenze uživatele

Každý, kdo alespoň trochu hudbě rozumí musí po právu přiznat Bernsteinovi genialitu svého druhu. Dokázal vždy svou hudbou strhnout, nebo přinejmenším zaujmout i nestranné posluchače z řad laiků, a přiznejme si - ta muzika není nijak prvoplánová, a při bližším poslechu dosti členitá (neříkám naschvál "složitá"). Navíc byl vlastníkem velkého osobního kouzla. Jak přiznávají hudebníci, kteří měli tu čest s ním pracovat, l to geniální dříč s úžasným charismatem. Tenhle film toto vše potvrzuje. Krásné interpretační výkony orchestru i sólistů (skvělá TeKanawa!) ukazují, že tahle rytmická muzika namíchaná z ingrediencí jazzu, latiny a k antilény, přestože je složená na konci 50tých let ,může něco říct i dnešnímu posluchači. ()

trilobit4 

všechny recenze uživatele

Moc zajímavý dokument, který umožňuje sledovat nejlepší z nejlepších hudebníků při práci. Četl jsem, že nahrávací sezení je více stresující než normální živé vystoupení. Asi to tak bude. Sledovat Joseho Carerrase jak mu tečou nervy a dělá chybu za chybou, je moc poučné. Bernstein vzdor tomu všemu zachovává téměř ledový klid.. téměř. Navíc ty pěvecké hvězdy. úžasné ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama