Reklama

Reklama

Leningrad

  • Rusko Leningrad (více)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Aelita 

všechny recenze uživatele

Seriálová verze. Jeden z nejnákladnějších ruských filmových projektů. Hollywoodské cukrkandlové zpracování pro hollywoodského diváka, podobně jak to zcela vypočítavě udělal Michalkov s Lazebníkem sibiřským v naději zabodovat na západních trzích. Ruská kritika prohlásila Leningrad za komiks o válce a urážku pro diváky a ty, kdo zažili blokádu. Jednoduše řečeno Hollywood, blokáda a hlad jsou neslučitelné věci. Škoda peněz. ()

Arius 

všechny recenze uživatele

Tak a opäť tu máme tému druhej svetovej vojny-východný front.Leningrad si vybral cestu mierne psychologického filmu. Máte k dispozícii pohlad obyvatelov blokovaného Leningradu, pohlad zahraničnej novinárky ktorá ma sidealizované predstavy,nacistického predáka a nacistického pilota ktorý ma na rukách krv nevinných civilistov. Zrejme rozpočet nepustil že tvorcovia sa vybrali touto cestou a oželeli boje, chceli zrejme na tomto čiernobielom plátne ešte výraznejšie podčiarknuť utrpenie ruského ludu a zároveň ich nezlomnosť a hrdinstvo počas 2 svetovej. Zábery na zbombardovaný Leningrad,mŕtve a zamrznuté telá na uliciach či prehlbujúce sa zúfalstvo Leningradčanov, keď od nariekania postupne prešli na konské mäso a kanibalismus, presne tieto účelové zábery mali podporiť ideu a získať si diváka, žiaľ vsadené medzi nudné a rozťahané chvílky v mrazivom Leningrade stratili na sile. Problémom Leningradu bola vata, bolo jej dosť a bola nepozeratelná, prázdne frázy a dialógy nudili, tiež technická stránka filmu bola biedna(či už bombardovanie ale taktiež aj prestrihy tie vidíte lepšie aj na slovensku). Tiež mi nedá nespomenúť Armin Muellera-Stahla, všimol som si že tento v celku dobrý herec sa(neviem či je to úmyselne) stále objavuje v podobných rolách. Jeho postava je väčšinou taký skrytý záporak bez chrbtovej kosti, proste mám ho už prečítaného a to mi na ňom v Leningrade vadilo. Bola to mierna dilema či dať dve alebo tri napokon som sa rozhodol pre vyššie hodnotenie, možno konštatovať že Leninrad je dôstojnou pamiatkou na tých ktorý padli za svoje ideály a presvedčenia. Nič svetoborné však nečakajte. ()

Reklama

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Historický film vypovídající o životě v Leningradě v době nacistické blokády. Do obklíčeného Leningradu přijíždějí zahraniční reportéři a při náhodném bombardování zmizí novinářka Káťa. Objeví ji rudoarmějka Nina, která ji ukryje v domě, kde žije matka se dvěma vyhladovělými dětmi a také operetní pěvkyně. Když se přítel Káťi, dozví, že je Káťa naživu, vyhledá ji, ale Káťa se z břehu Ladožského jezera vrací k opuštěným dětem, aby se vydala na dobrovolnou smrt hladem. Nádherný příběh o přátelství, který se však nevyhýbá ani pohledu na Stalinovu krutovládu. Stalin radši nechal půlku města chcípnout hladem než vydal povel ke kapitulaci. Pět hvězdiček dramatu jen podtrhuje vynikající režie i projev představitelů hlavních rolí. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Nikdo se odtud nedostane. Ty ani já. Ta blokáda nikdy neskončí." ----- Trochu nesoustředěný a tudíž i nespolehlivý - nebo spíš nedostatečně motivovaný ... či prostě jen neschopný příběh. V úvodu se zdá, že zamýšlí obsáhnout úporný hlad stejně jako ubíjející bombardování, neúprosný mráz a pohasínající jiskřičky naděje - snad i jakousi zatrpklou, byť nelidskými podmínkami otupělou a skutky jednotlivců nahlodávanou zatvrzelost celého města ... ale vzápětí jakoby začal o sobě pochybovat - jakoby se zalekl svého smělého cíle a spokojil se "jen" s dramatickým osudem jedné ženy a jejího blízkého okolí ... ve spojení s drobnými epizodami z každodenního života obléhaného Leningradu. Bohužel i tady částečně selhává. Nedostal se mi pod kůži, abych ho mohla spolu s jeho hrdiny PROŽÍT. ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak válečný film, jako pohled na blokádu Leningradu očima anglické novinářky, která nešťastnou náhodou zůstala v obleženém městě. Obrázek kruté reality - smrt hlady, umrznutí, kanibalismus, to vše pod neustálým strachem z německých náletů, ale i před vlastními lidmy, kteří při záchraně vlastního života se nebojí okrádat nebo zabíjet druhé. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Během blokády zemřelo dle různých zdrojů od 300 tisíc do 1,5 milionu lidí. Například v Norimberském procesu se uváděl počet mrtvých 632 tisíc lidí. Pouze 3 % z nich zemřelo na následky bombardování a dělostřelecké střelby, ostatních 97 % zemřelo hlady. Reálný počet obětí přibližuje fakt, že ze všech městských hřbitovů jen na Piskarevkém bylo během blokády pohřbeno na 657 tisíc lidí. Celkově během bojů o Leningrad zemřelo více lidí než ztratily dohromady Anglie a USA za celou válku. (Aelita)
  • Blokáda Leningradu trvala od 8. září 1941 do 27. ledna 1944. Během ní ve městě zemřelo hlady přes milion obyvatel. (Petulka88)
  • Většina německých obrněných vozidel jsou upravené sovětské stroje. V záběrech přepadení autobusu se však objeví i skutečný historický Pz.Kpfw.38(t) československé výroby, které Wehrmacht na východní frontě používal. (p3tris)

Reklama

Reklama