Reklama

Reklama

Leningrad

  • Rusko Leningrad (více)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Historický film vypovídající o životě v Leningradě v době nacistické blokády. Do obklíčeného Leningradu přijíždějí zahraniční reportéři a při náhodném bombardování zmizí novinářka Káťa. Objeví ji rudoarmějka Nina, která ji ukryje v domě, kde žije matka se dvěma vyhladovělými dětmi a také operetní pěvkyně. Když se přítel Káťi, dozví, že je Káťa naživu, vyhledá ji, ale Káťa se z břehu Ladožského jezera vrací k opuštěným dětem, aby se vydala na dobrovolnou smrt hladem. Nádherný příběh o přátelství, který se však nevyhýbá ani pohledu na Stalinovu krutovládu. Stalin radši nechal půlku města chcípnout hladem než vydal povel ke kapitulaci. Pět hvězdiček dramatu jen podtrhuje vynikající režie i projev představitelů hlavních rolí. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Vcelku nudně natočený snímek, připomínající spíš romantický film, než válečný a to je při tak silném tématu, jako je blokáda Leningradu, velká škoda. A dost mě fascinují filmy, kde si někdo ani nepohraje s castingem - protože na to, aby někdo zahrál Hitlera, přece stačí nalepit mu knírek a učesat patku. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Mohlo mě napadnout, že ruskej válečnej film nebude nic moc. Obzvlášť když v něm jsou vyobrazeny ženy jako hlavní hrdinky. A ta jedna navíc tak hrdinsky, jak kdyby rusky žensky byly v druhé světové nepostradatelné a vyrovnaly se ve všem chlapům. Celkově ten příběh stál za hovno (např. každej druhej tenkrát uměl anglicky, aji děcka) a že do toho natáhli několik známejch herců tomu fakt nepomohlo. Jo, musela to být hrůza, žít tak dlouho v obležení, v zimě, bez jídla a základních lidskejch potřeb, ale zasloužilo si to lepší zpracování, než takovouhle sračku. Já jako divák jsem tím vůbec nebyl osloven a bylo mi jedno, že tam pochcípaj. Hlavně jsem se těšil, až chcípne ten nedomrlej šachovej génius. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Seriálová verze. Jeden z nejnákladnějších ruských filmových projektů. Hollywoodské cukrkandlové zpracování pro hollywoodského diváka, podobně jak to zcela vypočítavě udělal Michalkov s Lazebníkem sibiřským v naději zabodovat na západních trzích. Ruská kritika prohlásila Leningrad za komiks o válce a urážku pro diváky a ty, kdo zažili blokádu. Jednoduše řečeno Hollywood, blokáda a hlad jsou neslučitelné věci. Škoda peněz. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Nikdo se odtud nedostane. Ty ani já. Ta blokáda nikdy neskončí." ----- Trochu nesoustředěný a tudíž i nespolehlivý - nebo spíš nedostatečně motivovaný ... či prostě jen neschopný příběh. V úvodu se zdá, že zamýšlí obsáhnout úporný hlad stejně jako ubíjející bombardování, neúprosný mráz a pohasínající jiskřičky naděje - snad i jakousi zatrpklou, byť nelidskými podmínkami otupělou a skutky jednotlivců nahlodávanou zatvrzelost celého města ... ale vzápětí jakoby začal o sobě pochybovat - jakoby se zalekl svého smělého cíle a spokojil se "jen" s dramatickým osudem jedné ženy a jejího blízkého okolí ... ve spojení s drobnými epizodami z každodenního života obléhaného Leningradu. Bohužel i tady částečně selhává. Nedostal se mi pod kůži, abych ho mohla spolu s jeho hrdiny PROŽÍT. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Blokáda Leningradu trvala od 8. září 1941 do 27. ledna 1944. Během ní ve městě zemřelo hlady přes milion obyvatel. (Petulka88)
  • Blokáda, jež trvala 872 dní a měla za následek smrt kolem 1,2 milionů lidí, se postupně vytrácí z paměti, a to nejen na Západě. Z tisíce ruských dětí, které se zúčastnily konkurzu na roli v tomto projektu, dokázala pouze polovina z nich něco říci o blokádě. (Aelita)
  • Většina německých obrněných vozidel jsou upravené sovětské stroje. V záběrech přepadení autobusu se však objeví i skutečný historický Pz.Kpfw.38(t) československé výroby, které Wehrmacht na východní frontě používal. (p3tris)

Reklama

Reklama