Reklama

Reklama

Leningrad

  • Rusko Leningrad (více)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Historický film vypovídající o životě v Leningradě v době nacistické blokády. Do obklíčeného Leningradu přijíždějí zahraniční reportéři a při náhodném bombardování zmizí novinářka Káťa, dcera bývalého bělogvardějského generála. Objeví ji rudoarmějka Nina, která ji ukryje v domě, kde žije matka se dvěma vyhladovělými dětmi a také operetní pěvkyně. Káťa si zamiluje obě děti, k Nině ji začne vázat velké přátelství. Když se Kátin přítel, novinář Phill (?), dozví, že je Káťa naživu, vyhledá ji, ale Káťa se z břehu Ladožského jezera vrací k opuštěným dětem, aby se vydala na dobrovolnou smrt hladem. Nádherný příběh o přátelství, který se však nevyhýbá ani pohledu na Stalinovu krutovládu; když NKVD zjistí, kdo se v Leninbgradě ukrývá, pokládá Káťu za špionku a snaží se ji nalézt. Přitom umírá i důstojník Kornějev, který Káti pomohl spojit se s Phillem. Pět hvězdiček dramatu jen podtrhuje vynikající režie i projev představitelů hlavních rolí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Když člověk nemá kromě kousku chleba nic k jídlu, nejdříve strašně trpí. Po určité době bolest otupí a změní se v mdlou lhostejnost..... Blokáda Leningradu, jehož bombardování je pro Němce zábavou a příběh lidí jejichž hlavním nepřítelem je hlad, by si zasloužil mnohem kvalitnější zpracování. Slabé vykreslení charakterů, napětí a tragédie je asi tím nejvážnějším problémem. Chce se mi napsat – jako film pro televizi docela dobrý, ale..... Možná, že SE s délkou 212 minut by byla lepší volbou. Tahle verze je taková ,,nedomrdlá“. Také hra na ,,pravdivý příběh“ je scestná. Škoda, tohle téma má velký potenciál ! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím, kolik je 300g chleba. 2.) Zajímá mě, jak to vypadá, když se někdo drží ,,zuby nehty“. 3.) Zjistím, že opravdovej člověk nemusí bejt jen Rus. 4.) Držím dietu a nesnáším filmy ve kterých se žere. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Naštěstí jsem viděl běžnou verzi, která mě ale i tak na necelých dvou hodinách dokázala dost slušně nudit. Čekal jsem nějaký nátěr z obléhaného Leningradu ve stylu Pianisty, Města života a smrti, případně Nepřítele před branami, ale nakonec z toho vylezlo jenom dost utahané kecání bez jakéhokoli silného momentu. O válce vlastně moc řeč nebyla. 30% ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla bída. Začalo to opravdu dobře a zápletka byla zajímavá, ale jednání hlavních účastníků jsem nějak nepobral a konec byl vyloženě debilní, celé to bylo jakési na půli cesty mezi zajímavým dramatem z prostředí vyhladovělého Leningradu a lacinou agitací "Němci jsou zlí, Sověti jsou taky zlí, ale ne tak moc a Angličani tomu nerozumí". Navíc ty vsuvky s výjevy "od Němců" byly tupý, až to bolelo - a přitom tam bylo tolik zajímavých herců. Vyložená ztráta času. 40%. P.S. Nevlastní matka Kate Davisové tam mluví o KGB, ale tato organizace vznikla skoro až 10 let po konci 2. světové války, v té době to byla ještě NKVD. Ale to by asi Američani nepaněmájeli. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Vcelku nudně natočený snímek, připomínající spíš romantický film, než válečný a to je při tak silném tématu, jako je blokáda Leningradu, velká škoda. A dost mě fascinují filmy, kde si někdo ani nepohraje s castingem - protože na to, aby někdo zahrál Hitlera, přece stačí nalepit mu knírek a učesat patku. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Blokáda Leningradu trvala od 8. září 1941 do 27. ledna 1944. Během ní ve městě zemřelo hlady přes milion obyvatel. (Petulka88)
  • Během blokády zemřelo dle různých zdrojů od 300 tisíc do 1,5 milionu lidí. Například v Norimberském procesu se uváděl počet mrtvých 632 tisíc lidí. Pouze 3 % z nich zemřelo na následky bombardování a dělostřelecké střelby, ostatních 97 % zemřelo hlady. Reálný počet obětí přibližuje fakt, že ze všech městských hřbitovů jen na Piskarevkém bylo během blokády pohřbeno na 657 tisíc lidí. Celkově během bojů o Leningrad zemřelo více lidí než ztratily dohromady Anglie a USA za celou válku. (Aelita)
  • Většina německých obrněných vozidel jsou upravené sovětské stroje. V záběrech přepadení autobusu se však objeví i skutečný historický Pz.Kpfw.38(t) československé výroby, které Wehrmacht na východní frontě používal. (p3tris)

Reklama

Reklama