Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Oko nad Prahou je osobním i politickým životopisem Chobotnice neboli projektu pražské Národní knihovny, ale také životopisem zejména posledních let života autora tohoto návrhu Jana Kaplického, který si ve svém deníku v roce 1998 mimo jiné poznamenal: vyhrát soutěž a mít jednu lásku. Tímto zápisem, přečteným v úvodu snímku Eliškou Kaplicky, jakoby český architekt světového formátu napsal nejen "scénář" svojí závěrečné životní dekády, ale také filmu, který sleduje dramatický společenský příběh tvůrčí imaginace a také intimního vztahu muže a ženy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (128)

neneka 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem vždy patřila mezi fanoušky a obdivovatele Jana Kaplického (a nejen jeho práce), nebudu nejspíš zcela objektivní .. ale koneckonců proč ne? "Chobotnici" jsem si přála a upřímně se těšila, že podobnou originální stavbu Praha bude mít. No, přišli "pánové nahoře", kteří stavbu zhatili .. trapně a velkohubě .. jak to tak u nás bývá. A mě to hrozně naštvalo a rozesmutnilo. Ale třeba se nakonec dočkáme, kdo ví? A k dokumentu Olgy Špátové musím říct, že za každý takový, který vznikne, jsem a budu ráda. Může být informací, nadějí, hrdostí, chloubou, či hnacím motorem nebo pobídkou pro nás ostatní. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Druhy film Olgy Spatove a vysledek je myslim velmi dobry,rozhodne po filmarske strance.S kamerou Olgy zachazet umi-urcite po svem otci-a rezie ji v dokumentarnim filmu jde taky skvele.Snad jen vice vyvazeny pohled,tedy o neco mene zaujaty a objektivnejsi by film vynesl na absolutni vrchol.Me osobne se chobotnice moc libi a vsemi deseti souhlasim s jeji stavbou,nicmene dokumentarni film musi nezaujate popisovat a davat prostor vsem nazorum-proto je dokumentarni.To se reziserka nedala,nebo nechtela dat.Vysledkem je poutave natoceny a smutny,lec nevyvazeny dokumnet o skvelem architektovi.Objektivita u dokumentu je velmi dulezita,proto nemohu dat vic nez zaslouzenych 60%. ()

Reklama

Gore 

všechny recenze uživatele

Oko nad Prahou jako dokument selhává v mnoha ohledech a tím nejpalčívějším problémem je jeho jednostrannost a manipulace (kdyby to alespoň byl s vtipným nadhledem jako u dokumentů Michaela Moorea). Z celého dokumentu jsem měl pocit jako by z Kaplickýho dělala Špátová mučedníka a odpůrci té hrozné stavby by byli jidáši národa. Když už se Špátová chce vrhnout do takového dokumentu, ať si nejdříve prostuduje všechny materiály a ne jen polovinu. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé připomenutí okamžiku, kdy se nám otevřely dveře do moderní Evropy a my jsme si je několika malými lidmi nechali zabouchnout. Krásné stavby, myšlenky chytrých lidí, ale i názory těch, na které by člověk nejraději zapomněl. To všechno si člověk připomene tímto filmem, který je povedeným a klasickým současným (tedy narativním a subjektivním) dokumentem, který ale nechává za sebou svým obsahem nepříjemnou pachuť. Každý geniální architekt i umělec, který přichází s něčím nezvyklým, potřebuje podporu mocných proti lynči "opatrných". Jan Kaplický, jehož práce předstihuje dobu a předznamenává novou architektonickou epochu přicházející po rovném a strohém funkcionalismu, však takovou podporu nenašel. Naopak ho dokázala zničit hloupost několika fanatických nevzdělaných lidí, kteří se zrovna dostali k moci, kteří mu nesahali ani po podrážky bot a které dílo Kaplického o mnoho staletí přežije. Tak snad se nám ještě dostane nějaké příležitosti k nápravě a třeba jednou tu knihovnu i jako pomník velké svého času nepochopené osobnosti postavíme. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie je výrazom znechutenia! Nejde o to, či Chobotnica mala alebo nemala byť postavená. Ide o to všetko okolo tohto projektu. Takto bezostyšne prezentovať svoju hlúposť a aroganciu, takto klamať, pri priamej konfrontácii potom uhýbať (či sa jej vyhýbať), kričať, ale nevedieť sa postaviť čelom, báť sa o vlastný prospech a ani nachvíľu nezaváhať jedným jediným aktom pošliapať snahu druhého, to už snáď nie sú ani ľudia. Najhoršie je, že takéto kurvy, hoc sa na nich pľuvne, predstierajú že zapršalo. the 'lowest of the low' are they - no fit to share our planet, they are not men but beasts indeed, so take this beast and hang it ()

Galerie (19)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama