Krvavý tábor
Austrálie, 1982, 93 min
Brian Trenchard-SmithHudba:
Brian MayHrají:
Steve Railsback, Olivia Hussey, Michael CraigPlakáty
Skupinka třech mladých lidí se v blízké budoucnosti dostává do koncentračního tábora, kde má být napraveno jejich smýšlení o politickém vedení státu a jejich údajné kriminální chování. Po příjezdu však hrdinové zjišťují, že tábor je spíše takovým zábavním parkem pro skupinku „zazobaných“ a sadistických šéfů. Jedinou šancí, jak se z tábora dostat dle regulí, je přežití v údajném lovu na lidi, tzv. "TURKEY SHOOT". Hrdinové filmu se buď dobrovolně přihlásí, nebo jsou k této "hře" donuceni. Začíná neuvěřitelný hon, situace plné zvratů a boj o holé životy. Dovoleno a možno je naprosto vše… (Flipnic)
Adrian
Po mnohych rokoch repete a stale dobre. V rannom detstve som si uzival zakazane ingrediencie, teraz po rokoch s usmevom na tvari zas prichadza poznanie, ze viacero napadov z tohto exemplarneho prikladu 80´s B-cka v trashovom podhubi, neskor bolo videnych v znamych akcnych filmoch aj A-ckoveho razenia. A v ustrednom hudobnom motive je v pozadi grif, ktory je velmi,velmi podobny hudobneho motivu v Rambovi (hlavne v Part II.).(30.8.2009)
║Rozpočet $3,2milióna║Tržby USA $1,414,828║Tržby Celosvetovo $1,700,000║ Riadne béčko, tento krát dokonca z Austrálie, ktoré chce rázne konkurovať Talianskej produkcii z 80.rokov a samozrejme sa mu to aj darí. Takže niektoré krvavé scénky fajn, tam si dali koľko toľko záležať, akcia újde ale ten príbeh je až nechutne odbitý, rovnako ako amatérsky prejav tých ako že hercov, však ako býva zvykom u takýchto filmov. /35%/(17.5.2010)
Slasher
Australská srandička. Totalitní režim, nápravný tábor plný 'deviantů', kterým je cpáno heslo svoboda je poslušnost, poslušnost je práce, práce je život. Kdo neposlechne, bude po zásluze potrestán. Buďme svědky nové kratochvíle smetánky a místních dozorců - lov na pětici vybraných vězňů. Film je přesně takový, jak zní zápletka, tedy správná, mírně brakovitá zábava, tak jak to máme rádi, přitom ale i hezky natočená. Brát.(23.8.2009)
Flipnic
Téměř nezařaditelná zapomenutá a kontroverzní australská ujetina. Něco takového jsem skutečně nikdy neviděl. Film se nedá vůbec zařadit do nějakého žánru a po celý děj diváka jednak překvapuje nápady a jednak drží v pozornosti jakýmikoliv způsoby. Na to, že vznikl už v roce 1982, se jedná podle mě doslova o revoluční skvost! Jen stále nechápu a asi se to nikdy nedozvím, jestli byl film myšlen vážně nebo ne ... Začátek je typický explotační příjezd tří hrdinů (dvě dívky, jeden chlap) do jakéhosi koncentračního tábora. Zde jsme svědky hned na začátku scény, která je doslova "over-the-top" a valíme oči, co že to je za násilnost. Společné sprchování, představení celé řady postav a to jak vězňů, tak věznitelů, kteří si právě s nově příchozími hrdiny a ještě několika dalšími zahrají "hru" na lov ... (jak typické téma pro mnoho akčních filmů 80. let ...). Pak se děj filmu zvrátí a jednotliví hrdinové jsou naháněni sadistickými hovady s perfektní výzbrojí, jezdící ve futuristických vozidlech a střílejících jak o život. No jo ... jenže do toho nám zde jezdí na koni krasavice s kuší, která střílí výbušné šípy (takže Rambo tento film zřejmě vykradl!!), do toho tady máme týpka, kterému slouží vlkodlak či jakási poloopice s obrovskou silou a zálibou v lidském mase a takových úletů bych mohl jmenovat desítky. Celá atmosféra je NEPOPSATELNÁ, těžce futuristická, vše je krásně uhlazené, výborné prostředí a příroda a do toho goreefekty (rozpůlení člověka není nic neobvyklého ...) a totální úlety. Lovení hrdinové dokážou zvrátit situaci a ozbrojeni samopaly a kulomety vtrhnou zpět do tábora, kde se svede velkolepá bitva ve stylu Ramba či Commanda (nevím proč, ale Ramba 2 mi ten film pořád nějak připomínal) ... Film doplňuje úžasná psychedelicko-futuristicko-depresivní hudba. Jsou zde výborné postavy a spousta z nich skončí velice zajímavou smrtí. Prostě BOMBA o které nikdo vůbec neví. Film byl často vystříháván a prezentován jako sci-fi. Ale já v něm viděl hlavně neuvěřitelně nadčasový akční film. Spousta scén, které jsou zde, se objevují ve filmech do dnes ... ale nebudu je vyjmenovávat, to by bylo do nekonečna... Po aktuálním shlédnutí si člověk říká, že to mohlo mít trochu větší grády nebo v tom něco hledá, ale jakmile tenhle bonbónek nechá chvíli poválet na jazyku, je z toho opravdu úžasná záležitost, kterou doporučuju naprosto všem!! Neuvěřitelně sympatický film.(13.2.2009)
JFL
Australský brak, kde si ve vězení budoucnosti nejprve smetánka s mukly hraje na loveckou sezónu a posléze muklové s bachaři na válku. Hlavní atrakcí je zde násilí a exploatovaným prvkem sadismus bachařů a sociálně privilegovaných lovců. Tuctovou zábavu ozvláštňují požitkářsky zvrácené herecké výstupy na straně záporáků a několik absurdních nápadů, které mohly vzniknout snad jen při opileckém brainstormingu nad scénářem (vrcholem je postava podobná vlkodlakovi).(8.10.2009)
LiVentura
Stará dobrá australská a trochu zvrhlá brutalitka, kde vše dopadne tak, jak má... :-)(3.9.2011)
Hunter2222
Zo začiatku to vyzeralo na celkom solídny exploiťák v pracovnom tábore, no potom sa to akosi posralo. Pridávania komediálnych prvkov, rôznych srandičiek a blbostí sa mi vôbec nepáčilo. Gore aj herecké výkony obstáli veľmi dobre, k tomu vraždy sú celkom vynaliezavé a občas prekvapia, no dej je niekedy trochu nudný. Škoda, že si tvorcovia vybrali smerovanie komédie, keď z toho mohol byť tak super exploiťák(5.5.2010)
iamek
Škoda, že Brian Trenchard-Smith netočí pořád filmy jako Muž z Hongkongu, Autokino zkázy nebo Krvavý tábor. Tenhle styl béček mu myslím sedl nejlépe a poslední jeho filmy není to pravé ořechové. Krvavý tábor je zatraceně vtipný brak z daleké Austrálie, která mi díky fesťáku ve Varech přirostla k srdci a chtěl bych vidět co nejvíce hororů z let 80tých.(15.8.2010)
rykardo
Hunting is the national sport...and people are the prey !!!... Tak tahle hláška z traileru dokonale sedne a naprosto přesně vystihuje, o co přesně v tomhle trash/exploatačnim B-kultu právě jde... Píše se rok 1995, tedy blízká budoucnost :D:D... Paul, Chris a Rita jsou násilím převezeni na do tábora s maximální ostrahou a kde se mají podrobit jakési " převýchově " v poslušné a spořádané občany, kteří si naplno uvědomují, jaké je jejich místo ve společnosti... Ve společnosti, kde není přípustný jakýkoliv projev svobodné vůle či ducha..., zkrátka ve společnosti, v níž se nonkonformita hrubě nevyplácí... Naše silná trojka však brzo zjistí, že vše je trochu jinak, než se zdá a že nápravné praktiky, uplatňované ředitelem tábora a jeho brutálním dozorčím komandem, nemají s humánní převýchovou pranic společného a že mučení a týrání vězňů tim nejhrubšim způsobem je zde na denním pořádku... Jejich jedinou a možnou nadějí, jak se dostat na svobodu, je přežít " TURKEY SHOOT ", brutální, krvavou štvanici, kterou si vymyslel právě správce tábora Thatcher a ve které je už předem jasné, kdo bude vítězem a kdo poraženým... TURKEY SHOOT aka BLOOD CAMP THATCHER aka ESCAPE 2000 je skutečně neuvěřitelně zábavnej a místy současně i hodně drsnej ( trashový prvky tomuhle skvostu vyloženě padnou ), exploatační, žánrovej crossover, u kterýho jsem se ani na minutu nenudil a jsem nesmírně potěšen, že jsem měl tu čest, se s timhle australskym, bezesporu dnes již kultovnim, survival akčňákem, po cca 15cti letech, co jsem ho uzřel vůbec poprvé, znovu setkat !!! Do plnýho hodnocení přeci jenom něco málo chybí, ale myslim, že na těch 80% dosáhne zcela určitě...(2.3.2009)
darkrobyk
Dva v jednom mě napadlo, když se film v polovině zlomil. Z orwellovské temné budoucnosti, kdy z bezmoci odsouzenců mrazí, se stane akční béčko s komickými prvky. V 80.letech vzniklo několik filmů na téma : bohatá smetánka si nechá uspořádat lov na lidi, ale Australané se přeci jen odlišují. Převýchovný tábor je patřičně krutý, zábavný lov nemá hranic. Druhou půlí jakoby nenápadně procházel duch Mad Maxe. Gore efekty jsou šťavnatě italské, ostatně italskou kinematografii 80.let připomíná i hudba. Škoda chyb, které se směrem ke konci hromadí. Nebo šlo o záměr tvůrců? Postavy bezhlavě pobíhají v otevřené krajině, aby je bylo snadné sejmout. Když se oběť střetne s lovcem a na krátkou dobu nad ním zvítězí, až na výjimku nechá jeho zbraň ležet a uteče. Snad i nevoják ví, že samopal může střílet jednotlivými dávkami a není nutné se během chvíle zbavit nesmyslně obsahu zásobníku. Souboj plešatce s hlavním hrdinou připomínal výjevy z Bláznivé střely a výbuchy, zbůsobené šípy, mi daly vzpomenout na pouťové dělbuchy. Naopak had lezoucí z lebky vyvoval vzpomínku na Hada a duhu, mistrný horror, který ale teprve vznikne. Ne zcela špatný film, který však dnes snad ani nikoho šokovat nemůže...(3.7.2011)
K.I.N.G.
Akčně utopické ozploitation, ale špatné a hlavně úplně nudné a utahané. Tento film si vzal prvky z mnoha filmových žánrů a nakonec mu stejně nezbylo skoro nic. Podle předeslaných reakcí jsem čekal něco naprosto výjimečného, ale bylo to jako cokoliv jiného tohoto druhu a pár dobře udělaných krvavých scén neutáhne hodinu a půl bezduchého kecání a směšné akce. Hlavně nesrovnávat s filmy jako "1984" nebo tetralogií "Rambo", jinak uvidíte, že pod slupkou vlastně není vůbec nic. 30%(1.5.2012)
PetrPan2
Film ze subžánru women in prison (ikdyž jsou tam i muži), který můžete nalézt pod alternativnímy názvy jako Turkey Shoot nebo Blood Camp Thatcher.(5.4.2008)
headcrab
Tak tohle jóóó :)).Nehoráááázná ujetina, šílenost a amatérština, nízkej rozpočet tady čiší ze všech stran, ovšem v tomhle případě to vůbec nevadí, páč je to neskutečná zábava.Už první, poměrně brutální, autentické záběry z různých veřejných nepokojů dávají tušit, že tenhle film se s tim srát nebude.Pak přijde první násilná scéna ve filmu, která to opravdu potvrdí, skutečně mrazivá, znepokojivá exploitace.Jenže postupem času jsme svědky přechodu v uplně jinej žánr.Začíná čistej, poměrně akční béčkovej nářez se spoustou zajímavých a velice zábavných momentů - rozuměj perfektních GORE killů :)).Opravdu solidní a na tu dobu určitě nápadité zabíječky :).Hooodně parádní je tady i kamera, spousta geniálních záběrů, ve kterých jsem si přímo liboval.Čímž tak trochu prominu hudbě, která se mi naopak hrubě nelíbila a vůbec mi nesedla, tyhle futuristický tóny prostě nemusim (hned jsem si vzpoměl na Blade Runnera), pro mě jediná slabina filmu, ale stejně musim na 5*, protože to prostě bylo very funny :).Jak už jsem řekl, začíná to vážně, a čim víc se blíží ke konci, tim frekvence smíchu stoupá.Takže Flipnicova "otázka" : "Jen stále nechápu a asi se to nikdy nedozvím, jestli byl film myšlen vážně nebo ne" je skutečně na místě.Každopádně ať tak či tak, svou myšlenku film vyjádřil perfektně, a to velice zábavným způsobem."Revolution begins with the misfits"(1.5.2010)
Cushing
Proč ne, když je to tak inspirativní, třeba pro Tarantina (i když... kdyby jeho nebylo, byla by to taková škoda?), ale na druhou stranu: má být divoký australský film chápán v kontextu i takových pitomin, jako je tahle záchranně ironická, ovšem zoufale toporná posunčina? Doufám, že ne...(7.1.2010)
blitzer
"Svoboda je poslušnost! Poslušnost je práce! Práce je život!" Film začíná orwelovskou vizí brutálního policejního státu, který posílá "nepřizpůsobívé" do pracovního tábora na převýchovu. Tady se ale děj - navzdory českému překladu názvu; originální název film vystihuje víc - moc dlouho nezdrží a následuje lov několika vybraných jedinců pro zábavu sadistických strážců a papalášů. Musím říct, že jsem s nebohými vězni soucítil, protože jsem byl při sledování taky mučen, a to naprosto příšerným hudebním doprovodem. Film samotnej je poměrně zábavný béčko se vším, co k tomu patří, takže samozřejmě nechybí spousta úsměvných wtf momentů. PS: Roli opičáka si tu střihnul Donk z Krokodýla Dundee :-)(16.6.2011)
gumli
Tak takýchto filmov je málo.Aj zaradiť je ich dosť ťažko.Veľmi podobný je film Terminal Island.Ale Turkey Shoot je asi lepší.Zaujímave je,že muži aj ženy v tomto filme bývajú spolu,majú spoločne sprchy,spia spolu v jednej miestnosti a podobne.Na nápravný výchovný tábor,trochu zvláštne.Ale v podstate je to akčný film.Veliteľ tábora je sadista,jeho podriadený tiež,dokonca je tam sadistická krásavica strieľajúca z kuše.Vypustia z tábora niekoľko väzňov a potom ich lovia ako zver.Majú špeciálne vozidla,moderné zbrane,komunikujú medzi sebou vysielačkami,sú v obrovskej výhode oproti trestancom.No a tábor je na ostrove,takže priestor je dosť malý a utiecť niet kde.Aj keď je film často označovaný ako brak,je to dobrý film.Zvláštni ale dobrý.(2.11.2009)
destroy83
Komentář obsahuje spolery. Perfektní australská záležitost z prostředí převýchovného tábora pro nepohodlné jedince, který je nástrojem totalitního režimu s heslem svoboda je poslušnost, poslušnost je práce, práce je život. Snímek se na začátku stopáže tváří jako klasický explotační kousek, ale postupem času se zvrtává k šílenému vysokooktanovému trashi, což ovšem vůbec není na škodu – ba naopak. Ve vlastním příběhu sledujeme osudy tří hrdinů, kteří se nějakým způsobem zprotivili režimu a jsou poslání do převýchovného tábora. Velitel tábora je samozřejmě pěkněj krypl a podle toho vypadají i jeho přímí podřízení – velitel Richter, který nemá problém umlátit k smrti náhodně vybranou dívku, či kulhavý chcípák, který prahne po mladičkých vězeňkyních. Hrdinové si samozřejmě prožijí v táboře nějaké ty nepříjemné chvilky v podobě mučení či sexuálního obtěžování a poté jsou vybráni k honu, který pořádá velitel tábora pro své hosty. Lov je ztvárněn naprosto bravurně. Lovci se prohánějí v okolí tábora v nadčasových strojích či na koňském hřbetu a svou kořist se pokouší skolit automatickými zbraněmi, výbušnými šípy či radlicí na svém vozidle. O bizarnosti v dílku také není nouze, divák se dočká pár úchylných momentíků, vydařené várky gore a dokonce přichází na řadu i sprchová scéna (sprchy jsou společné pro obě pohlaví – sex je dovolen, ale těhotenství, či šíření pohlavních nemocí mezi úchylkáři, jak systém vězněné nazývá, se přísně trestá). Ale vraťmě se k lovu, kde jednomu z lovců zdatně sekunduje jeho zrůdný nohsled Alf (učiněný vlkodlak), jehož představitel Steve Rackman je mimochodem profesionální wrestler, což bylo na některých scénách vidět. Kořist se ovšem tak lehce nevzdává a na řadu přichází závěrečná bitva o převýchovný tábor, do které se zapojuje i těžká vojenská technika. Dále se nemá smysl rozepisovat, tenhle žánrově těžce zařaditelný kousek se prostě musí vidět. Po technické stránce se samozřejmě jedná o nízkorozpočtovou záležitost, ovšem plnou dobře ztvárněných postav, celkem zdařilých hereckých výkonů, vhodného hudebního doprovodu od Briana Maye, spousty divácky atraktivních a nezapomenutelných momentů a hlavně špičkové výpravy. Za mě jednoznačně plný počet.(20.8.2011)
Pecival
Těšil jsem se, vážně jo. Ale tohle pekelně nudné béčko mě zlomilo tak, že jsem u toho vytuhl a přes mocné přemáhání nejsu sto ten konec dorazit. Sice by se tu našlo pár kuriozitek a všechno je tak nějak hezky béčkově debilní, postavy se chovají jako naprostí ignoranti, záporáci se zle šklebí, ale mě to prostě nesedlo. Ikdyž připouštím že ten opičák byl fakt úlet. Ale vídět Olivii Hussey, jak skončila 13 let po Zeffirelliho majstrštyku, to je skoro smutné.(24.9.2011)
raimi
Celou dobu jsem si říkal, že je to tak na tři hvězdičky, můj názor, ale změnil zvýšený výskyt brutálních fatalit v druhé polovině filmu. Dost mě štvala ta šílená elektronická hudba, když ovšem plynule přešla v hrdinský válečný soundtrack, stejně jako film změnil žánr, vše bylo odpuštěno. To jsem se opravdu od srdce zasmál.(16.5.2010)
topi
Tak to je hodně velkej nářez! Něco podobnýho se jen tak nevidí! Půlka filmu drsný drama v jakýmsi koncentračním táboře, kde vládnou drsní dozorci, včetně sadistickýho šéfa a kde je na denním pořádku zabití nebo zmlácení někoho z věznů a druhá půlka je o nahánění pěti věznů Australskou džunglí vrchními dozorci, včetně Šéfa nejvyššího, hodně sadistické paní s kuší a jakýhosi vlkodlaka, kterej si pochutnává na prstech od nohou, to jsem fakt zíral, to je hodně velkej úlet! Nechybí krásné záběry Australské přírody včetně vodopádů a potoků. Závěr filmu je neskutečnej akční námrd, který mi i hudbou evokuje Chucka Norrise alias Poručíka Bradocka, který je "Ztracen v boji". Hudba mě připadla od začátku perfektní, narozdíl od některých rýpalů z Mordparty. Gore scény byly taky hodně good. Zkrátka dost originální film, kterej si ode mě zaslouží plnej počet!(13.2.2011)
| Na DVD od: | 19.04.2010 Řitka video |
|---|---|