Reklama

Reklama

Příběh Rudého zla

  • Lotyšsko The Soviet Story (více)
Lotyšsko, 2008, 86 min

Obsahy(1)

Dokument, ktorý je prácou viacerých historikov, mapuje počiatky a zrodenie myšlienok socializmu, jeho následné vyvrcholenie v podobe komunizmu a národného socializmu.
Odhaľuje vzájomnú prepojenosť a spoluprácu medzi nemeckými nacistami a sovietskymi komunistami pred vojnou i počas nej v oblasti propagandy, ideológie a vyvražďovacích metód. (badygorila)

(více)

Recenze (68)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Dokument se mi zdál povrchní, nicméně netvrdím, že je k ničemu. Přinejmenším může myslící část populace dovést k otázce: proč je propagace nacismu zakázána, ale propagace komunismu nikoliv? Jinak mám dojem, že dokument hovoří jen o tom, o čem chce, o některých podstatných faktech mlčí. Kdo ví, jak se dnes učí dějepis na školách... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dokument srovnává obě vražedné diktatury minulého století - nacismus a komunismus. Hledá mezi nimi podobnost i rozdíly. Obě působily ruku v ruce s jediným cílem - zavést diktaturu ve jménu své (velmi podobné) ideologie. Je třeba odsoudit nejen propagátory těchto ideologií, ale i okolní svět, který např. v letech 1932/3 masivně skupoval ukrajinské obilí, zatímco 7 miliónů Ukrajinců v témže roce zemřelo hlady. Známý dramatik a nositel Nobelovy ceny G .B. Shaw veřejně prosazoval utracení všech osob, které "nejsou schopny prokázat svůj přínos společnosti" (nemocní, staří, postižení ap.). Za tímto účelem byl vyvinut Cyklon B, který usmrcoval humánně, na čemž si nacisté zakládali. (Při té příležitosti se mi bohužel vybavilo humanitární bombardování Srbska, které před 15 lety ve světě prosazoval zase jeden náš dramatik.) Hitler si k Shawově doktríně přidal ještě aspekt rasový. Dokument rozebírá obě totalitní ideologie a také reakce zbytku světa, který na genocidě druhých bezostyšně vydělával. Vytýkám mu však, že nevysvětlil, proč velký spojenec Stalina Hitler nakonec napadl Sovětský svaz a také propagandistické zaměření rozvoje neonacismu v dnešní době pouze v Rusku. ()

Reklama

YoZo8 

všechny recenze uživatele

Sovietsky Príbeh - zaujímavý dokument o zverstvách Stalina, ktoré robil pred, počas a po druhej svetovej vojne. Na území bývalého sovietskeho zväzu komunisti povraždili milióny ludi (hladomor na Ukrajine, masove vyvražďovanie v Katyni-Poľsko a v ostatných krajinách ). Dokument postupne odhaľuje krutú minulosť komunistov, ktorá siaha až dodnes. Príbehy ľudi ktorí sa dodnes nezmierili s tým ze Rusi taja čo urobili. Odborný výklad historikov, disidentov, profesorov + veľa záberov, fotiek a šokujúcich odhalení. Dokument ktorý vám odhalí to o čom vám na hodinách dejepisu nikto nepovie. ()

kwoky 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem se díky tomuto filmu dozvěděl něco nového. Měl jsem však dojem, že bych neměl všechno sežrat i s navijákem, takže jsem v průběhu sledování i dost googlil. I za to jsem se rozhodl dát 5*, i když film sám o sobě dokonalý není. Některé informace ve filmu uvedené nejsou zcela přesné, ale +- to asi sedí. ()

BoncheR 

všechny recenze uživatele

Pekne zhrnutý príbeh o tom, ako nacizmus a komunizmus išli ruka v ruke a ako bol Stalin rovnaký ... ako Hitler. Svižný a rýchly spôsob spracovania okorenený dobovými videami a výpoveďami ako historikov, tak aj tých čo to všetko prežili. Mňa napríklad úplne dostalo to, že Stalin konfiškoval jedlo ľuďom na Ukrajine a nosil ich nacistom... ((76%)) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • Film sa natáčal viac ako dva roky v mnohých európskych krajinách ako napríklad Rusko, Ukrajina, Litva, Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia a Belgicko. (YoZo8)
  • Edvins Snore sa viac ako 10 rokov zaoberal zbieraním materiálov a rozhovorov s odborníkmi a svedkami, zostavovaním týždenníkov, pátraním po dokumentoch ukrytých v archívoch v Rusku, na Ukrajine, v Litve, Veľkej Británii a Nemecku. (YoZo8)

Reklama

Reklama