Dokument, ktorý je prácou viacerých historikov, mapuje počiatky a zrodenie myšlienok socializmu, jeho následné vyvrcholenie v podobe komunizmu a národného socializmu.
Odhaľuje vzájomnú prepojenosť a spoluprácu medzi nemeckými nacistami a sovietskymi komunistami pred vojnou i počas nej v oblasti propagandy, ideológie a vyvražďovacích metód. (badygorila)
Fr
Ruce svázané za zády, střela zkušeně mířená do týlu a pád do velkého masového hrobu..... PŘESTO TENTO FILM NEBUDE O NACISMU! Výpovědi sovětských disidentů, historiků, profesorů, doplněné mnoha autentickými materiály. Porovnávání nacistických symbolů s komunistickými, myšlenky typu: ,,KONEČNÉ HARMONIE BUDE DOSAŽENO JEDINĚ, KDYŽ URČITÉ SKUPINY LIDÍ BUDOU VYVRAŽDĚNY“. Připomenutí organizovaného hladomoru na Ukrajině. Socialismus jako experiment s vizí stvoření nového člověka. Karel Marx vyzývající k revolučnímu holokaustu. Takovéto dokumenty, které se bezprostředně dotýkají naší historie mám rád. A už dlouho mi žádný nedal tolik podnětů. Rozumný člověk dávno nechápe, PROČ stále mohou existovat strany hlásící se ke komunismu. Poučný výlet od Lenina přes II. světovou válku do současnosti. Víte že? Velkým příznivcem této ideologie byl i britský dramatik Bernard Shaw?(21.2.2010)
Cappuccino
V skratke o tom, že mimo nacistickej ideológie a Hitlera sa počas WW2 prechádzala na place ešte jedna veľká (možno i o malý kúsok väčšia) sviňa - Stalin a jeho komunizmus.(29.9.2011)
ybuko
O holokaustech dnes vi kazdy. Ale kolik lidi vi o skutecnych dusledcich hladomoru na Ukrajine, za ktere byl zodpovedny Stalin?(27.3.2009)
Toto
Tak to je teda sila. Ale nás v tej škole pekne kŕmili bludami o našich osloboditeľoch.(15.9.2009)
ghatos
Filmová Černá kniha komunismu. Srovnávání národního socialismu a sovětského komunismu je působivé. Samozřejmě je to uděláno tak, aby se to co nejvíce hodilo. Provokativní proklamace a důkazy o bratříčkování jsou super. Zakomponování Putina je na místě, dát tam současnou ruskou neonacistickou scénu..., budiž to je lehce zavádějící. Drobné nedostatky přebíjí úžasný tah na branku. Už dlouho jsem neviděl podobně nebojácný dokument, který si nebere servítky. 84%.(4.11.2010)
bruceman7
Dokument pojednávající o největší nejdéletrvající zločinecké organizaci všech dob a měřítek - SSSR. Není dost slov, které bych k tomuto dokumentu napsal. Navíc by se na tento server nehodila. Slabším náturám nedoporučuji. Jen se obávám, že v mnohých z nás podnítí velmi silnou nenávist proti našim východním bratřím.(22.3.2009)
DavidS.
Hodně se v tomto dokumentu hraje na city, ale na druhou stranu jsou opravdu hrůzy a bezpráví, které by měly člověka vyburcovat a morálně i emočně se ho dotknout...Dobrý edukativní materiál zejména pro mladší generaci...Jako přínosný vidím i fakt komparace nacismu a komunismu, přiblížení genocid v bývalém SSSR i nečinnost západního světa...Svůj díl viny si tu odnesou i Marx s Engelsem... Výroky G.B.Shawa jsou stejně děsivé jako ty Hitlera a Stalina...(20.11.2009)
kleodill
Ukazovat společnosti jaká zvěrstva má komunistický režim na svědomí je rozhodně věcí potřebnou. Velmi interesantní je porovnávání částí ideologie, symbolů a propagandy Sovětského svazu a nacistického Německa. Tvůrcům nelze upřít snahu rozvířit hnilobný stojatý vody nepotrestaných zločinů, ale zdá se mi, že si vzali moc velký sousto, který nejde nacpat do jednoho dokumentu. Tohle téma by vydalo na několikadílnej seriál! Některá témata zůstávají nedovysvětlena a místy se hodně tlačí na city, ale myslím, že je to právě snahou ukázat co nejvíc. Jen pro zajímavost: Edvins Snore vytvářel tento dokument přes dva roky s použitím materiálů, které sbíral zhruba 10 let. Některé materiály byly zveřejněny vůbec poprvé, např. fotografie Hitlerova osobního fotografa Heinricha Hoffmanna.(24.9.2010)
pulnicek
Zločiny páchány v zájmu komunistické ideologie, směle zastíní ty nacistické.... Musí se vidět...(12.8.2010)
Lucas87
To je taková osvěta pro mladší generaci škoda, že tohle si neměli možnost si pustit Roosevelt, Churchill možná by měli by pak dobrou představu jakého si zvolili spojence pro východní Evropu.(6.4.2011)
Helmut02
Z filmového hlediska je Příběh rudého zla zcela jistě působivý a jisté ocenění si za to zaslouží. Jenže to by se nesměl tvářit jako seriózní dokument. Nejděsivější je, že takovýto - takřka propagandistický - "dokument" je promítán na školách a vydáván za seriózní historiografickou práci. Zločin sice zůstane zločinem a je třeba ho odsoudit. Avšak při vší úctě ke všem obětem nelze dávat rovnítko mezi nacismus a komunismus nebo německé koncentrační tábory a GULag. Ale hezky popořadě. Ve filmu zaznívá mnoho skutečných fakt. To nelze popřít. Jsou to ovšem věci, jež jsou člověku znalému historie známy (žádná "šokující odhalení" na která si film hraje). Problém je, že mimo to ve filmu zazní i mnoho nepřesností a dokonce i jasných lží. Ať už jsou to jednoznačně nadnesené počty obětí např. u ukrajinského hladomoru z let 1932-33 nebo tvrzení typu "v zemi, kde se komunisté dostanou k moci ihned vyvraždí zhruba 10% populace" (to by znamenalo 1,5 milionu obětí v Československu nebo 4 miliony v Polsku, což tak úplně nesedí) anebo, že "jen socialisté v 19. a 20. století veřejně obhajovali genocidu" (to je samo o sobě zcela absurdní). Stejně problematické je srovnávání nacismu a komunismu (resp. stalinismu). Přes svoji jednoznačně totalitární povahu (ač v SSSR ne vždy!) je nelze směšovat. Nacistická genocida vycházela ze samotných parametrů ideologie, kdežto v Sovětském svazu k tomu mnohdy příspívaly i jiné faktory (např. mezinárodní izolace meziválečného SSSR, která hrála významnou roli v provedení násilné kolektivizace, jež vyústila v onen ukrajinský hladomor - a ten lze opět, z mnoha důvodů, dost problematicky hodnotit jako genocidu). Je třeba si uvědomit, že v SSSR - přes hrůzy některých jeho historických fází - nikdy neproběhla genocida srovnatelná s Holocaustem (ten stále zůstává zcela unikátní a nenapodobený! - ostatně v SSSR nikdy žádné vyhlazovací tábory neexistovaly), která by měla za cíl odstranit VŠECHNY příslušníky předem JASNĚ VYMEZENÉ skupiny. Navíc film směšuje události, jež měly různé příčiny. Občanská válka byla hrozivá z obou stran (bělogvardějci se také nechovali moc hezky - inu občanská válka), která sice vyústila v hladomor (1920-21), ale pak ovšem nastala dekáda, kterou NELZE označit za totalitární - viz. pojem "korenizacija". V poststalinském SSSR se k ní dokonce odvolávali mnozí disidenti! Do toho se míchá násilná kolektivizace, velký teror 30. let a válečné zločiny. Každá z těchto věcí měla různé příčiny a opět platí, že je nelze směšovat! Neméně komicky působí snahy o celkovou diskreditaci levicových hnutí. Dávat rovnítko mezi Karla Marxe (sociologie ho mimochodem dodnes uznává jako jednoho z "otců zakladatelů"!), Osvětim a GULag je dosti nefér. Film jednoznačně hraje na city a snaží se nám vnutit - za pomoci pochybných zdrojů a "odborníků" (Černá kniha komunismu, jež není žádným skutečně odborným textem) - svoji pravdu. Ostatně je velmi symptomatické, že tento film vzešel z Pobaltí. Oblasti, kde se velmi silně vystupuje proti komunismu a Rusku, avšak stále mají spoustu vlastních nacistických kostlivců ve skříni, ke kterým se tak úplně nehlásí.(14.6.2011)
kurzan
odpad!A to jsem si myslel, že jsme již z propagandy vyrostli - např. na M. Moorovi mám rád, že se alespoň netají tím, že stojí na jedné straně a že jeho filmy jsou propagandistické.(16.4.2009)
jack_scott
Tento dokument nepotřebuje komentář. Snad pomůže osvětě a přibude i díky němu pár nových lidí, kteří se nebudou bát a tváří v tvář přesile budou bojovat se zlem. ***** a 100%.(4.7.2010)
fatal_
Film zaměřený na nevzdělaného diváka a zejména na city. Ani se mi nechtělo věřit, že se nejedná o americký výrobek.(23.6.2011)
Coliseum
Klasický citodrnkal, v jistých pasázích ostře hraničící s podbízivě propagandistickou fabulací. Čísla v několika případech nesedí, ve spojitost se uvádí mnohdy do očí a uší bijící absurdity, nemálo historických situací je pospojováno horkou, "jak se nám to hodí" jehlou. Nebagatelizuji záměr dokumentu, jeho výpovědní podstata je chvályhodná, ukázka poměrů v poraženém carství má částečnou objektivní hodnotu, zločin a jeho strůjci musí být potrestán/i ale.... citové hrátky, podmanivě melancholické miserere, fakta díky střihu trhaná z celku. Výkřiky typu: ve školách nás krmili, podívejme na naše "osvoboditele"!! nejsou na místě, aniž bych chtěl obhajovat principy "fungování" Stalinismu, ukrajinskou genocidu či Katyň. Ono když člověk čte pozorně Bílou gardu, lehce vypozoruje klady a zápory na obou stranách a když se zkusí poprat s Komunistickým manifestem, uvědomí si očividnou autorovu rozpolcenost. Fantastická odhalení (kolaborace Německa a SSSR, předrozdělení Evropy...) nechám bez komentáře.(3.10.2011)
starrOne
odpad!Film obsahuje az prilis mnoho chyb na to, aby se dal brat vazne(21.3.2010)
Andrew1987
Vynikajúci dokumentárny film. Zaujímavo, pútavo, zrozumiteľne a dobre natočené. Jasne a zreteľne poukazuje na to, že nielen nacizmus, ale aj jeho predok komunizmus boli rovnako nebezpečné a zvrátené ideológie. Divák vo filme vidí jasné varovanie pred nebezpečenstvom zo strany akýchkoľvek totalitných ideológií. Nie je to len sucho natočený dokument, ktorý vymenúva niektoré fakty. Film zanechá divákovi silný dojem a odkaz.(19.5.2010)
YoZo8
Sovietsky Príbeh - zaujímavý dokument o zverstvách Stalina, ktoré robil pred, počas a po druhej svetovej vojne. Na území bývalého sovietskeho zväzu komunisti povraždili milióny ludi (hladomor na Ukrajine, masove vyvražďovanie v Katyni-Poľsko a v ostatných krajinách ). Dokument postupne odhaľuje krutú minulosť komunistov, ktorá siaha až dodnes. Príbehy ľudi ktorí sa dodnes nezmierili s tým ze Rusi taja čo urobili. Odborný výklad historikov, disidentov, profesorov + veľa záberov, fotiek a šokujúcich odhalení. Dokument ktorý vám odhalí to o čom vám na hodinách dejepisu nikto nepovie.(1.8.2011)
jenerikku
odpad!Hlupa manipulativna propaganda, ktoru som musel vypnut asi po piatich minutach. Proti "angazovanym" dokumentarnym filmom ako takym nemam nic - ale takto nie.(7.12.2011)
Welman
Místní komunisti se odhalili(24.1.2012)