Reklama

Reklama

Příběh Rudého zla

  • Lotyšsko The Soviet Story (více)
Lotyšsko, 2008, 86 min

Obsahy(1)

Dokument, ktorý je prácou viacerých historikov, mapuje počiatky a zrodenie myšlienok socializmu, jeho následné vyvrcholenie v podobe komunizmu a národného socializmu.
Odhaľuje vzájomnú prepojenosť a spoluprácu medzi nemeckými nacistami a sovietskymi komunistami pred vojnou i počas nej v oblasti propagandy, ideológie a vyvražďovacích metód. (badygorila)

(více)

Recenze (68)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Výborně udělaný dokument co se použitých záběrů a jejich sestřihu v kombinaci s hudbou týče, ale ta urputná jednostranná snaha očernit vše Sovětské byla až moc přímočará. Což ovšem neznamená, že by vše řečené nebyla pravda, jen to bylo viditelně poskládáno s až příliš jasným úmyslem proti Bolševikům. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dokument srovnává obě vražedné diktatury minulého století - nacismus a komunismus. Hledá mezi nimi podobnost i rozdíly. Obě působily ruku v ruce s jediným cílem - zavést diktaturu ve jménu své (velmi podobné) ideologie. Je třeba odsoudit nejen propagátory těchto ideologií, ale i okolní svět, který např. v letech 1932/3 masivně skupoval ukrajinské obilí, zatímco 7 miliónů Ukrajinců v témže roce zemřelo hlady. Známý dramatik a nositel Nobelovy ceny G .B. Shaw veřejně prosazoval utracení všech osob, které "nejsou schopny prokázat svůj přínos společnosti" (nemocní, staří, postižení ap.). Za tímto účelem byl vyvinut Cyklon B, který usmrcoval humánně, na čemž si nacisté zakládali. (Při té příležitosti se mi bohužel vybavilo humanitární bombardování Srbska, které před 15 lety ve světě prosazoval zase jeden náš dramatik.) Hitler si k Shawově doktríně přidal ještě aspekt rasový. Dokument rozebírá obě totalitní ideologie a také reakce zbytku světa, který na genocidě druhých bezostyšně vydělával. Vytýkám mu však, že nevysvětlil, proč velký spojenec Stalina Hitler nakonec napadl Sovětský svaz a také propagandistické zaměření rozvoje neonacismu v dnešní době pouze v Rusku. ()

Reklama

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Hodně se v tomto dokumentu hraje na city, ale na druhou stranu jsou opravdu hrůzy a bezpráví, které by měly člověka vyburcovat a morálně i emočně se ho dotknout...Dobrý edukativní materiál zejména pro mladší generaci...Jako přínosný vidím i fakt komparace nacismu a komunismu, přiblížení genocid v bývalém SSSR i nečinnost západního světa...Svůj díl viny si tu odnesou i Marx s Engelsem... Výroky G.B.Shawa jsou stejně děsivé jako ty Hitlera a Stalina... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Super dokument o komunistoch v Rusku, ako to vzniklo, aké boli okolnosti a ako sa aj vzájomne vraždili. Krutý snímok o najhorších reprezentantoch akejkoľvek ideológie. Nacizmus bol veľké svinstvo, ale určite nebol tak pokrytecký ako komunizmus. Nacizmus svoj program neskrýval, otvorene odporcov masakroval. Komunisti sa ale tvárili ako spoločne nažívame, budujeme a pod rúškom noci zatýkali, mučili, ničili. Hnus. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Dokument se mi zdál povrchní, nicméně netvrdím, že je k ničemu. Přinejmenším může myslící část populace dovést k otázce: proč je propagace nacismu zakázána, ale propagace komunismu nikoliv? Jinak mám dojem, že dokument hovoří jen o tom, o čem chce, o některých podstatných faktech mlčí. Kdo ví, jak se dnes učí dějepis na školách... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • Edvins Snore sa viac ako 10 rokov zaoberal zbieraním materiálov a rozhovorov s odborníkmi a svedkami, zostavovaním týždenníkov, pátraním po dokumentoch ukrytých v archívoch v Rusku, na Ukrajine, v Litve, Veľkej Británii a Nemecku. (YoZo8)
  • Film sa natáčal viac ako dva roky v mnohých európskych krajinách ako napríklad Rusko, Ukrajina, Litva, Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia a Belgicko. (YoZo8)

Reklama

Reklama