Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harold Lloyd přjíždí do velkoměsta s ambicemi stát se někým, aby získal ruku svojí dívky. Stane se však pouhým prodavačem a když mu hrozí vyhazov, rozhodne se udělat obchodu nečekanou reklamu - nechá svého přítele vylézt na vrchol mrakodrapu. Protože má ale jeho přítel problémy s policií, rozhodne se první patro vylézt sám s tím, že v dalším patře se nenápadně vymění za svého přítele. Kam až bude muset Harold vylézt? (Rosana)

(více)

Recenze (103)

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

U šplhání mi nebylo věru dobře. Sám mám strach z výšek, a tak i když všechno nebylo tak vysoko, jak se divákovi může zdát, ten stísňující pocit opravdový byl. Jinak však standardní groteska, která má kromě této ještě jednu famózní scénu - hned tu první. A proto se přikláním k vyššímu hodnocení. 75% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vtípky nejsou tak propracované jako v Chaplinových filmech a Lloyd není tak mistrný mimický komik jako Charlie, ale přesto je to stále velký nářez. Humor je všudypřítomný, rozmanitý a hlavně úderný a příběh na němou grotesku dostatečně přímočarý a originální. Paradoxně se mi trochu více líbila první polovina v obchodě, šplhání na mrakodrap přeci jen navzdory přetrvávající kreativitě a náboji za nějaký čas lehce omrzí... 85% ()

Reklama

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Možná ne tolik klasické jako Chaplinovky či Keatonovky, ale díky skutečným, reálným scénám na vrcholu budovy jednoznačně nejlepší němá groteska, kterou jsem kdy viděl. Klasické gagy, vymyšlené sto let předtím, jsou v pořádku, když fungují, a závěrečné komediální drama jen podtrhuje velikost tohoto nadčasového filmu. Také příjemná hudba dokázala své. Must see záležitost. 90% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Celkem solidni scenar, kdy mlady hrdina chce dokazat divce, ze si ve velkomeste buduje karieru a ma dostatek prostredku oba do budoucna zajistit. Ze to tak neni, netreba pripominat. Nejvice me pobavila jeji navsteva obchodniho domu, pro me nejlepsi pasaz z celeho filmu, i kdyz je mi jasne, ze v dobe vzniku, film musel zaujmout predevsim splhanim po vyskove budove. Osobne je mi blizsi humor Chaplina a Keatona a Safety last byl ve sve dobe asi spise akcni podivanou, ale urcite jsem se nenudil... ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Před sto lety se v komediích nemluvilo, a jen se vršily gagy a honičky v rychlém tempu na sebe. Dnes je komikem každý, kdo umí říci padesátkrát za minutu fuck (to je hint na tebe, Rogene), ale to, co tady předvádí Harold Lloyd, to už dnes nikdo nepřekoná. Tohle je a bude pořád jeden z vrcholů filmové komedie. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (19)

  • Tento film byl vybrán do Národního filmového registru v roce 1994. (Kulmon)
  • Harold Lloyd dostal nápad na tento film, když viděl lézt Billa Strothera na Brockman Building v Los Angeles jako senzaci jednoho dne. Lloyd zažíval těžké časy, když sledoval někoho jiného, kdo veřejně vystupuje v nebezpečném představení, protože neměl kontrolu nad situací - ukrýval se za rohem a dohlížel nad každičkým momentem Strotherova představení. Když Strother dospěl na střechu, Lloyd šel nahoru a představil se. (Kulmon)
  • Harold Lloyd jako první ověřoval bezpečnostní opatření pro akrobacii na hodinách svržením figuríny na žíněnku dole. Figurína se odrazila a sletěla dolů na ulici. (Kulmon)

Reklama

Reklama