foto

Harold Lloyd

  • nar. 20.4.1893
    Burchard, Nebraska, USA
  • zem. 8.3.1971 (77 let)
    Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký filmový herec a producent, proslavený svými němými groteskami. Působil ve stejné době jako Charlie Chaplin a Buster Keaton jako jeden z nejslavnějších a nejvlivnějších komiků éry němého filmu. V letech 1914 až 1947 vytvořil Lloyd téměř 200 komedií, ať už němých či mluvených. Je nezaměnitelný pro svou typickou “obrýlenou” vizáž a charakter, kterým přesně ladil se stylem Ameriky dvacátých let.

Začínal v divadle už jako chlapec a v prvních groteskách se objevil krátce po svém přestěhování do Kalifornie kde spolupracoval s filmovou společností Thomase Edisona a také se spřátelil s hercem a režisérem Halem Roachem, který své vlastní studio založil v roce 1913. Pracovitý Lloyd byl pak Roachovým nejúspěšnějším komikem. V letech 1914 až 1919 byla jeho filmovou partnerkou Bebe Daniels, od roku 1919 pak jeho pozdější žena Mildred Davis.

Ačkoli Lloydovy individuální snímky nezaznamenaly v průměru stejný komerční úspěch jako Chaplinovy, byl v tomto směru plodnější (vytvořil ve 20.letech celkem dvanáct celovečerních filmů zatímco Chaplin ve stejném období pouze tři ) a přinesly mu celkem 15.7 milión dolarů (oproti Chaplinovým 10.5 ). Postavy jeho raných filmů (např. “Osamělý Luke”), jak sám přiznal, přitom svým projevem zprvu Chaplina imitovaly. S “brýlemi” přišel až v roce 1918.

Lloydovy filmy často obsahovaly odvážné scény a zamotané honičky, pro které si jej pamatujeme dodnes. Scéna, kdy visí za ručičky hodin vysoko nad ulicemi ve snímku “O patro výš”, se stala již klasikou. Ve filmech prováděl mnoho akrobatických kousků sám navzdory vlastnímu zranění (v roce 1919 během natáčení snímku “On ve strašidelném domě” přišel při výbuchu o palec a ukazovák na pravé ruce – v dalších filmech si ruku maskoval speciální protetickou rukavicí ).

V roce 1923 se oženil se svou filmovou partnerkou Mildred Davisovou, se kterou měl dvě děti. V roce 1930 adoptovali šestiletou holčičku. Mildred umírá v roce 1969. Dům Lloydových v Beverly Hills měl 12 zahrad a devítijamkové golfové hřiště, po Lloydově smrti byl celý pozemek postupně rozparcelován, ale hlavní dům stojí dosud a je často využíván jako filmová kulisa.

Od října 1944 do června 1945 Lloyd uváděl komediální pořad v rádiu NBC. Byl velmi aktivní v charitativní činnosti. Objevil se i v několika televizních pořadech. V roce 1952 obdržel speciální Cenu Akademie “Mistr komik” a má také dvě hvězdy na Hollywoodském “Chodníku slávy” (otisk dlaní, nohou, podpis a obrys svých slavných brýlí ). V roce 1994 se jeho portrét objevil na poštovní známce Spojených Států. Umírá ve svých 77 letech na rakovinu prostaty.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1953 Yesterday and Today - a.z.
1951 Ça c'est du cinéma - a.z.
1947 Hřích Harolda Diddlebocka
1938 Professor Beware
1936 Hollywood Boulevard
Mléčná dráha
1934 Kočičí pracička
1932 Bláznivé natáčení
1931 Stout Hearts and Willing Hands
1930 Harold - boty - mrakodrap
1929 Welcome Danger
1928 On řádí v New Yorku
1927 Character Studies
On, hrdina dne
1926 Pro krinda pána!
1925 On zázračným studentem
1924 On - Přenešťastný mužíček
On svádí děvčata
1923 Dogs of War
O patro výš
On si léčí nervy
1922 Doktor Jack
Putička
1921 Cesta do ráje
Hon na lišku
On opatruje děti
On u maríny
Ve spacím voze
1920 Jeho výsost Lišák
Náměsíčná nevěsta
On na divokém západě
On si koupil auto
On si namlouvá
On ve strašidelném domě
1919 A Jazzed Honeymoon
A Sammy in Siberia
At the Old Stage Door
Back to the Woods
Be My Wife
Before Breakfast
Billy Blazes, Esq.
Chop Suey & Co.
Count Your Change
Count the Votes
Crack Your Heels
Dutiful Dub, The
Going! Going! Gone!
He Leads, Others Follow
Heap Big Chief
His Only Father
Just Dropped In
Just Neighbors
Láska a poesie
Never Touched Me
Next Aisle Over
Off the Trolley
On a mrakodrap
On maratónským závodníkem
On mezi lupiči
On mezi pirátkami
On se chce oženit
On the Fire
Pay Your Dues
Pistols for Breakfast
Půjdu si po svém
Si, Senor
Soft Money
Spring Fever
Swat the Crook
The Rajah
Wanted - $5,000
Young Mr. Jazz
Začínáme
Žádné strkání
1918 Bees in His Bonnet
Bride and Gloom
City Slicker, The
Dvojí únos
Fireman Save My Child
Follow the Crowd
Hear 'Em Rave
Hey There!
Hit Him Again
It's a Wild Life
Kicked Out
Kicking the Germ Out of Germany
Lamb, The
Let's Go
Neodbytný hoch
Nothing But Trouble
On a policisté
On fotografem
On jasnovidcem
On prodává korsety
On the Jump
Ozark Romance, An
Pipe the Whiskers
Pistolník Gussie
She Loves Me Not
Sic 'Em, Towser
Somewhere in Turkey
Swing Your Partners
Take a Chance
That's Him
The Tip
Two Scrambled
Why Pick on Me?
1917 All Aboard
Big Idea, The
Bliss
By the Sad Sea Waves
Clubs Are Trump
Drama's Dreadful Deal
From London to Laramie
Lonesome Luke Loses Patients
Lonesome Luke on Tin Can Alley
Lonesome Luke's Honeymoon
Lonesome Luke's Lively Life
Lonesome Luke's Lovely Rifle
Lonesome Luke's Wild Women
Lonesome Luke, Lawyer
Lonesome Luke, Mechanic
Lonesome Luke, Messenger
Lonesome Luke, Plumber
Love, Laughs and Lather
Luke Wins Ye Ladye Faire
Luke's Busy Day
Luke's Lost Liberty
Luke's Trolley Troubles
On a zrádná čapka
On dědicem
On jest nesmělý
On obsluhuje hosty
On strážníkem
Over the Fence
Rainbow Island
Step Lively
Stop! Luke! Listen!
We Never Sleep
1916 Lonesome Luke Leans to the Literary
Lonesome Luke Lolls in Luxury
Lonesome Luke, Circus King
Luke Does the Midway
Luke Foils the Villain
Luke Joins the Navy
Luke Laughs Last
Luke Locates the Loot
Luke Lugs Luggage
Luke Pipes the Pippins
Luke Rides Roughshod
Luke and the Bang-Tails
Luke and the Bomb Throwers
Luke and the Mermaids
Luke and the Rural Roughnecks
Luke's Double
Luke's Fatal Flivver
Luke's Fireworks Fizzle
Luke's Late Lunchers
Luke's Lost Lamb
Luke's Movie Muddle
Luke's Newsie Knockout
Luke's Preparedness Preparations
Luke's Shattered Sleep
Luke's Society Mixup
Luke's Speedy Club Life
Luke's Washful Waiting
Luke, Crystal Gazer
Luke, Patient Provider
Luke, Rank Impersonator
Luke, the Candy Cut-Up
Luke, the Chauffeur
Luke, the Gladiator
Them Was the Happy Days!
1915 A Submarine Pirate
Bughouse Bellhops
Court House Crooks
Foozle at the Tee Party, A
Fresh from the Farm
From Italy's Shores
Giving Them Fits
Great While It Lasted
Her Painted Hero
Just Nuts
Lonesome Luke
Lonesome Luke, Social Gangster
Love, Loot and Crash
Miss Fatty's Seaside Lovers
Mixup for Mazie, A
Peculiar Patients' Pranks
Pressing His Suit
Ragtime Snap Shots
Ruses, Rhymes and Roughnecks
Soaking the Clothes
Some Baby
Spit-Ball Sadie
Terribly Stuck Up
The Greater Courage
The Hungry Actors
Their Social Splash
Tinkering with Trouble
Willie Runs the Park
1914 His Heart His Hand and His Sword
Patchwork Girl of Oz, The
Samson
Sealed Orders
The Sandhill Lovers
Twixt Love and Fire
1913 Algy on the Force
Cupid in the Dental Parlor
Hide and Seek
His Chum the Baron
Hulda of Holland
Little Hero, A
Old Monk's Tale, The
The Twelfth Juror

TV seriály

2001 Slaphappy (TV seriál) - a.z.

Dokumentární

2016 Harold Lloyd: Hollywoods zeitloses Comedy-Genie (TV film)
2013 Hollywoods Spaßfabrik - Als die Bilder Lachen lernten - a.z.
2005 The Forgotten Films of Roscoe Fatty Arbuckle - a.z.
2002 Added Attractions: The Hollywood Shorts Story (TV film)
1989 Harold Lloyd: The Third Genius (TV film)
1963 Funny Side of Life - a.z.
1962 World of Comedy - a.z.
1950 Herrliche Zeiten - a.z.
1936 Screen Snapshots Series 15, No. 8
Screen Snapshots Series 16, No. 3
1932 Screen Snapshots
Talking Screen Snapshots
1931 House That Shadows Built, The
1925 Twinkle Twinkle
1923 Screen Snapshots, Series 3, No. 23
Screen Snapshots, Series 3, No. 24
Screen Snapshots, Series 4, No. 9
1922 Screen Snapshots, Series 2, No. 22-F
Screen Snapshots, Series 3, No. 2
1921 Screen Snapshots, Series 1, No. 19

TV pořady

1952 This Is Your Life (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace