Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Publicistický cyklus o významných okamžicích československých a českých moderních dějin po roce 1918. Pořad vyrábí Redakce aktuální publicistiky zpravodajství ČT. Vedoucím projektu je zkušený dramaturg Čestmír Franěk, který připravuje pořad ve spolupráci s dramaturgy A. V. Polednem a Tomášem Brzobohatým. Režie pořadu se ujali Václav Křístek a Vítězslav Romanov. Moderátorem a hlavním scenáristou Historie.cs je novinář a publicista Vladimír Kučera. Příležitostně jsou do cyklu zařazovány i pořady věnované tématům z českých dějin od středověku po 19. století, jejichž scenáristkou a moderátorkou je historička Marie Koldinská. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

ryba443 

všechny recenze uživatele

Kvalita pořadu samozřejmě stoupá a klesá s kvalitou pozvaných hostů, někdy bych dal pět hvězdiček, někdy i třeba jen dvě až tři (a například v dílu o Lidových milicích přirovnal jeden z hostů členy dnešních klubů vojenské historie k členům LM, za to bych mu dal přes h... ehm, odpad). Obzvlášť rád mám pak díly s Eduardem Stehlíkem, to je podle mě odborník na svém místě. Pořad jako takový je výborný nápad a záslužný počin, těší mě počet dílů a probíraných témat, a ač mám někdy jiný názor než diskutující hosté, pod těch pět asi jít nemůžu. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Trocha na oživenie pamäti. Príbeh : Židia v protektorátu a v Slovenskom štáte. V roku 1939 došlo k rozdeleniu Československej republiky a tým aj k rozdielnym formám holokaustu. V Čechách arizácia židovského majetku bolo plne v nemeckých rukách a samotní Česi sa skôr snažili o podlomenie ich sebavedomia. Boli to rôzne zákazy, nesmeli chodiť do kín, divadiel, reštaurácii, boli vylučovaní z rôznych nákupov, nemohli chodiť po ôsmej von, do parkov a podobne. Nakoniec se po roku 1941 psychologické ponižovanie Židov začalo meniť vo fyzickú likvidáciu. Smutnú úlohu tu zohral Terezín, ktorého bránami prešlo okolo 140 000 Židov. V Čechách k pogromom po skončení vojny takmer nedochádzalo. V Slovenskom štáte si rasovú segregáciu vykonávali sami Slováci podľa pokynov z Ríše. Prvý transport odišiel 25.3.1942 z Popradu a do októbra bolo transportovaných 57752 židov. Slovenská vláda platila Nemecku za každého odsunutého Žida 500 ríšskych mariek. Tuka žiadal nemeckú stranu, aby podpísali zmluvu s tým, že za tento poplatok sa Nemci zaručia, že Židia sa späť už nevrátia. Toto Nemci odmietli. Vojna skončila a Židia, ktorí prežili sa vracajú domov, na Slovensku bolo obrovské množstvo arizátorov, ktorí sa takto získaného majetku nechceli vzdať a tak dochádzalo k pogromu (viď Topolčany). ()

Reklama

PaulCZE odpad!

všechny recenze uživatele

Formát toho pořadu je mimo, člověk by se rád něco dozvěděl, ale buď si pozvaní hosté (většinou někdo kdo je k uzoufání nudný) honí ego svými načtenými znalostmi, které jsou předkládány zcela nesouvisle a nebo to sklouzává do laciné agitky názorů soudruha Kučery a ČT. Potemnělé kulisy z roku 1980 celou tu unylost jen podtrhují. K pořadu vysílanému k výročí 100 let založení Československa. Hodinu tam mluví o tom jak to bylo za První republiky špatné a pak na konci vychválí Havla, jaký to byl strádající vězeň a že si sám vydobyl světový věhlas. Případně v dalším díle chválí, jak jsme skvěle orientovaní na západ, že by se to Masarykovi určitě líbilo. No tak to jo, svazáci z ČT.. určitě by se mu líbilo, že Česká republika není úplně svým pánem. ()

Matamoroz 

všechny recenze uživatele

Jak se píše v mnoha komentářích, zajímavost jednotlivých dílů je kolísavá. Ale osobně jsem nenarazil na žádný, který by byl pod tři hvězdičky. Každopádně je to také dáno tím, že každého z historie zajímá jiné období a jiná oblast. Jen doufám, že pořad zůstane zachován v tomto konzervativním formátu a nesprasí ho tím, že moderátor bude běhat po interaktivním studiu... Celkově jeden z nejlepších pořadů ČT. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

U tohohle mne napadá to, co třeba při poslechu příběhů ,, těch co to nevzdali'' na Paměti národa. Je to pokaždé myšlenka, jak moc je potřebné aby naši historii znali mladí. Aby ji znali důkladně. Není třeba jít nějak hluboko zpět. Pominu-li významné dějinné události, pak asi nejdůležitějším obdobím považuji rok 1918 až do současnosti. Jenže kdo se tento formát dívá? Teenager, který se chce něco dozvědět? Kterého to poučí, případně vyvede z bludů typu, že komunisti jsou dnes moderní politická strana, která sice v padesátých letech krapet škobrtla, jinak je ale fajn a myslí to s lidmi dobře... Ne, na tenhle pořad bude koukat hlavně ten, kdo už o probíraném tématu něco ví a chce si znalosti prohloubit... Pořad sám je skvělý, není to jeho chybou. Nejeden díl by měl běžet ve školách! * * * * * ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama