Reklama

Reklama

Barmský videožurnál

  • Dánsko Burma VJ: Reporter i et lukket land (více)
všechny plakáty
Trailer
Dánsko / Švédsko / Norsko / Velká Británie, 2008, 84 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1988 byl Joshua jako malý chlapec svědkem brutálního zásahu barmské vojenské junty proti demonstrantům, během něhož byly zabity více než tři tisíce lidí. Od té doby se rozhodl bojovat za demokracii. "Vyzbrojen" malou kamerou a mobilním telefonem se společně s třemi desítkami dalších odvážných mladých Barmánců ze skupiny Democratic Voice of Burma rozhodl podrobně zachytit protivládní demonstrace v září roku 2007 a jejich následné surové potlačení. Záběry dramatických událostí z kamer těchto reportérů se objevily ve zpravodajství všech významných světových médií a byly po určitou dobu jedinou možností, jak se svět mohl dozvědět o skutečné situaci v Barmě. Strhujícím způsobem sestavený dokument nabízí podrobný a navýsost autentický záznam tehdejších událostí, kdy Barmánci po devatenácti letech překonali svůj hluboce zakořeněný strach z vládních represí a vyšli za mohutné podpory buddhistických mnichů do ulic Rangúnu. Skrze detailní záznam práce Joshuy a jeho kolegů, kteří svou činností riskovali život, film ukazuje nepopiratelný význam nezávislých médií v boji proti totalitní moci. Barmský VJ získal řadu ocenění na mezinárodních festivalech, mimo jiné hlavní cenu na dokumentárních festivalech CPH: DOX v Kodani a IDFA v Amsterdamu. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (72)

T-pack 

všechny recenze uživatele

Dokument, který vznikl za velmi specifických okolností - vlastně jediný měsíc, kdy protagonista není v zemi a stane se největší událost posledních bezmála dvaceti let. Dokument nám potom neposkytuje pouze syrové svědectví z videodeníků, ale naprosto strhujícím vyprávěním nám dává ochutnat strachu, který v Barmě panuje. Počáteční nadšení z víceméně spontánních demonstrací během několika dní střídá panika v ulicích a nevyhnutelné ticho obyvatelstva po násilných represích. Stejně rychle, jako se euforie z možné vyhlídky na demokracii dostavuje, také vybublá. V odevzdaném hlase Joshe je slyšet zoufalství - jeho vůle pokračovat v ilegálním točení ulic zní spíše jako povinnost, než nadějná úloha situaci změnit. Takže krom pouhých faktů dokument vyvolává emoce potřebné k pochopení situace v zemi. Tedy více než jen dokument! ()

Sten2 

všechny recenze uživatele

Minulý rok byl na dokumenty opravdu hodně štědrý. Oproti Cove, kde je znázorněná nesmyslná krutost člověka na zvířeti, je v Burma VJ znázorněna nesmyslná krutost člověka na člověku. Vůbec si nedokážu představit žít v takové zemi ale díky tomuto dokumentu si dost dobře dokážu představit ten strach, který má každý občan žijící v Barmě. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Úprimne neviem čo mám k tomuto filmu napísať. Rozhodne sa jedna o veľmi silný dokument, ktorý rozpráva o neľahkej situácií v Barme bez toho aby skresľoval a zavádzal. Podáva materiál a pohľady v znútra štátu, prepojené z úvahami člena DVB, ktoré sme nemali možnosť vidieť, ani počuť, v žiadnej televízií. Je veľmi obdivuhodné ako film narába zo strachom, ako ho dokáže vďaka strihu a hudbe preniesť aj na divákov a hlavne ako dokáže vzbudiť obdiv a úprimnú nádej - ktorá je zachytená v pochode mníchov. Nepamätám si, že by ma nejaký podobne ladený politický dokument takto zasiahol. Rozhodne sa jedná o obdivuhodný filmový počin, ktorý patrí rozhodne k tomu najlepšiemu na poli politických dokumentov, čo boli natočené na podobne ladenú tému . Hlavne preto, lebo kameramani boli na hrane života a smrti, keď sa snažili zachytiť to.. čo bolo zakázané zachytiť. ()

Strike 

všechny recenze uživatele

Trochu zklamání. Řekl bych, že trochu promarněná šance. V této podobě lze pozitivně hodnotit jen to, že se dostali ven nějaké místní záběry. Pokud tomu dávali konečnou podobu evropští filmaři, tak myslím, že mohli přidat nějaké vysvětlení jako roli hrajou mniši v místní kultuře, či jak reagovali lidi ve světě (zda se pokoušeli reportéři z jiných zemí dostat do barma, atd...). Tím by vznikl plnohodnotný film a výpověď. V této podobě mi to přijdě trochu málo... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Barma je země, o které se toho ve světě příliš neví. Také je to jedna ze zemí, kde stále vládne teror a velké mocnosti světa s tím nic nedělají, zatím. Nicméně i v této zemi se našlo pár odvážlivců, kteří protiprávně začali natáčet záběry věcí, co se u nich dějí. Mrzí mě to o to víc, když si uvědomím, jak je Barma nádherná země. Tenhle dokument ale nechce diváka jenom informovat, on mu chce taky ukázat chtíč lidí něco změnit a zmar, který následně bohužel následuje. Přeju jim, ať s tou prací neskončí a ať každý ve světě ví, jaké hrůzné věci se u nich dějí. Snad se jednou dočkají změny. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Oscar 2009: nejlepší celovečerní dokument. (zdeny99)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama