Reklama

Reklama

Fullmetal Alchemist: Bratrství

(seriál)
  • Japonsko Hagane no renkindžucuši (více)
Japonsko, (2009–2010), 26 h 40 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Hiromu Arakawa (komiks)

Scénář:

Hiroši Ónogi

Hudba:

Akira Sendžu

Hrají:

Rie Kugimija, Romi Paku, Iemasa Kajumi, Šin'ičiró Miki, Unšó Išizuka, Daisuke Namikawa, Fumiko Orikasa, Kazuja Nakai, Kendži Nodžima, Kóiči Jamadera (více)
(další profese)

Epizody(64)

Poté, co bratři Edward a Alfonse utrpí fyzická zranění, bojují proti zlu, aby se pokusili získat zpět svá těla. (Netflix)

Recenze (136)

cogi 

všechny recenze uživatele

první verze se mi líbí víc. Hagane no renkinjutsushi má sice lepší grafiku, ale je tu víc klasických humorných scén, což kazí vnímání a požitek seriálu (kazí to atmosféru), k tomu vykládání děje taky lepší v původní verzi. Tohle jsem napsala než se začnou dvě verze kovového alchimisty rozcházet. Poté nelze porovnávat, protože jde o dva různé seriály. Stojí za to dokoukat do konce. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Fullmetal Alchemist: Brotherhood je kvalitatívne ešte lepší ako jeho mladší brat Fullmetal Alchemist. Pribudnú nové postavy a najviac sa mi páčila z nových postáv generálka Amstrongová. Brotherhood čerpal celý príbeh z mangy a jeho mladší brat z roku 2003 sa končil inak (veľkú časť nečerpal z mangy). Takže aké sú plusy tejto verzie? Je vtipnejšia, s lepším a príjemnejším koncom a už spomenuté nové postavy. Ďalej sa mi viac páčil vzťah medzi Winry a Edwardom. Keby si mám vybrať tak si vyberiem túto viac dielňu verziu. Môj názor je ale taký, že vyberať si netreba a pozrieť treba oboje. Aj jedno aj druhé anime sú vrcholové diela a treba ich vidieť oboje. Tí čo videli predchádzajúcu verziu sa nebudú dlhú dobu nudiť a tým čo sa páčila verzia z roku 2003 sa bude na 99 percent páčiť aj Brotherhood. Vlastne odporúčam toto pozerať ako druhé. ()

Reklama

kubka4 

všechny recenze uživatele

Předtím, než jsem napsal tohle hodnocení, jsem si dal pořádnou facku, že jsem kdysi tohle anime přehlížel a považoval ho za nadhodnocené... Našli byste jen málo anime, které si zaslouží plné hodnocení tolik jako právě FMA. Je to skvěle napsané, napínavé, místy dosti srdceryvné anime s výborným průběhem a ještě lepším koncem. Spousta lidí vidí anime, jako snůšku fantasy, sci-fi či jiných nesmyslů... Přitom už jen FMA sám o sobě dokazuje, že se naprosto mýlí. Ta lidskost, kterou si seriál drží od začátku do konce, z něj přímo vyzařuje a je to pravděpodobně hlavní důvod, proč se mi tak moc zalíbil. - Dokáže si udržet lidskost i při takhle akčním, napínavém a neobvyklém příběhu. Našlo by se mnoho postav, které jsem si oblíbil. Za zmínku stojí například ohnivý alchymista Roy Mustang, poručík Hawkeye, Winry a samozřejmě také Edward/Ed. Hudebně také skvělé, každý opening i ending se mi opravdu líbil. Ono je těžké tomu cokoliv vytknout... možná snad jedině jedna věc. Nejsem zrovna velkým fanouškem takových těch "vtipných vztekacích scén", ale i já si na ně časem zvykl. Celkově možná dokonce nejlepší anime, které jsem viděl. :-) "Protože nelze něco získat, aniž by člověk něco obětoval. Ale když vydrží tu bolest a překoná ji, získá srdce, jakému se žádné jiné nevyrovná. Ocelové srdce." - 100 % ()

fablefavorit 

všechny recenze uživatele

Pro mnoho lidí nejlepší anime všech dob. Můj názor je trochu střízlivější, poněvadž na vyplněnou rozlehlost One Piece, či komplexnost Hunter x Hunter univerza Plně metalový Alchymista prostě nedosahuje. Není ale daleko pozadu a se svou atraktivní délkou, výborným a netradičním příběhem, který se nebojí vymáchat hlavním akterům hubu v blátě, zajímavými charaktery (na obou stranách), ale třeba i prezentováním problémů skutečného světa se z mého pohledu jedná o JEDNO z nejlepších anime všech dob. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Oba Alchymisté, starý i nový pro mě představují naprostý vrchol žánru šónen. Komplexní příběh, hrdinské i zlotřilé a především velevýrazně stylizované postavy, megalomanské cíle, destruktivní bitky, strhující akce, promyšlený svět, strašlivá moc záporáků, šikovnost a um (a ta moc nakonec taky) klaďasů - půl toho, co tvoří anime pro kluky, půl toho, co dělá lákavým fantasy. Každá postava ze zástupu, jež se na diváka valí, má v ději své místo, posouvá jej, přispívá... Prostředí je pestré: idylický venkov, velkoměsto Central, pouštní ruiny starověkého Xerxesu, hraniční pevnost v ledových horách, železniční tratě protkávající zemi - a střídá se nejenom pro pocit pestrosti, ale ono střídání má svou železnou logiku určenou děním. Výše popsané je jasná pětihvězdičková záležitost. Méně radostné je sledovat uspěchaných prvních 13 dílů, jež rekapitulují dění z původního seriálu, než se stihl odklonit od mangy. Chápu, že jde o kompromis mezi: "Říci, vše co je potřebné pro chápání dalšího dění," a: "Nenudit ty, kteří viděli starší verzi," leč obávám se, že dopad mnohých scén na "nového" diváka bude mnohem menší než mohl být, když se ty hrůzy dějí sotva předvedeným postavám. I když, možná je to lepší, neboť pak by asi Al a jeho kolegové více komentovali svá vnitřní hnutí a plačtivě či zdrceně vysvětlovali, komu všemu to za co vděčí, koho nechtějí rozplakat, koho třeba ochránit, co je strašné a co je to ta bratrská láska. Ba, typickou slabou stránkou šónen anime je pro mě vnitřní život postav, který bývá zobrazen často dosti ploše. Moc se s tím nemořit, zřetelně (až příliš) načrtnout motivace k činům a hurá na ty činy - takové jako by bylo heslo - Nový alchymista není výjimkou. Snad i ten starý tím trpěl, leč tenkrát jsem ještě nebyl na tuhle vlastnost tak alergický, vždyť to byl málem můj první zástupce šónenu... Silné ****. ()

Galerie (2 570)

Zajímavosti (7)

  • Van Hohenheim byl pojmenovaný podle lékaře Paracelsa (vlastním jménem Theophrastus Bombastus von Hohenheim), který žil na přelomu 15. a 16. století. Podle něj má v sobě každý jedinec „vnitřního alchymistu“ přeměňujícího potraviny a živiny v organismu na tělesné substance. (Morlok)
  • Homunkulové jsou pojmenováni podle sedmi smrtelných hříchů - pýcha, závist, chtíč, obžerství, chamtivost, lenost a hněv. (Natami)

Reklama

Reklama