Reklama

Reklama

Mulan

  • Čína Hua Mulan (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kočovníci zo severu napadli ľudí z Centrálnych plání a cisár vydáva rozkaz, aby muži nastúpili do zbrane. Mladé dievča, Mulan, osedlá koňa a odchádza za úsvitu z domu, aby bojovala v armáde namiesto svojho chorého otca. Prestrojená za muža bojuje dlhých dvanásť rokov a spoznáva, čo je to priateľstvo, smrť na bojisku i láska. Nové filmové spracovanie tradičnej čínskej legendy o dievčati Mulan, ktoré sa stalo slávnym generálom. (badygorila)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

uiu 

všechny recenze uživatele

Určitě se z toho dalo vytěžit víc. Už jen samotný námět, že se dívka přidá k armádě, protože její nemocný otec nemůže. Rozhodně se tato verze hodně liší od klasické animované od Disneyho (kterou asi české publikum zná více než kterékoliv jiné zpracování). Zde se režisér zaměřil na epické bitvy, ztrátu přátel ve válce a především na otázku, jestli je nutné, aby lidé mezi sebou neustále bojovali. Já jako divák spíše čekala psychologický rozpor Mulan, její skrývání mezi muži a strach z prozrazení totožnosti. Na to se ale film vůbec nezaměřuje. Ihned po nástupu do armády potká chlapce z vesnice, který ví, že Mulan je dívka, ale nechá si to pro sebe. Následně její totožnost zjistí její nadřízený, do kterého je tajně zamilovaná. Ten si to také nechá pro sebe. Pak se už nějaké prozrazování neřeší (kde se Mulan koupala? kde se převlékala? nikdo nepoznal ženský hlas, který se ani nesnažila měnit? nikdo nepoznal ženské rysy ve tváři? atd.) Film mi svými neustálými bojovými scénami přišel hodně vleklý a nudný (vlastně se asi první hodinu jen bojuje a nic se neděje). Čínský humor zrovna moc nechápu, takže ani po této stránce mě film nezaujal. Možná změním názor, až najdu chuť podívat se na to znovu. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Další verze čínské balady o hrdinné vojevůdkyni Hua Mulan (žádný hraný film podle disneyovky, proboha!) jest dozajista kvalitním historickým válečným filmem, poměrně realistickým, s přehledně nasnímanými boji a dobrými herci v čele s Vicky Zhao. Jenže také v něm číhá dvojice úskalí, přes které se musí divák přenést, aby si film užil. Jednak se může podivovat, že sympatická Vicky Zhao jen stáhne vlasy, nasadí přilbici a je z ní rázem chlap, až na dvě výjímky po celé roky kolegy ve zbrani neodhalen. Druhak zkratkovitost a skoky v čase, jež dělají kariérní postup Mulan příliš snadným a rychlým, o jedné důležité infiltraci do nepřátelského stanu ani nemluvě. Dále film mohl z nosného tématu vytřískat víc než jen malé skupenství emocí. Osobně přivírám jedno oko, pro Vicky Zhao jsem měl vždy slabost a Hua Mulan bez diskuze patří do čínského žánrového nadprůměru. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Melodramatický příběh o dívce, která místo svého otce nastoupila do armády. Během své vojenské kariéry sice neztratila život, ale přesto musela přinést velkou oběť. I když žádnou z bitev vlastně neprohrála, z vítězství se totiž nakonec radovat nemohla. Úplně chápu, že je příběh o Mulan skvělý motiv pro pohádku. Nicméně tato verze příběhu o Mulan je velmi melancholická a poetická, takže asi moc nepotěší nejen děti, ale ani milovníky historických akčńáků. Tvůrci se soustředí na emoce, etiku, resp. na potlačované city, které jsou konfrontovány s povinností a zodpovědností. Vše podmazáno smyčcovým lkaním nad osudy postav. Přesto toho patosu nebylo po většinu filmu nadmíru...s výjimkou konce, kde je to ospravedlnitelné a navíc pro většinu diváků čínských filmů očekávané. Wei Zhao je asi pěkná ženská, ale za celý film se snad ani jednou neusmála (ne že by k tomu její postava měla moc příležitostí), takže i když jsem s Mulan sympatizoval, pod kůži se mi nedostala. Což je společně s jistou plochostí dějové linky důvod, proč se mě celý příběh nedotkl tak, jak by asi mohl. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Mám rád čínske historické filmy. A ak sú z prostredia čínskych vojen moje srdce plesá. Tento film nieje síce ortodoxný vojenský ale nejaké formácie, či vojenská taktika sa nachádza aj tu. Film skôr rozpráva príbeh dievčaťa/ženy ktorá sa už od detstva nevedela zmieriť s postavením v tom období a nakoniec predčila všetko, čo sa dalo. Ako legenda výborný námet. Spracovanie bolo tiež výborné. Kostýmy, hudba, herci či prostredie to všetko sa skĺbilo do takmer ideálneho pŕibehu. Vplyv americkej produkcie je tu až moc citeľný, a preto len 4*. Film bez sexu a happyendu (za to som chcel dať hviezdu navyše, ale budem sa krotiť). ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Spíše romantický, než válečný historický snímek, s fádní hudbou, pěknou Čao Wej v hlavní roli a na dnešní dobu, neskutečně zastarale natačenými akčními scénami (velmi osvěžující), kterých moc ani není. Takže, příště si trošku víc pohrát s choreografií akce, najmout lepšího skladatele a jsem dokonale spokojen ()

Galerie (52)

Související novinky

Zhang Ziyi opět ve válce

Zhang Ziyi opět ve válce

07.09.2010

Čínskou legendu o Mulan, jejíž první veršovaný záznam pochází už z 6. století, dobře známe i u nás díky jedné z posledních klasicky animovaných disneyovek. Loni se Mulan vrátila v čínském velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama