Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze (85)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Že se děti, zvlášť ty dnešní nerady učí historii ?? Tahle skutečnost bohužel zamrzí úplně stejně jako zkratkovitost tohoto jinak nesmírně chvályhodného projektu vycházejícího ze stripů Lucie Seifertové.. Klasik animace Pavel Koutský však ten její knižní předobraz naplňuje velmi přesně.. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Zkusmo díly 1,6,7,9. Jako aplikace Cimrmanovy učební metody separace průtokových poznatků to ujde. ("Jeho nástupce Svatopluk říši rozšířil a proslavil. Načež zanikla.") Dosti vadí principiální rezignace na jakýkoli vhled do probírané kapitoly, nemluvě o tom, že na Moravu dle seriálu přišlel s Metodějem Cyril (sic). Obrázky jsou pěkné, místy je to vtipné ("A praotče, kdy už tam budem?"), ale celek postrádá jakýkoli smysl a výraz (ať už jako učivo nebo prostě jako krátký film). Překvapivě nudný Lábusův hlas svědčí vypravěči "českému lvovi", který působí dojmem vysloužilého hokejového maskota. Prostě hnus. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spolehlivá a tradičně kvalitní kresba Pavla Koutského spolu s jeho proslulou "totální animací", příjemně krátké, dynamické a pro děti snadno stravitelné. Ve srovnání se zahraničním Hrůzostrašným dějepisem určitě kvalitnější, byť Hrůzostrašný dějepis bere historii mnohem víc do hloubky. Koutského seriál určitě není pro nadšené fandy historie, ale slouží jen pro základní informaci dosud nezasvěcených. Celkový dojem: 70 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jsa majitelem rozhodně zajímavé knížky paní Lucie Seifertové, jsem tento seriál přijal z povděkem. Ale knížka je knížka. Díky, o Bože, že celý ten animák nemá takový ten vychechtaný hektický disneyovský nádech a je to od Koutskýho. Pro děcka přítažlivou formou líčí opravdu velmi zjednodušeně dějiny (ne)udatného národa českého. Proč ne. ()

Silencia90 

všechny recenze uživatele

Když se povznesete nad nehezké zpracování a občasné nemístné vtipy, najdete si tam spoustu zajímavých informací, které už je ale dobré znát, abyste je rozpoznali od hloupostí. Jako vzdělávací pořad silně nedoporučuju, jako zábavu pro lidi, kteří ví o čem je řeč však ano. A na ten humor si po pár dílech zvyknete a možná se i trochu pobavíte. :) ()

Galerie (56)

Zajímavosti (2)

  • Na seriálu se odborně podílel archeolog a historik Zdeněk Dragoun. (mar48)
  • Ucho, které se objeví v závěru dílu, odkazuje na film Ucho z roku 1970, ve kterém jsou zobrazeny praktiky komunistického režimu. Ty jsou tak zde přirovnány k tomu, co se dělo během vlády Ferdinanda I. (Cheeter)

Reklama

Reklama