Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze (85)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak, bratře, máme pokřtěnost 99,8 %." Nemám nic proti ironii a tohle je celkem hezky nakresleno, zábavně rozpohybováno, historickými údaji povrchně protnuto a dětmi bez obtíží stráveno. Jen ta udatnost mi tam nesedí, protože my jsme Češi a ti bez odporu odevzdávají své území každému, kdo se k nám vetře. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že se děti učí dívat se na historii objektivně bez národoveckých sentimentů. Dějiny udatného českého národa, mohu-li soudit, celkem objektivní jsou. V ničem nechci žít méně, než ve společnosti, kde bude státní vlajka nejvyšší fetiš a kdo cekne něco špatného o Benešovi nebo něco pochvalného o habsburské monarchii, dostane přes hubu. Animace je nádherně odfláknutá a tři minuty děti neunudí. ()

Reklama

ryba443 

všechny recenze uživatele

Nápad určitě zajímavý, ale je velmi těžké vměstnat tolik informací do třech minut, takže se to neobejde bez zjednodušování, ba až trivializování velmi nejednoznačných událostí a problémů, což může místy vyústit v manipulaci. Když se pokusím vžít do představitele cílové skupiny, spoustu věcí bych z tohoto seriálu vůbec nepochopil, jak by mi chyběla znalost fungování některých jevů, souvislostí... nebo i třeba významu slov, např. díl o krizi ve 30. letech - věděli jste v osmi letech, co je to inflace nebo devalvace měny? Jako malému by mi zůstalo v hlavě nejspíš jen něco podobného jako v sešitě dějepisu na základní škole - nějaká data a k ním přiřazené události, maximálně obohacená o kreslené postavičky, ale zároveň nepochopení. S ironickou formou problém nemám, jen bych řekl, že řadu narážek by asi dětský divák nepochopil, ale kdoví. Každopádně oceňuji snahu o rozšiřování historického povědomí. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Že se děti, zvlášť ty dnešní nerady učí historii ?? Tahle skutečnost bohužel zamrzí úplně stejně jako zkratkovitost tohoto jinak nesmírně chvályhodného projektu vycházejícího ze stripů Lucie Seifertové.. Klasik animace Pavel Koutský však ten její knižní předobraz naplňuje velmi přesně.. ()

CSSML odpad!

všechny recenze uživatele

Viděl jsem asi deset dílů (Bořivoj, sv. Václav, sv. Vojtěch, Procesy s čarodějnicemi aj.) a těžko si představím větší slátaninu. Animace je ubohá, historickými údaji si tvůrci vytírají řiť a svatí jim nejsou ani světci. Co na tom, že některé díly nejsou úplně špatné, když jiné si v ničem nezadají s komunistickou propagandou (Jan Hus, Procesy s čarodějnicemi). ()

Galerie (56)

Zajímavosti (2)

  • Ucho, které se objeví v závěru dílu, odkazuje na film Ucho z roku 1970, ve kterém jsou zobrazeny praktiky komunistického režimu. Ty jsou tak zde přirovnány k tomu, co se dělo během vlády Ferdinanda I. (Cheeter)
  • Na seriálu se odborně podílel archeolog a historik Zdeněk Dragoun. (mar48)

Reklama

Reklama