Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze (85)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sázky se mají plnit a tak jsem poslední dva dny byl nucen strávit u seriálu Dějiny udatného českého národa, páč jsem se vsadil, že to vydržím až do posledního dílu. Normálně bych do něčeho takového vůbec nešel a raději čuměl na své oblíbené horory, protože jako celek to byl neskutečný žrout času a já dávám přednost knihám, než animované snůšce polopravd a dezinformací. Ale tak každý si najde něco svého a díky Jirkovi Lábusovi – jenž nás svým hlasem provázel napříč celou historií, se to dalo přežít. Některé díly byli vcelku vyvedené, jiné ne moc dobré a dost zavádějící. Jako celek to vidím někde u průměru. ---Z duše nesnáším takzvané „spam komenty“, kdy jeden komentář někdo hodí ke všem dílům seriálu (to asi dotyčný neumí napsat alespoň dvě – tři věty), takže jsem se rozhodl ke každému dílu samostatně napsat alespoň pár slov. Myslím, že si to naše historie zaslouží… ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že jednoho dne uvidím něco zajímavějšího a zábavnějšího než je můj oblíbený Asterix. A je to tu... samozřejmě až na asterixovskou poetiku, která tomuto dílu chybí. Největší rozdíl vidím hlavně v tom, že si zde autoři nedělají srandu jen z historie ostatních národů (jak je tomu u Asterixe a vlastně i u všeho francouzského), ale také (či především) svého vlastního. A to ještě ke všemu velmi hezkým způsobem. Hodnotit informační stránku mi připadá zvrhlé, takže to dělat nebudu. Vždyť jde o seriál pro přiblížení krás historie nejmenším a pro pobavení velkých, ne o historický dokument... Kritika ohledně nedostatku informací mi tedy připadá poněkud... "neinformovaná". Naopak jediné, co bych seriálu vytkl, je interpretace některých historických událostí a osobností na základě ne zcela objektivních národních mýtů (což je asi nejmarkantněji patrné v případě Zikmunda Lucemburského nebo "Slavníkovců"). ()

Reklama

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Chápu, že je tento animák určen dětem 1. stupně ZŠ, ale přesto mám pocit, že mnohem víc, než seriózností se vyznačuje parodií a ironií. Historická fakta jsou podávána stroze a sotva tříminutovou délku každého dílu považuji za velmi krátkou stopáž. Trochu to zachraňuje Lábus svým přednesem, ale v globálu je to málo. Naskýtá se otázka, proč to tvůrci uťali listopadem 1989 a nepokračovali dál tou slavnou demokracií a kapitalismem? Asi jen obtížně by se jim točilo o všech těch svinstvech nynějšího režimu (rozkradený a rozprodaný stát, kupónová privatizace zakončená Koženým na Bahamách, divoká 90. léta plná tunelování, rozkrádání ve velkém, orlické vraždy, tisíce nezaměstnaných, bezdomovci, vzrůstající narkomafie a kriminalita mládeže, bombardování Jugoslávie novodobým kultem osobnosti označeno za humanitární (nemluvě o jeho hvízdající štětce). Jo, tohle všechno možná bude vyhodnocovat za takových třicet, čtyřicet let až nějaký další režim. Za to, že kavárenští tvůrci seriál ukončili dobou, která se jim hodila víc jak 1 * neudělím. 25% ()

suicide odpad!

všechny recenze uživatele

Dát si do názvu Dějiny, to chce odvahu - možná si myslí, že to nejmenší divák nepozná, ale je bez debat, že s dějinami a ani dětským úvodem k nim "seriál" nemá vůbec nic společného. A pokud se náhodou nějaký ten kousek zmíňky o historii přeci jen objeví, je tendenční, až to bolí. Lepšího průvodce historií by si děti prý nemohli přát, že je český lev. Možná český lev, ale s korunou bláznů na hlavě. Není to vtipný, ale trapný. Není to informativní, ale prázdný. A není to ani pěkný. Místy jsem až nevěřícně zíral, jestli to skutečně myslejí vážně. Je to krátký! - to je to jediný, co to je a co je pozitivní. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Že se děti, zvlášť ty dnešní nerady učí historii ?? Tahle skutečnost bohužel zamrzí úplně stejně jako zkratkovitost tohoto jinak nesmírně chvályhodného projektu vycházejícího ze stripů Lucie Seifertové.. Klasik animace Pavel Koutský však ten její knižní předobraz naplňuje velmi přesně.. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (2)

  • Ucho, které se objeví v závěru dílu, odkazuje na film Ucho z roku 1970, ve kterém jsou zobrazeny praktiky komunistického režimu. Ty jsou tak zde přirovnány k tomu, co se dělo během vlády Ferdinanda I. (Cheeter)
  • Na seriálu se odborně podílel archeolog a historik Zdeněk Dragoun. (mar48)

Reklama

Reklama