Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze (85)

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkově u mě se seriálem panuje spokojenost, svoji roli jistě plní dobře. Akorát se v něm objevuje mnoho narážek, které jsou spíše určeny dospělým a těm, co historii již znají. Jinak spoustu věcí děti nemohou pochopit. Ano, seriál mají rádi, to mám ovařené z vlastní zkušenosti. Mohl být ale udělán více pro ně a ne pro dospělé. Pro ně mohlo vzniknout úplně něco jiného a pak by to bylo v pořádku. Takhle je spousta dílů hůř stravitelná. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Náhodou, díky tomuhle jsem ve škole začala mít ráda dějepis. Po skončení kapitoly v učebnici jsme si vždycky pustili tři čtyři díly. Je dost možné, že jsme i diskutovali, v čem se to s učebnicí rozcházelo... Z animace ne že bych byla na větvi, ale vždycky se na to koukalo dobře. Ale stejně mě vždycky nejvíc bavil ten lev. 7/10 ()

Reklama

ryba443 

všechny recenze uživatele

Nápad určitě zajímavý, ale je velmi těžké vměstnat tolik informací do třech minut, takže se to neobejde bez zjednodušování, ba až trivializování velmi nejednoznačných událostí a problémů, což může místy vyústit v manipulaci. Když se pokusím vžít do představitele cílové skupiny, spoustu věcí bych z tohoto seriálu vůbec nepochopil, jak by mi chyběla znalost fungování některých jevů, souvislostí... nebo i třeba významu slov, např. díl o krizi ve 30. letech - věděli jste v osmi letech, co je to inflace nebo devalvace měny? Jako malému by mi zůstalo v hlavě nejspíš jen něco podobného jako v sešitě dějepisu na základní škole - nějaká data a k ním přiřazené události, maximálně obohacená o kreslené postavičky, ale zároveň nepochopení. S ironickou formou problém nemám, jen bych řekl, že řadu narážek by asi dětský divák nepochopil, ale kdoví. Každopádně oceňuji snahu o rozšiřování historického povědomí. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sázky se mají plnit a tak jsem poslední dva dny byl nucen strávit u seriálu Dějiny udatného českého národa, páč jsem se vsadil, že to vydržím až do posledního dílu. Normálně bych do něčeho takového vůbec nešel a raději čuměl na své oblíbené horory, protože jako celek to byl neskutečný žrout času a já dávám přednost knihám, než animované snůšce polopravd a dezinformací. Ale tak každý si najde něco svého a díky Jirkovi Lábusovi – jenž nás svým hlasem provázel napříč celou historií, se to dalo přežít. Některé díly byli vcelku vyvedené, jiné ne moc dobré a dost zavádějící. Jako celek to vidím někde u průměru. ---Z duše nesnáším takzvané „spam komenty“, kdy jeden komentář někdo hodí ke všem dílům seriálu (to asi dotyčný neumí napsat alespoň dvě – tři věty), takže jsem se rozhodl ke každému dílu samostatně napsat alespoň pár slov. Myslím, že si to naše historie zaslouží… ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Troufám si poznamenat, že nejmenší diváky osloví zřejmě jen animace a vhodně zvolený průvodce - lev namluvený Jiřím Lábusem. Ale po té historické zkratce by to chtělo přednášku, protože třeba díl o Kosmovi připomíná řadu osobností, jednotlivé éry česko-slovenských dějin a to těžko nejmenší vstřebají. Modernizace (Kosmas u počítače, seniorát vysvětlený pohybem panovníků na pohyblivém pásu) přiměřená a účelná. Pro zasvěceného diváka celkem zajímavý "dějepis v kostce". ()

Galerie (56)

Zajímavosti (2)

  • Na seriálu se odborně podílel archeolog a historik Zdeněk Dragoun. (mar48)
  • Ucho, které se objeví v závěru dílu, odkazuje na film Ucho z roku 1970, ve kterém jsou zobrazeny praktiky komunistického režimu. Ty jsou tak zde přirovnány k tomu, co se dělo během vlády Ferdinanda I. (Cheeter)

Reklama

Reklama