Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze (85)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Troufám si poznamenat, že nejmenší diváky osloví zřejmě jen animace a vhodně zvolený průvodce - lev namluvený Jiřím Lábusem. Ale po té historické zkratce by to chtělo přednášku, protože třeba díl o Kosmovi připomíná řadu osobností, jednotlivé éry česko-slovenských dějin a to těžko nejmenší vstřebají. Modernizace (Kosmas u počítače, seniorát vysvětlený pohybem panovníků na pohyblivém pásu) přiměřená a účelná. Pro zasvěceného diváka celkem zajímavý "dějepis v kostce". ()

Silencia90 

všechny recenze uživatele

Když se povznesete nad nehezké zpracování a občasné nemístné vtipy, najdete si tam spoustu zajímavých informací, které už je ale dobré znát, abyste je rozpoznali od hloupostí. Jako vzdělávací pořad silně nedoporučuju, jako zábavu pro lidi, kteří ví o čem je řeč však ano. A na ten humor si po pár dílech zvyknete a možná se i trochu pobavíte. :) ()

Reklama

Adasin 

všechny recenze uživatele

Náhodou, díky tomuhle jsem ve škole začala mít ráda dějepis. Po skončení kapitoly v učebnici jsme si vždycky pustili tři čtyři díly. Je dost možné, že jsme i diskutovali, v čem se to s učebnicí rozcházelo... Z animace ne že bych byla na větvi, ale vždycky se na to koukalo dobře. Ale stejně mě vždycky nejvíc bavil ten lev. 7/10 ()

CSSML odpad!

všechny recenze uživatele

Viděl jsem asi deset dílů (Bořivoj, sv. Václav, sv. Vojtěch, Procesy s čarodějnicemi aj.) a těžko si představím větší slátaninu. Animace je ubohá, historickými údaji si tvůrci vytírají řiť a svatí jim nejsou ani světci. Co na tom, že některé díly nejsou úplně špatné, když jiné si v ničem nezadají s komunistickou propagandou (Jan Hus, Procesy s čarodějnicemi). ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkově u mě se seriálem panuje spokojenost, svoji roli jistě plní dobře. Akorát se v něm objevuje mnoho narážek, které jsou spíše určeny dospělým a těm, co historii již znají. Jinak spoustu věcí děti nemohou pochopit. Ano, seriál mají rádi, to mám ovařené z vlastní zkušenosti. Mohl být ale udělán více pro ně a ne pro dospělé. Pro ně mohlo vzniknout úplně něco jiného a pak by to bylo v pořádku. Takhle je spousta dílů hůř stravitelná. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (2)

  • Na seriálu se odborně podílel archeolog a historik Zdeněk Dragoun. (mar48)
  • Ucho, které se objeví v závěru dílu, odkazuje na film Ucho z roku 1970, ve kterém jsou zobrazeny praktiky komunistického režimu. Ty jsou tak zde přirovnány k tomu, co se dělo během vlády Ferdinanda I. (Cheeter)

Reklama

Reklama