Reklama

Reklama

Na sever

Trailer

Obsahy(1)

Po nervovém zhroucení se lyžař Jomar uchyluje do samoty coby hlídač lyžařského areálu. Když se dozví, že někde na severu se narodilo jeho dítě, vydá se na podivnou a poetickou cestu Norskem na sněhové rolbě. S sebou si nevezme jiné zásoby, než 5 litrů alkoholu. Během putování úchvatnou ledovou krajinou se zdá, že Jomar udělá všechno pro to, aby do svého cíle nakonec nedojel. Setkává se s dalšími citlivými a zmatenými dušemi, které přispějí k tomu, aby Jomar i přes zřejmou neochotu a zdráhavost svou pouť dokončil a došel ke světlejšímu zítřku. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

"Táhlo mi na Kristova léta, byl jsem již poněkud kulatějších tvarů a život mě nudil. I sebral jsem sněžný skútr a ze severu vyrazil na sever ještě severnější. Cestou jsem potkal několik podivných individuí, leč nikdo mě svým podivínstvím nepřekonal. Jó, ten klučina, co si dává tampony na hlavu byl blízko, ale já mu pak na lyžích přeskočil stodolu, čímž jsem ho myslím hravě překonal. Za doprovodu podařené hudby jsem do cíle nakonec přeci jen dojel, i když vy ostatní jste možná ani pořádně netušili, co mým cílem je, že? Škoda, že se vinou krutých podmínek dochovalo jen 78 minut natočeného materiálu, možná vás proto tento rychlokurz krásnou norskou přírodou nechal chladnými, i přes moje solidní žhářské výkony. S pozdravem váš Anders alias Jomar." ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Chladné, jako prostředí, ve kterém se příběh odehrává. O antidepresivních účincích filmu, zmíněných jako motto, nemůže být ani reč a opravdu jediným štěstím snímku je, že ho režisér nenatáhl do absurdních rozměrů, protože pak by to byla k uzoufání. Stopáž necelých 80 minut bych povinně ordinoval i jiným klubovým kladinám, takže v tomto směru lze brát podobnou střízlivost za velký úspěch, v jehož stínu divákův zájem o probíhající události nestačí spadnout na bod mrazu. Hudba: Ola Kvernberg. 50% ()

Reklama

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Krajinou vločkami pokrytou a hornatou sa Jomar vydáva za poznaním nikdy nevideného synátora. Na univerzálnych bežkách, na nadupanom snežnom skútri, pod vplyvom opiátov, pod prienikom vlastného odhodlania si valí po neoznačených trasách. Čo zastávka to protipólne vzpruženie (tampón, indiánsky stan) i usvedčenie v naplnení svojich prianí. "North" pôsobí v rámci škandinávskych feel-good podivností celkom ambiciózne, len tam nevidím takmer nič čo by ma dokázalo vyviesť z miery alebo aspoň niečo čo by ma vyviedlo z omylu, že sa jedná o typickú stávku na istotu. Príjemná, ale - vzhľadom na konkurenciu - stále len priemerná festivalovka... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pointu režisér zastaví přesně v té chvíli, než by začala rozněžňovat a herec Anders Baasmo Christiansen jí poskytuje hrdinu s darem budit přesně vyvážený podíl soucitu i smíchu.Je to svým způsobem Shrek, živá dojemná varianta pouze navenek robustního samotáře z boudy od lyžařského vleku, jenž uprostřed bílé krásy pěstuje tesknou melancholii prokládanou koňskými dávkami čistého alkoholu a typicky severským humorem na černé hraně. Pravda, rámec vyprávění si nečiní nárok na původnost. "Antidepresivní off-road movie", jak jí říkají tvůrci, používá model děl Příběh Alvina Straighta a O Schmidtovi, tedy sólovou sebeočistnou cestu, kterou lze libovolně nastavovat podle počtu více či méně bizarních setkání. Ani důvod hrdinovy výpravy – neznámý syn – není originální, i když tady nepěstuje sebemenší sentiment a představuje spíše zástupný cíl.Hlavní, co hrdina potřebuje, je totiž vůle vstát, zvednout se, překonat sebelítost i stavy úzkosti, po jejichž léčbě v domáckém závětří psychiatrického ústavu se mu stýská. Muž fascinovaný televizními záběry nehod v tunelech nechává sám za sebou sérii spálenišť v komických situacích, jež vlastně nejsou k smíchu, a když posilněn směsí prášků a lihovin vyrazí na sněžném skútru na sever, zahájí svou pouť k dospělosti.Film Na sever má nádhernou náladu: úsměvně hořkou i objevitelsky panenskou. Málokdy se vidí tolik prostoru, ticha, izolovaných životů a zároveň tolik odlehčené, pozitivní moci nejčistšího smíchu. Každé ze zažitých setkání hrdinu posiluje, ale nepadne zde o tom jediná poučka, jediná fráze. Tak jemnou hru mezi výbuchy veselí a štípáním v očích udrží v soustředěné nevtíravosti jen mistr režisér; jeho jméno Rune Denstad Langlo stojí za zapamatování. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Osobně bych tu komedii vyškrtla, protože ten úsměv na rtech bych mohla spočítat na prstech jedný ruky. Zvláštní road snow movie Jomara za svým synem a možná i za pomalým poznáváním sebe sama. Po cestě se střetává s pár pitoreskníma postavičkama, jak se píše v obsahu nahoře, ale celkově mám pocit, že si Rune Denstad Lango opravdu hodně zasoukromničil a nám toho předal dost málo. Nádherné záběry na krajinu a ani ten modrý filtr nepomohli k lepšímu dojmu. ()

Galerie (15)

Související novinky

Severské filmy na říjen

Severské filmy na říjen

04.10.2009

A opět je tady nabídka zajímavých filmů od Skandinávského domu. V pondělí 5. 10. začíná minifestival „Je láska láska?“, který filmová sekce SD připravila ve spolupráci s pražským kinem Atlas … (více)

Reklama

Reklama