Filmová inscenácia svetoznámej novely "Peter a Lucia" (1920) francúzskeho spisovateľa R. Rollanda.
Dej snímky sa odohráva v krátkom časovom úseku (od 30. januára do Veľkého piatku 29. marca 1918). Osemnásťročný Peter, syn z meštianskej rodiny, ktorá si potrpela na svoju stavovskú príslušnosť, sa uprostred náletov nepriateľských lietadiel na Paríž náhodne stretáva v metre s Luciou, ktorá z finančných dôvodov nedokončila štúdium maliarstva a živí sa maľovaním gýčovitých obrázkov pre malomeštianskych zákazníkov. Obaja sa do seba zaľúbia a ich vzájomný cit im vracia vieru do života. Pretože Peter má ísť o pol roka na front, zámerne sa izolujú od sveta a chcú žiť len jeden pre druhého. Peter si pod vplyvom Lucie uvedomuje korene spoločenskej nespravodlivosti a odmieta bojovať za republikánske ideály. (Cikinko)
Cikinko
Výborné spracovanie literárneho diela s nabitou hereckou zostavou. Film vôbec nenudí , (vďaka svojej kratšej dlžke 52 min.) no na druhej strane , žiadalo sa mi na konci filmu ešte čosi viac. Režisér sa rozhodol zahodiť určité motívy z knihy a vynechal určité pasáže, ktoré skvelo dokresľovali vojnovú atmosféru a biedu s ktorou sa ľudia potýkali, len aby venoval celý film nevinnej láske medzi Petrom a Luciou. Tento ľúbostný cit , myslím vyjadril vcelku dokonale a jednoducho, a preto by som tento film odporučil nielen dospelým, ale aj mladým. Vyzdvihnem na tomto filme skvelé kostýmy , dialogy a strih, a uberiem hodnotenie trošku v absencii dramatičnosti a gradácií. Zaslúžená 4ka :)(23.4.2011)