foto

Emil Horváth ml.

  • nar. 12.11.1945 (70 let)
    Nitra, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Slovenský herec, režisér a divadelný pedagóg. Syn herca Emila Horvátha st.. Manžel herečky Viery Richterovej.

Absolvoval herectvo na VŠMU v Bratislave (1968). Bol členom Divadla SNP v Martine (1968 - 1976), potom Novej scény v Bratislave (1976 - 1983). Od roku 1983 je členom Činohry Slovenského národného divadla, kde stvárnil množstvo postáv. V posledných rokoch sa venuje aj réžii (Caligula, Divadelná komédia, Šialený deň, Štvrtá sestra). Ako režisér hosťuje aj v bratislavskom divadle West (Ešte máš mňa, miláčik, Inšpektor Drake a dokonalý zločin), v DAB Nitra (…a ešte som aj smoliar, Sylvia), ŠD Košice (Jožko Púčik a jeho kariéra).

Hral v mnohých filmoch a televíznych inscenáciách (Demeterovci, Ako sa Vinco zaťal)a seriáloch (Americká tragédia, 30 případů majora Zemana). Režíroval aj niekoľko televíznych inscenácií. Prednáša hereckú tvorbu na VŠMU - profesor od roku 2005. Syn Tomáš je literárny vedec, spisovateľ a prekladateľ.

V roku 2005 mu prezident SR udelil Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za významné zásluhy v oblasti rozvoja kultúry.

Radovan "vojo" Vojenčák

Herecká filmografie

2015 Polnočná omša (divadelní záznam)
2014 Chrobák v hlave (divadelní záznam)
2013 České století (TV seriál)
2012 Búrlivé víno (TV seriál)
2011 Sráči (TV film)
2009 Les mrtvých (TV film)
2007 Cudzia žena a muž pod posteľou (divadelní záznam)
Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
2005 Ulice (TV seriál)
2004 Tajné sny (TV film)
2000 Neviditeľná zbierka (TV film)
Okamih pravdy (TV film)
1999 Mučivé tajomstvo (TV film)
1998 A ešte dve frašky... (TV film)
1996 Jaškov sen
1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
Maliar izieb (TV film)
Plášť (TV film)
1994 Dvaja muži pod posteľou (TV film)
O Jankovi kľúčiarovi (TV film)
1993 Eros a Psyché (TV film)
Póza (TV film)
Profesor Bernhardi (TV film)
1992 Jahňa chudobného (TV film)
Neznámy (TV film)
Rozprávky z Hollywoodu (TV film)
1991 ...a kamene budú kričať (TV film)
Dobrodinec (TV film)
Infantkine narodeniny (TV film)
Jediná (TV film)
Mário, zapískaj...! (TV film)
Rozruch na onkológii (TV film)
1990 Čo dievčatká nevedia (TV film)
Júlia (TV film)
Puto najsilnejšie (TV film)
Súboj (TV film)
1989 Biele obdobie sucha (TV film)
Pani Berta Garlanová (TV film)
Rodinný portrét z roku 1856 (TV film)
Spálená košeľa (TV film)
1988 Eugen Onegin (TV film)
Génius jednej noci (TV film)
Ja to vybavím (TV film)
Muž na správnom mieste (TV film)
Parazit (TV film)
Portrét Doriana Graya (TV film)
Príživník (TV film)
Prokletí domu Hajnů
Solúnski bratia (TV film)
1987 Henrich IV. (divadelní záznam)
Južná pošta
Starý priateľ (TV film)
Svět nic neví
Víkend za milión
1986 Okná dokorán (TV seriál)
Pro forma (TV film)
Sen o kováčovi (TV film)
Šťastie na dobierku (TV film)
Vynález (TV film)
Výnosné miesto (divadelní záznam)
1985 Borgis (TV film)
Hluchý muž na hranici (TV film)
Páta stanice (TV seriál)
Predsunutý (TV film)
Raz, dva, tri (TV film)
Vrabčie lásky (TV film)
Žena z antisveta (TV film)
1984 Deti slnka (TV film)
Navráťte sa k otcom svojim (TV film)
Oko za oko (TV film)
Sladké starosti
1983 Krokodíl (TV film)
Saša (TV film)
Zajac na diaľnici (TV film)
1982 Clavijo (TV film)
Hniezdo na ôsmom poschodí (TV film)
Hrnčiarsky bál (TV film)
Pevec krásy, pravdy a nádeje (TV film)
Plač pre syna (TV film)
Rozmar (TV film)
1981 A čo láska? (TV film)
Ťažká profesia (TV film)
1980 Balladyna (TV film)
Macbeth (divadelní záznam)
Návrat kráľovho muža (TV film)
Neresti ľudkov nepoctivých (TV seriál)
O dievčine Rozprávočke (TV film)
Odveta
Teta na zjedenie (TV film)
Zimozel (TV film)
1979 Kamarátky
Monsieur Batmanov (TV film)
Poviem mu to sám (TV film)
Rukojmí v Bella Vista
Svadba Arneho Jurgu (TV film)
Železné ruky (TV film)
1978 Farebné rozprávky (TV seriál)
Kristína (TV film)
Poštár Lábus (TV film)
1977 Ako sa Vinco zaťal (TV film)
Druhá láska (TV film)
Klamstvo dočasu - pravda naveky (TV film)
Najkrajšie roky života (TV film)
Ťapákovci (TV film)
1976 Americká tragédia (TV film)
Demeterovci (TV film)
Jeden stříbrný
Koža (TV film)
Najvzdialenejšia hviezda na nebi (TV film)
Odviata ako dym (TV film)
Slnko vychádza nad Prašivou (TV film)
Zlatá runa (TV film)
1975 Ešte sa nevraciam (TV film)
Komédia za groš (TV film)
1974 Mína z Barnhelmu (TV film)
Od Silvestra do troch kráľov (TV film)
Roztancované kráľovstvo (TV film)
Sokolovo
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Deň slnovratu
Dny zrady I.
Dny zrady II.
Dolina
Pírko (TV film)
1972 Žiarlivosť (TV film)
1971 Mŕtve oči (TV film)
Strecha úniku (TV film)
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1970 Na kometě
1969 Rozmajrín (TV film)
1968 Maroško (TV film)
Niet inej cesty
Peter a Lucia (TV film)
1967 Dvanást
Mister Scrooge (TV film)
Pasca (TV film)
Sedem svedkov (TV film)
1966 Drotár (TV film)
1965 Každý mladý muž

Dokumentární

2015 Filmový dobrodruh Karel Zeman
2014 Návraty k hereckým legendám: Eva Kristínová (TV film)
Návraty k hereckým legendám: Leopold Haverl (TV film)
2013 Herecké legendy (TV seriál)
2008 V hlavní roli Gustáv Husák (TV film)
1972 Predstavenie (TV film)

TV pořady

2014 Kredenc (TV pořad)
Neskoro večer: Talkshow Petra Marcina (TV pořad)
2012 Nikto nie je dokonalý (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
2003 Inkognito (TV pořad)
1999 Soirée z Mlynskej doliny (TV pořad)
Variácie (TV pořad)
1994 Gala Borisa Filana (TV pořad)
1985 Silvestrovské predsavzatia (TV pořad)
1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)

Režijní filmografie

2014 Vrátila sa raz v noci (divadelní záznam)
2010 Nesmrtelní (TV seriál)
2000 Okamih pravdy (TV film)
1999 Mučivé tajomstvo (TV film)
1998 A ešte dve frašky... (TV film)
1995 Antigona v New Yorku (TV film)
Divadelná komédia (divadelní záznam)
1994 Dvadsaťštyri hodín zo života istej ženy (TV film)
Škoda,že je pobehlica (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace