Reklama

Reklama

Amer

Trailer 1

Obsahy(1)

Anin život určujú tri kľúčové zmyselné momenty. Jej telesné hľadanie kolíše medzi realitou a pestrými fantáziami, ktoré ju čoraz viac ťažia. Ruka, zahalená čiernou čipkou, jej nedovolí kričať. Vietor jej nadvihuje sukňu a hladí ju po stehnách. Čepeľ sa dotýka jej pokožky. Kam ju táto chaotická, mäsožravá cesta zavedie?
Film môžeme vnímať ako poctu krvavým talianskym giallo hororom 60. a 70. rokov, no je silne ovplyvnený aj naratívne kryptickým surrealizmom režisérov ako napríklad David Lynch. [MFF Cinematik 2010] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (115)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Originálny spôsob spracovania takmer nemého snímku, ktorý v mojich očiach nenašiel žiadny zmysel, ba ani pochopenie. Film mi pripadal ako premrštená cena gýčovej maľby, ktorú chcú mať všetci doma, no iba ja by som ju šmaril do kontajnera. Film si zaradenie do žánru Horor plne zaslúži. Bola to totiž vizuálne dokonale spracovaná nervy drásajúca NUDA. ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

1/3 byla naprosto skvělá. Úžasná atmosféra, skvěle zahraná dětská role, zajímavá kamera... Těšil jsem se na skvělý film... 5/5 - Ve 2/3 filmu zajímavá kamera zůstává, role zahrané už jsou trochu hůře, ale pořád hezky, nicméně atmosférou už to pro mě šlo dolů... 3-4/5 - 3/3 to pro mě zabila úplně... Zajímavá kamera byla ta tam, zahrané nic moc a atmosféra také ta tam... 1/5 - Omlouvám se, ale film byl pro mě z 2/3 zklamání... Čekal jsem prostě něco jiného... :/ 3* za perfektní první třetinu a trochu i za druhou. ()

Reklama

ambron 

všechny recenze uživatele

Hm.. Zaujímavé dielo, ktoré skladá poctu talianskej kinemetografii 60. a 70. rokov. Amer sa pomaly rozvíja v troch kapitolách: najprv sleduje dievčatko Anu v starom dome, ktoré zažíva svoje detské obavy, druhá kapitola Anu predstavuje ako zmyselnú dospievajúcu krásku a nakoniec v tretej sa vracia do rodičovského domu, kde už dospelá Ana zažíva znovu svoje detské strachy, tentoraz s imaginárnymi prenasledovateľmi. Nečakajte však prívaly slov, namiesto hlasu tu rozpráva obraz, zaplnený filmovou eleganciou, ktorá využíva nápadité uhly, špecificky zamerané detaily, hrubý strih a typickú hudbu. Aj keď je Amer znepokojujúci, odvážny a záhadný, je to čisté kino pre fajnšmekrov. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

To čo je pre fanúšikov šalátov 15 dkg tresky, je pre hororových fajnšmekrov Amer. Samozrejme, nie pre všetkých, no pre väčšinu áno. Amer sa čímsi podobá morbídnemu princípu šalátu treska s majonézou. Našľahaná hmota, výzorovo pripomínajúca rozmixovanú tvarohovú nátierku s mrkvou, je v skutočnosti drviacimi nožmi na vlákenká rozmašírovaná a rozpidlikaná morská ryba, zaliata hromadou majonézy, premiešaná a doplnená rovnako rozšmaľcovanou mrkvou. Návštevníci zo Západu nechápu, slovenskí labužníci debužírujú. Mňamka v detstve, puberte i dospelosti. Bez problémov opakovateľne konzumovateľná. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek čerpá z nejlepší estetiky a postupů starých giallo snímků a z argentovské hry světel, stínů a barev z jeho vrcholných děl (Suspiria, Inferno). Vyznačuje se zejména precizní, vytříbenou, geniální kamerou a to vše je převedené do sytě barevného moderního provedení. Filmová rovina sleduje dívku, její pubertu a dospělost a vždypřítomnou konfrontaci s různými zdroji ohrožení a strachu, které jsou úměrné jejímu aktuálnímu věku. Dějová rovina takřka absentuje, dialogy taktéž, jedná se o vytříbeně pocitovou záležitost, vizuální a sonický experiment, který výše zmiňovanou estetiku povyšuje na nosný prvek filmu. Některé filmové postupy můžou zároveň i odkazovat na zmiňovaného Grandrieuxe (minimum dialogů, roztřepená kamera, všudypřítomný neklid), ale zatímco ten pracuje zejména s chladnou syrovostí a existenciální tísní, tento snímek v sobě nese značnou dávku hravosti, všudypřítomného erotična a fetišizace vizuální a sonické stránky. Je to opravdu pastva pro oči (zejména několikerá snová zobrazení temnoty) a taky sonický orgasmus - zvuky - ach, do detailu je vše slyšet - vrzání kožených rukavic, kroky, hořící cigareta, doutnající uhlíky, prsty třoucí se o kůži, drnkání hřebenem o rty a zuby (u toho jsem se málem udělal, hehehe :-) ), skřípání břitvy o zuby, šplouchání vody a nepřeberná řada dalších. Rozhodně se ovšem nejedná film, který nadchne každého. Kdo čeká klasické filmové vyprávění ten bude zřejmě vysoce zklamán. Ale jinak je to fakt pecka. 10/10 ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Film má vizuální kabát ve stylu italského gialla ze 70. let. Giallo znamená v doslovném překladu "žlutý", což vychází od časté barvy obalů giallo románů. Jednalo se o levné brožované série mysteriózních detektivek, vydávané nakladatelstvím Mondadori, jakýsi italský ekvivalent českých rodokapsů. Dnes se ale termín používá k označení filmů. (Seabeast)
  • Doslovný význam slova Amer je "bitter". (Karlos80)

Reklama

Reklama