Reklama

Reklama

Tucker & Dale vs. Zlo

  • Česko Tucker a Dale vs. Zlo (více)
Trailer

Parta mladistvých intelektuálů podniká cestu z města. Příslib bezelstné zábavy v lůně neposkvrněné horské přírody ale nebude mít dlouhého trvání. Na samotě u lesa studentská kvítka narazí na individua podezřelého vzezření, kterým sláma čouhá nejen z bot. Žoviální burani Tucker a Dale si přitom též chtějí pouze užít volný čas: dát do kupy starou chatu, postavit kadibudku, ulovit pár ryb, a naopak vypít větší než menší množství piv. Bude však stačit jediné nedorozumění a požár bude na střeše, nejedna končetina se uřeže, drtička na dřevo vytryskne v krvavé sprše a konec bude jedné mládeže… Přímočará, ale zábavná parodie, získala mezinárodní renomé na řadě festivalů (SXSW, Fantasia, Sundance), českému publiku byla představena při příležitosti 45. ročníku MFF Karlovy Vary (2010). Kanadsko-americký snímek udělá radost především znalcům žánrové kinematografie. Tucker & Dale vs. Zlo se nápaditě strefuje do spousty hororových klišé z oblasti slasheru („vyvražďovaček“) a hixploitation (či hick flicks – filmy o křupanech). Na jednu stranu film přehnaně zvýrazňuje ustálené motivy (mj. hrozivé „Jiné“ v podobě zanedbaných vidláků), na stranu druhou komediální horor výsměšně napodobuje scény z ikonických děl (namátkou: Sežráni zaživa, Texaský masakr motorovou pilou, Predátor, Smrtelné zlo, Pátek třináctého, Fargo či Záhada Blair Witch), aby posléze vše obrátil na ruby a nastavil zrcadlo nám samým, když vyprávění šibalsky podřízne větev pod stereotypním rozdělením: kultivované město versus nebezpečný venkov. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (812)

teutates 

všechny recenze uživatele

Ahaáa... o čom to akože bolo? aaa vlastne to bolo akože naopak, ha ha... kopec srandy, srandy kopec. Bojím sa to nazvať infantilnou sračkou, pretože dané hodnotenie? no to ma poser... n-e-z-a-s-p-i-m! Málo kto dokáže natočiť slušný horor no a taktiež málo kto dokáže natočiť slušnú "parody", ale toto? "srandy kopec", no vážne a hodnotenie? moooje nervy... 1/10 zaá everything and nothing... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Což o to, námět je originální (parodování schémat hixploitationu, všichni jsou oběťmi a agresor se projeví až časem), ale to by i přes krátkou stopáž nesměla být spousta pasáží vycpána vatou napuštěnou chloroformem. Jednu hvězdu navíc přidávám za žánrovou rehabilitaci vidláků - i muži ve vytahaných lacláčích totiž mohou mít city. Superpero, "gebil" je geneticky vyšlechtěný debil? Pokud ano, chybí Ti v té větě sloveso.. ()

Reklama

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

"Komedie" postavená na srandě z neprosto nepravděpodobných, ale předvídatelných, absurdních a násilnách situací. Ze začátku je to pakárna, která mě dost prudila. Pak jsem pochopil, že jde o něco ve stylu Scary Movie (naštěstí ne až tak crazy), takže to nejde brát moc vážně. Přišlo pár dobrých hlášek i fakt cynicky vtipných momentů (SPOILER "Are you OK?" po pádu do drtičky /SPOILER), ale celkově nic moc, není to můj styl. Tenhle kousek se může budovat asi jen na nějaké chlastačce, když si ho po pár pivech pustí víc lidí a nevadí jim zásadní nedostatky a o to víc se baví tím, co naopak vtipný je. 50% ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Skvělá komediálně hororová oddychovka s parádním humorem. Pohodovost tohoto filmu na vás dolehne a vy si můžete naplno užít tuto parodii na klasické teenagerovské vyvražďovačky. Jako výsměch různým slasher hororům a hixploitation to funguje skvěle. Parodie na Texaský masakr byla nejlepší. Jen ten konec mi úplně nesedl, ale jinak jsem si film užil více než dobře. A Katie Bowden je jedna z nejhezčích dívek, co jsem kdy v hororech i v ostatních filmech viděl. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Teraz sme vo Vidlákove. Kvičte ako prasatá.“ Hixploitation (VYSLOBODENIE, HORY MAJÚ OČI, PACH KRVI) je jeden z mojich najobľúbenejších hororových pod-žánrov, preto som sa tešil na pokiaľ viem vôbec prvú hixploitation paródiu na svete. Rôzne parodické odkazy boli už napr. v komédii ROAD TRIP, ale celovečerná paródia len ČISTO na hixploitation tu, ak sa nemýlim, nebola. Našťastie už prišla – a je dobrá? Nanešťastie nie. Tvorcovia zrejme boli veľkí hororoví fanúšikovia a vedia, čo majú citovať, bohužiaľ to, že vedia, že k hixploitationu patrí motorová píla ešte neznamená, že scéna, v ktorej ju použijú, bude automaticky vtipná. Film síce vychádza z vynikajúceho nápadu (bojazliví sedliaci verzus všetkého schopní americkí tínedžeri z mesta pokladajúci ich za kanibalov a masových vrahov), ale nestačí to ani na tak skromnú minutáž, ako je 89 minútiek. Je to škoda, pretože výprava sa podarila, na ústrednú dvojku (vedenú Alanom Tudykom) sa pozerá dobre a kto nevidel trailer (ktorý ukazuje jednotlivé vtipné „vraždy“), bude zrejme milo zaskočený. Nápad je vtipnejší, ako samotný film. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (11)

  • Vo filme môžeme nájsť niekoľko odkazov na známe horory či iné filmy. Tak napríklad potom, ako Tucker (Alan Tudyk) prereže peň stromu, v ktorom sídlia včely, uteká s motorovou pílou nad hlavou, a prenasleduje jedného z teenagerov, ako tomu bolo vo filme The Texas Chain Saw Massacre (1974). V scéne, kde po záchrane psa uteká Tucker (Alan Tudyk) pred teenagermi, sa zamaskuje pri spadnutom strome blatom a lístím, ako Arnold Schwarzenegger vo filme Predátor (1987). Teenageri ho však následne chytia a zavesia dolu hlavou tak, ako to robil skutočný predátor v uvedenom filme. (Lukoh)
  • Magnum, ze kterého začal Chad (Jesse Moss) střílet na Tuckera (Alan Tudyk) a Dala (Tyler Labine), má pouze šest komor na náboje. Chud jich ovšem před dalším nabitím vystřílel čtrnáct. (Rimer545)
  • V jedné z posledních scén je slyšet hlavní hudební téma z filmu Temný rytíř (2008) a hlavní záporný hrdina si popálí levou půlku oblyčeje, čímž snímek naráží na postavu Double Face (Aaron Eckhart) ze zmíněného filmu. (kowalski)

Reklama

Reklama