Reklama

Reklama

Lesní duch

  • Česko Smrtelné zlo (festivalový název) (více)
Trailer

Pětice kamarádů kolem dvacítky je zavřená v odlehlé lesní chatě, kde objeví Knihu smrti. Archeologova magnetofonová páska odhalí, že byl prastarý text objeven pod troskami sumerské civilizace. Pomocí nahraných zaklínadel se mladíkům podaří nevědomky probudit dřímající démony z okolních lesů. Ti postupně ovládají jednoho člena party za druhým, dokud nezbyde pouze jediný, jenž bude bojovat za přežití. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (903)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších horrorů vůbec. Raimi mu dává svůj vlastní styl a podpis a tudíž velkou dávku originality. Nic nevykrádá a snaží se podat horror v jeho nejčistší a zároveň nejdivočejší formě. Nechybí naprosto nic: opravdu odporná chata v opravdu nehostinném lese (sem bych si teda na výlet odpočnout rozhodně nezajel...), naprosto úžasné masky, které dnes již na diváka fungují trochu jinak, ale jsou opravdu ultra odporné, perfektní hudba, napětí, lekačky, gore scény, krev, znásilnění stromem, psychoúlety, zvuky, šílené výjevy a detaily, kamera a její nájezdy ... Prostě na svůj minimální rozpočet neuvěřitelně vydařený a vyvážený horror. A pro mne nejlepší díl série. Neuvolňuje diváka humorem, i když dnes v něm již pár humorných hlášek a scén každý jistě najde ... Naprosto kultovní horror, podobně jako "Techas chainsaw massacre 1974" nebo "Last house on The Left 1972". Každý z těchto horrorů jde naprosto jiným směrem, ale společně jsou to základní nosné pilíře "moderního" horroru ... Navíc s nezvykle podobnou atmosférou, kterou dnes již prostě nikdo takhle nenavodí ... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nemá určitě cenu se rozepisovat nějak obšírněji proč je tohle kult. Ti co to viděli a uznávají to pochopí a ti co to neuznávají stejně nepochopí, ale musím podotknout, že tahle klasika má pro mě ještě dvojnásobnou cenu po tom co jsem viděl ten otřesnej remake, tak tenhle původní film ještě stoupnul v ceně. Ano optikou dnešní doby to vypadá hrozně amatérsky, ale ta práce z atmosférou podpořená navíc naprosto totálně psycho podmazem zvuků (hudbou bych to ani tam moc nenazýval) dokáže i dneska naprosto totálně vtáhnout do děje. V Raimim v té době dřímal génius než se pak o pár let později zaprodal, ale to už je jinej příběh...100% ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Osobně bych řekl, že je to nejen výborná a právem kultovní krvárna, ale také velmi cenný příspěvek do 13. komnaty gender studies (:)). Evil Dead je Raimiho zcela nemístné a masochistické vypořádání se se svými osobními démony, ženami. Nádherně low-budgetové a extrémně zábavné. A ten "stoismus", se kterým nechává čelit postavy nejbrutálnějším jatkám, to je prostě luxus. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Na Evil Dead je na první pohled znát nízký rozpočet. Vzhled zombií mě spíš pobavil než strašil. Nevim to jistě,ale myslim, že celý film byl točen jen ruční kamerou, což umožňovalo dynamičnost pohybu a především při scénách lese to vypadalo celkem děsivě. Naopak slabší to už bylo při scénách v chatě, kde se někde kamera kývala tak, že mi to kazilo zážitek,podobně na mě působila místa, kdy se kamera otáčela o 360 stupňů, příliš často se to opakovalo. Další věc, jak říká Kirké, je přehnané množství násilí naprosto utopené v krvi. Přišlo mi kolikrát jako celkem zbytečné, správná atmosféra se dá navodit i bez hektolitrů krve. Proto mám radši první půlku, kde prakticky nic nevidím, kromě scén se stromem a přesto jsem byl napjatý celou dobu. Celkově 4*, trochu přidám na hodnocení kvůli tomu zážitku. Viděl sem ho sám, na domácím kině lehce po půlnoci, takže spaní bylo potom opravdu "příjemné"... revidováno 2.7.2009 Komentář smazat, film za 5* ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Šílená záležitost, měnící tvář z atmosferického hororu přes vyvražďovačku až po splatterové finále, drží pohromadě jen díky občasnému šílenému nápadu. Raimi sype z rukávu neotřelá zjevení, ale chybí mu vyváženost vyváženost. Campbell má charizma, ale ostatní kolem něj plní jen rutinní úlohu křoví. Co se týče napětí, nejlepší pro mě byla asi smějící se Linda mezi dveřmi, při jejíž představě se doteď směju a bojím zároveň. Ale vrcholem zůstává poslední návštěva sklepa předtím, než Raimi rozjede svou galerii nechutností. Tamní atmosféra by se dala krájet. Ve výsledném hodnocení tedy přeci jenom slabší horror, kde si divák dosyta užije chytání za různé končetiny, později pak jejich oddělování. A i když se rád bojím toho, co nevidím, zamrzí, když na to nepřijdu vůbec. ()

Galerie (345)

Zajímavosti (99)

  • Z pásky znie hlas Boba Doriana. (rador)
  • Americký režisér Samuel M. Raimi, v době natáčení dvacetiletý, film natočil s několika přáteli amatérsky přes prázdniny. Premiéru si odbyl na tradičním festivalu fantastických filmů a hororů v roce 1982 ve Španělsku, v Sitges. Vzbudil zde pozornost, protože se plně vyrovnal snímkům profesionálních studií. (Danny F.)
  • Podle místní legendy (Tennesee) se v chatě, kde se natáčelo, stala brutální dvojnásobná vražda. Raimi a jeho štáb se to dozvěděli až v průběhu natáčení. (Stibak)

Související novinky

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

Nové Evil Dead našlo režiséra

Nové Evil Dead našlo režiséra

09.06.2020

K režii dalšího filmu z kultovní hororové série Evil Dead / Lesní duch byl najat irský filmař Lee Cronin. Ten naposledy natočil oceňovaný snímek The Hole in the Ground a taky jednu z epizod nového… (více)

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

05.01.2020

Když zhruba před půl rokem připlaval do kin aligátoří horor Kořist, naznačoval jeho producent kultovní režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Spider-Man), že se od něj fanoušci možná brzy dočkají i… (více)

Reklama

Reklama