Reklama

Reklama

Pátek třináctého

  • USA Friday the 13th (více)
Trailer

Vítejte v táboře Crystal Lake. Jeho historie je krvavá a místní říkají, že je prokletý. Je to dokonalé místo, kde může psychopat za svitu romantického úplňku zabíjet zamilované táborové vedoucí jednoho po druhém. Původní vyvražďovačka režiséra a producenta Seana S. Cunninghama vedla ke vzniku fenomenální filmové série a stovek imitací. Díky atraktivnímu obsazení (včetně mladého Kevina Bacona) a kreativnímu způsobu, jakým brutální syn zbožňující matky používá ostré nástroje, nepřestává tento klasický krvák napínat, inspirovat a děsit. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (489)

Kordus 

všechny recenze uživatele

Jason byl pro mne vždycky z trojice osmdesátkových slasher velikánů nejméně zajímavý (vede Freddy, v těsném závěsu neúprosně se blížící Michael), i přes ikonickou vizáž naštvaného hokejisty s mačetou. Ale bylo čas si doplnit vzdělání, a tak jsme s přítelkyní dali během týdne všech deset dílů Jasonových dobrodružství. I když tedy v tomto filmu se vyskytuje jen na skok (a navíc jen jako malý oslizlý capart, žádná vraždící mašina). Protože jak všichni už stejně dobře ví, tady je hlavním záporákem jeho milovaná máti, co se přišla pomstít všem těm pubescentům toužících po zábavě, alkoholu a předmanželském sexu. Asi se nečekalo, že by se z Pátku mohla stát série, a tak se v tuhle chvíli tvůrci snaží o jakž takž uvěřitelný koncept šílenství a pomsty, ale už s dalším dílem přijde změna (a Jason)... Taky je dost poznat, že film byl hodně levný a ani neobsahuje tolik klasických propriet jako další díly (třeba rozsáhlé kozí farmy), ale jako startovní laťka to stačí. Při prvním zhlédnutí jsem si navíc na konci díky nečekanému momentu skoro vypíchnul oko, takže solidní čtyři hvězdičky. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Nějakou supr hustilkou byla nahustěná atmosféra filmu, protože po celou dobu stopáže se moje systola a diastola pohybovaly kolem dvojnásobku klidovky. Další poctivý a napínavý slasher, ve kterém si tajemný vrah připravil pro sexuchtivé teenagery rafinovaná a originální zprovození ze světa. Některé scény jsou jemně vykonstruované a finále možná přitažené za zkrvavené pačesy, ale stejně jsem byl napnutý jako tětiva Rambova luku. A až budete film sledovat, mějte radši poblíž nočník, to kvůli lekačkám, které jsou dost vymakané a zejména ta poslední, která ačkoliv se dá očekávat, je rychlejší a hnusnější, než cokoliv jiného ve filmu. Rovněž oceňuji, že vrah zůstává do poslední možné scény skryt a všechny Vaše předchozí odhady budou slepé jako mnohé výběžky Crystal Lake. Ústřední hudební motiv mě bude znervózňovat ještě hodně dlouho. 40 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Začiatok americkej slasher horrorovej série "Piatok trinásteho" bol dosť nevýrazný. Taký nenápadný. Bol to obyčajný, béčkový vyvražďovací horror. Celé to nabralo potrebné vražedné obrátky až s nástupom Jasona Voorheesa. Tento nemŕtvy, bezcitný, vraždiaci maniak v úvodnej časti chýba. Šialená pani Pamela Voorheesová ma moc nezaujala. Jej syn to však v ďalších pokračovaniach poriadne roztočil a z "Friday the 13th." sa vďaka nemu stala kultová horrorová séria. *** ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela se divim, ze po takhle nemastnym neslanym prvnim dile se zrodila jedna z nejvetsich hororovejch serii, tohle je totiz naprosto obycejna osmdesatkova beckova vyvrazdovacka. Jasne, ma to par netradicnich veci, jako treba zenskou vraha, odhaleni vrahovo identity az v zaveru a neni ani moc jasny, v jakym poradi se bude chcipat. Jenze proste nejdriv se desne dlouho nic nedeje, ne moc sympaticky a herecky naprosto otresny postavy se motaj po kempu a v momente, kdy si nekdo odbehne na hajzl nebo se nekde zdrzi, je jasny, ze chcipne, obzvlast, kdyz vzdycky zacne hrat jakoze desne napinava hudba, ktera je spis otravna. Navic ani se samotnejma vrazdama to neni nejlepsi. Nektery jsou prekvapive pekne krvavy a trikove na solidni urovni, ale jiny zase naprosto nezajimavy az smesny. Sice dneska uz kultovni, ale pro me nicim vyjimecnej horor, obzvlast, kdyz to tu ani nerozjizdi Jason. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to priemerný horor, ktorý je prvou časťou jednej z najznámejších hororových sérií. Má dosť dobrý príbeh o skupinke mladých ľudí, ktorý sa po rokoch rozhodnú oživiť letný tábor, ktorý sa preslávil svojou pomerne krvavou históriou, ktorú začalo utopenie malého Jasona Vorheesa, čo už mládež neberie do úvahy, ale netušia, že v okolí stále niekto je a otvorenie tábora si nepraje. Spracovanie je ale iba priemerné, nie je zlé, na film sa dá bez problémov pozerať, ale nanešťastie ani nedokáže výraznejšie zaujať, pôsobí až príliš stereotypne. Celá prvá hodina na mňa pôsobí rovnakým dojmom, dej sa prakticky nikde neposunie, iba občas niekto zmizne, čo si zvyšok ani poriadne nevšimne, až potom sa už dej posunie a zvyšok je už celkom dobre pozerateľný, aj keď stále ani zďaleka nie ideálny. Čo sa týka krvavých scén, tak mám skôr priemerné pocity, viacero úmrtí je mimo záber, ale tie dve, tri sú celkom slušné a sú tu aj pomerne dobré masky, napríklad hlava so sekerou v hlave. A po stránke klasických hororových prvkov tu nie je o čo stáť, atmosféra alebo napätie sú takmer nulové. Herecké obsadenie je iba úplne obyčajné, zaujme mladý Kevin Bacon a to je všetko. Réžia je skôr sklamaním, ale technická stránka je celkom slušná. Sériu Piatok trinásteho mám rád, ale tento prvý diel je rozhodne jeden z najslabších, nie je to zlý film, ale chýba mu takmer všetko, čo som si na tejto sérii obľúbil. Objektívna kvalita filmu- 58%, film sa páči mne na 55%. ()

Galerie (178)

Zajímavosti (93)

  • Film byl s celosvětovými tržbami 60 milionů amerických dolarů nejúspěšnějším snímkem série, dokud ho nepřekonaly filmy Freddy vs. Jason (2003) a Pátek třináctého (2009). Rozpočet filmu přitom nepřesáhl 500 000 amerických dolarů. (gogos)

Související novinky

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

28.09.2023

Ačkoliv jsme se posledního filmu ze série Halloween dočkali loni, kdy režisér David Gordon Green se snímkem Halloween končí uzavřel svoji hororovou trilogii navazující na úplně první film, podle… (více)

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Leprechaun se možná vrátí

Leprechaun se možná vrátí

15.08.2008

Všechny hororové ikony jsou už rozebrané a buď už jsou jejich remaky na světě, nebo se velmi brzy objeví. Hollywood je však stále línější a línější vymýšlet něco nového, takže přišla řada i na ty… (více)

Reklama

Reklama