Muhammad Ali: Tváří v tvář
Dokumentární / Sportovní
USA / Kanada, 2009, 100 min
Pete McCormackHrají:
Muhammad Ali, George ForemanPlakáty
"Přišel čas uvést věci na pravou míru"
Jedna legenda, deset boxerů, žádné zpomalené údery.
Jeho výkony otřásly sportovním světem a změnily životy mnohých.
Muhammad Ali se stal symbolem boxu. Po letech přichází deset jeho souputníků, nejlepších boxerů, s názory na tohoto boxera.
Naprosto otevřená výpověď dokumentuje Aliho jedinečnou cestu sportem, viděnou očima těch, kteří se s ním utkávali.
Poznejte pravdivou historii živoucí legendy! (oficiální text distributora)
Flipper
Muhammad Ali a jeho dokument, v ktorom sa o ňom vyjadrujú bývalý súperi v ringu. Výpoveďou je oveľa lepší než samostatný životopisný film Ali, priblíži všetky jeho dôležité zápasy s nemenej slávnymi boxermi. Okrem toho hovorí aj príbeh každého z nich, čiže sa dozvedáme ešte oveľa viac. Neukazuje však, niečo viac z Aliho života. Nevidíme aký človek sa skrýval za jeho pózerstvom, no vychutnáme si komentár boxerov, aký tu ešte nebol. Veru stáť proti takémuto provokatérovi, skvelému boxérovi a hercovi by veru nikto nechcel.(24.12.2009)
cheyene
Lítal jako motýl a bodal jako včela. Perfektní dokument o fenomenálním boxerovi, který se dokázal postavit nejen každému soupeři v ringu, ale i americké vládě v souvislosti s válkou ve Vietnamu. "Svůj" sport povýšil na obrovskou úroveň a dlouhou řadu let byl o krok před svými soupeři. Muhammad Ali - Cassius Clay. Nejtěžším soupeřem je mu však Parkinsonova choroba...Forma, kterou je tento dokument zpracovaný je výborná, protože můžeme sledovat opravdové záběry ze zápasů, rozhovorů, atd. O "The Greatest" tu hovoří i jeho velcí soupeři, což je velmi zajímavé poslouchat. O jiném než o plném hodnocení zde neuvažuju.(27.11.2010)
teutates
Znáte to, že? Setkání po cca 20 letech, každý mluví o tom, co dělá, kolik má děcek, a jak ho to kurva nebaví... vzpomíná na časy minulé, kdy mládí sužovalo jejich těla. No a to samé padne tady, všichni co se kdy mlátili s Muhammadom (který měl tu drzost tady vůbec nebýt jo, jen se o něm mluví a on nikde, fakt drzost jako) tu prostě mluví a mluví, jak jim nařezal, anebo jak mu nařezali oni. Já myslel, ze borec nikdy nebyl poražený a opak je pravdou, v mých očích klesl tak o stupeň. V podstatě Pete postříhal pár akčních záběrů, kde si to borci "rozdávaji", celé to taky komentují v starším obale. Jo a já neřekl, že to bylo špatné, jen poněkud senilnější, taky jsem začal cítit koleno, loket a taky mám něco s pravým obratlem... booože můj, za co? 6/10(3.6.2011)
WANDRWALL
Kdo to vlastně byl tenhle boxer. Jaké byly jeho životní osudy? Tenhle dokument nám jeho život přibližuje.(19.11.2010)
Sonnery
Vše, co se týká Aliho, je THE GREATEST!(27.10.2010)
Gorsky
"Víte, box není o tom, jak jste velký nebo silný, je o tom, jak jste trpělivý" a to Muhammad Ali byl. Takových a spoustu dalších výroků (např. "Když vás praští Joe Fraizer, je to jako srážka s Pontiacem ve 160km/h.") zazní v chronologickém dokumentu, kde se třeba dozvíme, jak ténoval, kteří boxeři z něj měli bobky, jak to měl se ženami a spoustu dalších událostí nejen z jeho života, ale i takových boxerských sekáčů jako George Foreman, Joe Fraizer a mnoho dalších.(6.11.2010)
Z0oMb3E
Športom k trvalej invalidite. Pri boxe má tento slogan dvojnásobnú váhu. Výborný biografický dokument o tom ako sa z ukecaného a sebavedomého černocha stal kráľ boxu a neskôr z neho box spravil trosku. Výpovede súperov, ktorý z neho tú trosku vymlátili. Dokument v osobných priznaniach tiež ukazuje, kto všetko stojí za profesionálnym boxom: vrah, zlodej, zabijak... najskôr zatracovaný neskôr oslavovaný. Úprimné slzy Joa Fraziera ako ľútosť ako šampión skončil, či výpoveď Gorgea Chuvala o svojej ťažko skúšanej rodine posúva dokument aj do citovej roviny. Výborné prestihávky skutočných záznamov zo zápasov s komentármi ich účastníkov. 5*(2.11.2010)
AlexHardy
Velmi dobrý dokument. Sice jste se toho moc o Alim nedozvěděli ale popisování zápasů z pohledu jeho soupeřů bylo super. 85%(4.3.2012)
Eldrick
Když to tvrdí i jeho soupeři, tak byl asi The Greatest. Ikdyž všechny 3 zápasy s Nortonem byly dost sporný. Ale je fakt, že už nebyl v nejlepší formě.(4.11.2010)
Primitive
Nezáleží na tom, který ze zůčastněných fenomenálních boxerů nejlepší éry tohoto sportu je vám nejsympatičtější (můj oblíbenec je Joe Frazier), nebo jestli máte rádi Aliho či nikoli. Tento výjmečný dokument toho totiž nabízí tak trochu od každého a to navíc ve znamenité podobě a skvělém stylu vyprávění. Příběhy deseti odlišných osobností boxu, které spojuje už navždy jedna věc - postavili se v ringu fenoménu jménem Muhammad Ali.(7.3.2011)
MiCM
Je to zvláštní, tady o něm mluví jako o velkém talentu, jinde se říká, že byl naprosto levý na box a je za tím hromada dřiny. Kdo ví no.. Ale perfektní na tomhle dokumentu je, že se podařilo dát dohromady všechny/většinu významných boxerů z té doby a každý řekne svůj názor a příběh.. Šílené pak je hlavně to, že víceméně všichni pocházejí z obdobných extrémních poměrů a neměli to vůbec jednoduché.. Ta motivace je pak nejzásadnější asi v čemkoliv no..(19.10.2010)
ghatos
Tak tohle je paráda. Jsem poměrně dost velký cynik, ale u příběhu starých boxerských es se snad nedá nedojmout. Aliho kariéra z pohledu dobových protivníků nabízí velmi přitažlivý zpětný pohled. Asi ještě lepší jsou příběhy samotných boxerů, jejich výpovědi jsou neuvěřitelně upřímné a opravdové. Můj favorit je Joe Frazier, jsem rád že Aliho sejmul a i po těch letech je to pořád frajer. 95%.(23.10.2010)
sator
Pozoruhodný svět strachu, bolesti i slávy.(6.4.2012)
salalala
Tenhle dokument se mi líbil a přišel mi i originálně pojatej a natočenej. Líbilo se mi, jak tam ti staří boxeři boxujou proti kameře, to tomu dodává takový zvláštní kouzlo a lepší dojem. Dozvíme se tam hodně zajímavých věcí o Alim. Byla to prostě nejen sportovní, ale taky společenská ikona. Jeho slovo mělo váhu a hodně lidí ho uznávalo. Zároveň to zajímavě ukazuje, jaká je box vlastně show a jedna velká provokace. Velkohubý prohlášení a nafoukaný kecy k němu prostě patří. Výpovědi pamětníků a soupeřů dodávají všemu pocit autenticity. Je tam cítit, že z něj mají ohormný respekt a chovají k němu úctu, což dneska není. Jeho konec je smutnej, ale do značné míry si k němu pomohl sám. Je to ale škoda, jak dopadl. Jediný, co mi tam vadilo, bylo to jejich vyprávění o nich samotných. Odkud jsou, jak se k boxu dostali atd.. Když o tom ale přemýšlím, ono to tam asi být muselo. Chtěl jsem dát tři, ale zvednu to o hvězdu a deset procent a určo se na to ještě jednou podívám. 70%(15.2.2011)
AdiegoA
Joe Frazier byl a je těžkej frajer!!!(2.11.2010)
qVitek
Velmi zajímavé. Drsné hlášky, drsné životní příběhy, tolik boxérských legend poutavě vypráví....Float like a butterfly, sting like a bee......Prostě boxérské legendy o legendě....(8.1.2011)
Mr.Roman
Všetko podstatné a potrebné už stihli povedať predošlé dokumenty, ktoré navyše svojím obsahom boli oveľa zaujímavejšie. Tu sa hraje na notu, ktorú výstižne na konci vyjadrí jeden z Aliho súperov: "Keď nemôže hovoriť on, sme tu my aby sme hovorili za neho.", no na ňom boli vždy najzaujímavejšie jeho výroky a jeho fantastický pohľad na vec. Čo však dokumentu nejde uprieť je zaujímavý štýl a aspoň snahu zaujať niečím novým.(7.11.2010)
crjules
Pro me poutavy a uprimny dokument z prostredi ktere mam rad. Videt a slyset vsechny ty charismaticke postavy, ktere se nesmazatelne zapsaly do dejin boxu, bylo uzasne. Jeden z nejlepsich boxerskych dokumentu ( a nejen o Alim, byt zde jde o neho nejvic), jednoznacne!(23.10.2010)
bolf!k
Paráda.(24.10.2010)
yatan
je dolezite si uvedmoit ze o Muhammadovi Alim sa natocilo uz tolko dokumentov ze je naivne si mysliet ze v tomto sa vam predstavi Muhammad Ali/Cassius Clay..ak chcete zistit kto bol Louisville Lip pozrite si Muhammad Ali the Whole Story. Ak chcete vidiet zakulisie najvacsieho Aliho comebacku pozrite si oskarovy dokument When We Were Kings. 10 najdolezitejsich rokov (64-74) sa zas rozobera velmi zaujmavo v BBC dokumente Muhammad Ali - The Greatest. M.Mann-ov film s W.Smithom "Ali" je zas zachytenie toho najdolezitejsieho v Muhammadovom zivote a cloveku co o Alim nevie vela, vela ani nepovie..co znamenal a znamena Ali pre ameriku a afriku sa zas dozviete v Muhammad Ali - More than Just a Boxer..A nakoniec tu mame tohtorocny dokument Facing-Ali v ktorom sa dozvedame dojmy Aliho superov co povazujem za neuveritelne vzacne dostat pred kameru svetovych sampionov ktori sa nedaju porovnat s dnesnymi atrapami boxerov (klicko's bro's a spol) a otvorene hovoria ako sa citili ked museli celit cloveku ktory ich pochoval uz na tlacovke a k tomu dodal v ktorom kole ich knock-out-uje.. Muhammad Ali ako ho spozname z druheho corneru ringu..vyborne a dojemne..priznam sa tiekli mi zas slzy po tvari..Muhammad Ali je pre mna najvacsim sportovcom 20teho storocia..(29.12.2009)
| Na DVD od: | 14.10.2010 H.C.E. |
|---|
Podobné
- Kličko (2011)
- Tyson (2008)
- Zrození Muhammada Aliho (TV film) (2007)
- Muhammad Ali: Through the Eyes of the World (2001)
- Muhammad Ali: Na vrcholu (1996)