foto

Martin Luther King

  • nar. 15.1.1929
    Atlanta, Georgia, USA
  • zem. 4.4.1968 (39 let)
    Memphis, Tennessee, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dr. Martin Luther King Jr. byl americký baptistický kazatel, který se narodil 15. ledna 1929 v Atlantě v Georgii.

Byl jedním ze tří dětí reverenda Martina Luthera Kinga seniora a jeho manželky Alberty Williams Kingové. Měl starší sestru Willie Christine a mladšího bratra Alfréda Daniela. Ve škole byl velmi nadaný, přeskočil 9. a 12. stupeň a již v 15 letech byl přijat na Morehouse College. V roce 1948 získal titul bakaláře ze sociologie a v roce 1951 z teologie. Absolvoval postgraduální studium a titul PhD. získal v roce 1955 ze systematické teologie na univerzitě v Bostonu. Měl mnoho čestných doktorátů z univerzit po celém světě. Ve svých 24 letech se stal pastorem v baptistickém kostele ve městě Montgomery v Alabamě. Oženil se 18. ledna 1953 s Correttou Scott a měli spolu čtyři děti.

Vedl bojkot autobusové dopravy v Montgomery a spoluzakládal Southern Christian Leadership Conference a stal se jejím prvním prezidentem. V roce 1963 byl krátce vězněn v birminghamském vězení, odkud napsal svůj známý dopis Letter from Birmingham Jail. V roce 1964 obdržel jako nejmladší v historii Nobelovu cenu míru za své úsilí o ukončení rasové segregace a diskriminace. Organizoval a vedl protestní pochody černých obyvatel za právo volit, za ukončení rasové segregace a další občanská práva. Většina z těchto práv byla úspěšně zakomponována do právního řádu Spojených států přijetím zákona o občanských právech z roku 1964 a zákona o volebním právu z roku 1965.

Dne 4. dubna 1968 byl v motelu Lorraine v Memphisu zastřelen. Jeho vražda vedla k vypuknutí nepokojů v mnoha městech. Pohřbu se zúčastnilo na 300 tisíc lidí. Dva měsíce po vraždě byl zadržen podezřelý James Earl Ray, za vraždu Martina Luthera Kinga byl odsouzen na 99 let vězení.

V roce 1977 jej prezident Jimmy Carter vyznamenal in memoriam Prezidentskou medailí svobody. V roce 1986 byl svátek Martin Luther King Day prohlášen národním svátkem Spojených států. V roce 2004 posmrtně obdržel Zlatou medaili Kongresu.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

2013 Komorník - a.z.
2011 J. Edgar
Pan Am (TV seriál)
2009 Precious
2007 Upp till kamp (TV seriál)
Z vězení do éteru
2004 Něco, co stvořil Bůh (TV film)
2003 Odložené případy (TV seriál)
2002 Bratrstvo černé pracky
Year That Trembled, The
2000 Hendrix (TV film)
Ukradni ten film
1999 Our Friend, Martin
1998 Ze Země na Měsíc (TV seriál)
1997 George Wallace (TV film)
Kontakt - a.z.
1996 Domácí války
Duch minulosti
Chameleon (TV seriál)
1995 Nixon
1993 Akta X (TV seriál)
November Men, The
1992 Malcolm X
1991 JFK
The Doors - a.z.
1990 Rock Hudson (TV film)
1989 Řidič slečny Daisy
1987 Jump Street 21 (TV seriál)
1985 Dravec a feťák
1984 Balcón abierto, El
Call to Glory (TV film)
Cosby Show (TV seriál)
1983 Good Turn Daily, A - a.z.
1981 Death of a Prophet (TV film)
1975 The Jeffersons (TV seriál)
1973 Executive Action
1969 Medium Cool
1967 Jsem zvědavá žlutě

Dokumentární

2015 Imminent Threat - a.z.
What Happened, Miss Simone? - a.z.
2013 Alice Walker: Beauty in Truth
2012 Alexandra - Stimme der Sehnsucht: Der rätselhafte Tod eines Stars - a.z.
BB King: The Life of Riley
Brothers on the Line - a.z.
Ethel
2011 America's Dark Secrets Documentary
Cesta ke slávě Tonyho Curtise
Cormanův svět
Sing Your Song
Vzkvétání
2010 Afro-Suomen historia (TV seriál) - a.z.
Moguls & Movie Stars: A History of Hollywood (TV seriál)
2012: Čas na změnu
2009 Doors - When You're Strange, The - a.z.
Muhammad Ali: Tváří v tvář
O kapitalismu s láskou
30 for 30 (TV seriál)
50 años de (TV seriál)
2008 American Future, The: A History (TV seriál)
Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson
Night James Brown Saved Boston, The (TV film)
Osmašedesátý (TV film)
Protest
2007 Oswaldův duch
Pete Seeger: The Power of Song
2006 ...So Goes the Nation
USA versus John Lennon
2005 Harlem Globetrotters - tým, který změnil svět (TV film) - a.z.
Jak umění utvářelo svět (TV seriál) - a.z.
Movies That Shook the World (TV seriál)
Nonviolence Includes Animals - a.z.
Půlnoční filmy - a.z.
Soul of Justice: Thelton Henderson's American Journey - a.z.
The Sixties: The Years That Shaped a Generation (TV film)
2004 And You Don't Stop: 30 Years of Hip-Hop (TV seriál)
Imaginary Witness: Hollywood and the Holocaust
Konspirace? (TV seriál)
Nahá věda (TV seriál) - a.z.
N-Word, The
2003 Decade Under the Influence, A
Korporace
Příběh pop music a politiky (TV seriál)
2002 America Beyond the Color Line with Henry Louis Gates Jr. (TV seriál)
Fuck the system! (hudební videoklip) - a.z.
Mighty Times: The Legacy of Rosa Parks
Naqoyqatsi
Reel Radicals: The Sixties Revolution in Film (TV film)
Tupac Shakur: Thug Angel
Weather Underground, The - herec, a.z.
2001 History's Mysteries: Infamous Murders (TV seriál)
Huey P. Newton Story, A (TV film)
Last Party 2000
Schlock! The Secret History of American Movies
2000 Ali-Frazier I: One Nation... Divisible (TV film)
American Nightmare, The - a.z.
Hollywood Rocks the Movies: The Early Years (1955-1970) (TV film)
Kings of the Ring: Four Legends of Heavyweight Boxing (TV film) - a.z.
1999 Biography of the Millennium: 100 People - 1000 Years (TV seriál)
Century: America's Time, The (TV seriál)
Fists of Freedom: The Story of the '68 Summer Games
1998 Beyond Titanic (TV film)
City Confidential (TV seriál)
Studená válka (TV seriál)
1997 4 děvčátka
1996 All Power to the People
Assassinations That Changed the World (TV seriál)
1995 Hank Aaron: Chasing the Dream
1994 Arthur Ashe: Citizen of the World (TV film)
1992 Death Scenes 2
Murderers, Mobsters & Madmen Vol. 2: Assassination in the 20th Century
Nina Simone: La légende (TV film) - a.z.
Real Malcolm X, The (TV film)
1990 Berkeley in the Sixties
1989 Adam Clayton Powell
11-22-63: The Day the Nation Cried (TV film)
1988 American Experience (TV seriál)
P.O.V. (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)
Eyes on the Prize (TV seriál)
1986 In Remembrance of Martin
X: The Unheard Music
1985 American Masters (TV seriál)
Rozdělená třída (TV film) - a.z.
1984 Beat This: A Hip-Hop History (TV film)
1983 Vietnam: A Television History (TV seriál)
1982 Americké vraždy
Musique au poing
1975 Arena (TV seriál)
1970 King: A Filmed Record... Montgomery to Memphis
1966 Anarchy U.S.A.

TV pořady

2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 Democracy Now! (TV pořad)
1999 ABC 2000: The Millennium (TV pořad)
1993 WWF Raw Is War (TV pořad)
1983 Frontline (TV pořad)
1978 20/20 (TV pořad)
1971 Great Performances (TV pořad)
1968 60 Minutes (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1961 The Mike Douglas Show (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
1947 Meet the Press (TV pořad)

Hudební videoklipy

2003 Michael Jackson: Number Ones (hudební videoklip)
1993 Dangerous: The Short Films (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace