Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 1 (1989) (série)


Sen (S01E10)

(epizoda)

Obsahy(1)

Majitel mocného pekařského koncernu Benedict Farley je nepříjemný, arogantní stařec, který nenávidí všechno kolem sebe. Na jeho pozvání jej navštíví Hercule Poirot a pan Farley se mu svěří s noční můrou, která jej pronásleduje noc co noc. Pravidelně se mu zdá o vlastní sebevraždě, sen popisuje přesně její čas i průběh. Stařec chce od Poirota vědět, zda ho pomocí hypnózy nemůže někdo k tomuto činu dohnat. Druhý den po jejich rozhovoru je pan Farley nalezen mrtev ve své pracovně. Poirot se přesvědčí, že vše, včetně doby smrti, odpovídá popsanému snu. Je tu však jeden podstatný rozdíl, nešlo o sebevraždu. Během vyšetřování se geniální detektiv ve slabší chvilce svěří kapitánu Hastingsovi, že v mládí vedl poněkud bouřlivější život, aby pak v závěru projevil velké pochopení pro potřeby své věrné zaměstnankyně slečny Lemonové. (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

xxlch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Suchet nehraje Poirota,David Suchet Je Poirot a to naprosto excelentní.A.Christie by se jistě dmula pýchou,při pohledu na tohoto skvostného představitele jejího Hercula a na perfektní atmosféru Anglie té doby.Tedy, né že bych se jakkoliv chtěla dotknout pana Ustinova,ale na D.Sucheta coby Poirota nemá.Hudba je skvělá a od samého počátku naprosto úchvatně přechází do děje ,no a herecké obsazení zbylých protagonistů je naprosto dokonalé, (Japp je úplně k sežrání).Neznám žádný jiný detektivní seriál,ke kterému se vždy ráda vrátím a totéž platí i o filmech s tímto elegantním pánem. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z první série je Sen rozhodně tím nejpovedenějším, nejhravějším a nejlépe vykonstruovaným případem, který těží zejména z dobře promyšlené zápletky, a je opravdu škoda, že je to jeden z těch padesátiminutových dílů, jelikož tento díl by dokázal únest i dlouhometrážní stopáž. Vedle toho mě navíc pobavila dějová linie s psacím strojem. ()

Reklama

LencaN 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01E10 - Tenhle díl byl úžasný. Majiteli pekárny se zdá sen o vlastní sebevraždě a ono se tak skutečně stane. Zápletka hodně dobrá. Zdá se to trochu nemožné provést, ale nakonec je to velice elegantní a jednoduché. Konečně taky postavy, ke kterým se dají chovat sympatie. Byla to dcera zavražděného a její milý. Akorát mi bylo líto paní Lemonové, jak si z ní Poirot vystřelil. Humor tomuto dílu vládnul a o to to bylo celé příjemnější. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně patří mezi ty lepší kratší Poiroty, ať už kvůli psacímu stroji, nebo té finální neobvyklé honičce, to však ubírá už z tak krátkých 50ti minut čas pro podstatnější části příběhu a tak divák nezvládá řešit případ sám a pouze čeká, až Poirot prohlásí, že už na to přišel. Je tu také nevšední zápletka a musím pochválit výběr herců, protože jsem si je snad poprvé vzájemně nepletl, ale to také může být tím, že tam prostě bylo málo postav. Myslím, že kdyby to mělo aspoň hodinu a půl a dali šanci divákovi, tak bych tomu 5 dal. ... Psací stroj, zvací dopis, silné brýle, sen o sebevraždě, pirohy. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Někteří lidé si možná zaslouží nějaký trest za to, jak se chovají, ale přece jen, smrt je trestem, kteří ne všichni považují za přijatelný. Hercule Poirot vraždu nikdy nepřijme, což jasně dává najevo, a tak vyšetřuje vraždu továrníka, který se ke svým zaměstnancům choval jako hovado. Skvělé variování se záměnou a tím, jak je zločin skvěle rekonstruován. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Slečna Felicity Lemonová (Pauline Moran) používá ve filmu psací stroj Underwood typ 5, vyráběný od roku 1901. (tomas.sulc.7)
  • Při útěku vraha v závěru filmu dojde ke shození velké vázy z podstavce na schody. Záběr pádu vázy je však omylem prodloužený a je tudíž vidět, jak se váza-rekvizita (vyrobena z nějakého plastu) odrazí na schodech. Až v následujícím záběru znovu padá na schody a rozbíjí se. (poz3n)

Reklama

Reklama