Reklama

Reklama

Sanctum

Trailer 1

Frank miluje potápění a jeskyně. Stojí před velkým úkolem, chce najít chodby, které propojí jeskyni Esa  Ala v Jižním Pacifiku s oceánem. Jsou už velmi hluboko a zbývá prohledat pár dalších kilometrů chodeb. Frank cítí, že je blízko, že další jeskyně jsou ještě před ním a ty ho dovedou až k moři. Financování mise zajistil Carl, Frankův přítel, který na místo přilétá se svou přítelkyní Victorií, aby se dobrodružství zúčastnili společně s Frankem a jeho mladým synem, který prožívá krizi ve vztahu k otci. Když se všichni společně podívají až na konec jeskynních cest, dojde k tragédii, při které zemře jedna z členů mise. Frank proto uzavírá projekt a chce se dočasně vrátit na povrch. Do oblasti bohužel dorazí obrovská bouře, která začíná nabírat na síle. Tým v jeskyni rychle pochopí, že se musí dostat co nejdříve ven, než je zatopí rychle stoupající voda. Proudy jsou ale příliš silné a zatopené oblasti si vyžádají první oběti. Frank organizuje zbývající členy týmu a společně pod vodou hledají cestu jeskyní směrem k oceánu. To je jediná možnost, jak vyváznout živý. Protože jsou členy týmů také nezkušení potápěči, je nutné dávat velký pozor. Jeden ze zkušených horolezců a potápěčů dostává embolii a začne kašlat krev. Stane se tak další obětí náročné cesty. Další chybu udělá Carlova přítelkyně Victorie, která také umírá v hlubinách zatopených jeskynních chodeb. Zbývají poslední tři členové, Frank, syn Josh a Carl... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (18)

  • Film je věnován památce Wesleyho C. Skilese, podvodního kameramana a jeskyňáře, který zemřel 21. července roku 2010. (Terva)
  • Premiéra v Japonsku byla z původně plánovaného 22. dubna posunuta kvůli katastrofě způsobené zemětřesením a vlnou tsunami. (dex2man)
  • Natáčení probíhalo na Zlatém pobřeží v Queenslandu a v jeskyních v jižní Austrálii, z části pak i v obrovské umělé nádrži. (dex2man)
  • Při natáčení filmu byla použita technologie vyvinutá pro Avatar. Jedná se o 3D kamerový systém Jamese Camerona, uzpůsobený pro použití v extrémních podmínkách. (dex2man)
  • Příběh snímku je založen na skutečném zážitku spoluautora Andrewa Wighta, který během potápění spolu s dalšími čtrnácti potápěči uvízl na dva dny v jeskyni poté, co se zhroutil vchod. (oje)
  • Režisér Alister Grierson a kameraman Jules O'Loughlin nemali pred prácou na tomto filme žiadne skúsenosti s 3D. Naučili sa tak osvetľovať scény, využívať stereoskopický priestor a manipulovať s kamerami úplne od piky. (Arsenal83)
  • V jednom momente Richard Roxburgh požiadal umelecké oddelenie, či by mohli odľahčiť náklad, ktorý musí niesť počas väčšiny filmu. Nasledujúce ráno mu predložili balíček so zníženou hmotnosťou a povedali mu, že sa im podarilo ubrať 2 kg z celkovej hmotnosti. Roxborough sa potešil a spokojne niesol náklad, no neskôr vysvitlo, že mu zo záťaže neubrali vôbec nič. (Arsenal83)
  • Richard Roxburgh, ktorý trénoval v potápačskom centre, aby sa pripravil na svoju rolu, tvrdil, že najťažšia vec na zvládnutie bol tzv. rebreather (trieda podvodných dýchacích prístrojov, ktoré recirkulujú dýchací plyn vydýchnutý potápačom), ktorý opísal ako „fantastický v teórii, no v skutočnom živote je to tortúra“. (Arsenal83)
  • Produkčný dizajnér Nicholas McCallum postavil pre film 14 metrov vysoký podvodný vodopád, ktorý poháňal 20 000 litrov vody za minútu. (Arsenal83)
  • Richard Roxburgh povedal, že aj napriek bezpečnostným opatreniam počas natáčania sa niekoľkokrát bál o svoj život. (Arsenal83)
  • Ioan Gruffudd bol jediným členom obsadenia, ktorý bol plne kvalifikovaným potápačom pred začiatkom natáčania filmu. (Arsenal83)
  • Ioan Gruffudd predviedol svoj vlastný trik pri základnom skoku, ktorý označil za svoju obľúbenú časť natáčania. (Arsenal83)
  • Ako kaskadérka a inštruktorka potápania v jaskyni pre hercov slúžila vo filme známa potápačka Agnes Milowka, ktorá nešťastnou zhodou okolností krátko po dokrútení tohto filmu zahynula 27. februára 2011 v Tank Cave neďaleko Tantanooly na juhovýchode Južnej Austrálie, keď jej v podobnej jaskyni došiel vzduch. (Arsenal83)
  • Film stál 30 miliónov dolárov. [Zdroj: FilmMax] (ash99)

Související novinky

Umučení Krista – The Prequel?

Umučení Krista – The Prequel?

01.10.2012

Je libo další biblický příběh od scenáristy Benedicta Fitzgeralda, který se podílel i na Gibsonově veleúspěšném torture pornu? Ne? Nevadí, stejně vám ho studio Lionsgate naservíruje, zřejmě v naději,… (více)

Reklama

Reklama