foto

Ioan Gruffudd

  • nar. 6.10.1973 (44 let)
    Cardiff, Wales, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ioan se narodil v hlavním městě Walesu Cardiffu dvěma učitelům, Peterovi a Gillian Gruffuddovým jako nejstarší ze tří dětí. Jako první se projevil jeho hudební talent, několik let hrál v South Glamorgan Youth Orchestru na hoboj. Se svým zpěvem dokoce vystupoval v televizní show.

Jeho herecká kariéra odstartovala v 16 letech. V letech 1989 - 1994 vystupoval v televizním seriálu POBOL Y CWM. V roce 1992 byl přijat na prestižní Královskou akademii dramatických umění v Anglii. Upozornil na sebe po drobných rolích v televizních filmech ústřední rolí v remaku slavné ságy POLDARK, světově známý začal být ale až po dvou rolích v roce 1997, kdy se objevil jako John Grey v OSCARU WILDOVI a jako námořní důstojník v americkém TITANICU.

Ve Velké Británii si získal mnoho fanoušků ústřední rolí Horatia Hornblowera v sérii televizních filmů. Jeho film ŠELOMON A GAENOR byl dokonce nominován na cenu akademie za nejlepší zahraniční film.

V roce 2002 se přestěhoval do USA. Se svou přítelkyní žije v Los Angeles a stala se z něj Hollywoodská hvězda. Pro zajímavost nosí kontaktní čočky a jeho nejoblíbenější kapelou jsou Manic Street Preachers.

Martina "Hingis" Junková

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Professor and the Madman
2016 Keep Watching
2015 Forever
San Andreas
2014 Kdo věří na lásku
Liga spravedlivých: Válka
Under Milk Wood (TV film)
2013 Prokletí Midasovy skříňky
2011 Foster
Sanctum
Šéfové na zabití
2010 Kid
2008 Agent Crush
Kletba Měsíčního údolí
Světlušky v zahradě
W.
2007 Fantastická čtyřka: Silver Surfer
Příběhy z USA
2006 Nezlomná vůle
Televizní hrátky
2005 Fantastická čtyřka
Little Things, The
2004 Král Artuš
2003 Hornblower III - Povinnost (TV film)
Hornblower III - Věrnost (TV film)
Y Mabinogi
Zjevení
Život jedné dívky
2002 Muž a chlapec (TV film)
Střelci
2001 Co s tou Annie Mary? (TV film)
Hornblower II - Odplata (TV film)
Hornblower II - Vzpoura (TV film)
Jiný život
V pohodě
Černý jestřáb sestřelen
2000 102 dalmatinů
Mistr zázraků
1999 Great Expectations (TV film)
Hornblower - Vévodkyně (TV film)
Hornblower - Žabáci a Langusty (TV film)
Válečníci (TV film)
Šelomon a Gaenor
1998 Hornblower - Důstojnické zkoušky (TV film)
Hornblower - Rovná šance (TV film)
1997 Oscar Wilde
Titanic
1996 Kapitán Poldark (TV film)
1995 A Relative Stranger (TV film)

TV seriály

2018 Harrow (TV seriál)
Mens Rea (E10)
Lex Talionis (E09)
Peccata Patrisi (E08)
další epizody (10)
2017 Prolhaní (TV seriál)
The Marshes (S01E06)
Check Mate (S01E05)
Catherine (S01E04)
další epizody (6)
2016 UnREAL (TV seriál)
Espionage (S02E09)
Fugitive (S02E08)
Ambush (S02E07)
další epizody (5)
2015 Forever (TV seriál)
The Last Death of Henry Morgan (E22)
The Night in Question (E21)
Best Foot Forward (E20)
další epizody (11)
2014 Forever (TV seriál)
Skinny Dipper (E11)
The Man in the Killer Suit (E10)
6 A.M. (E09)
další epizody (11)
2013 Mezi životem a smrtí (TV seriál)
Truth or Consequences (E08)
Castle na zabití (TV seriál)
Holoubátko, nebo křepelku? (S05E21)
Glee (TV seriál)
The End of Twerk (S05E05)
Love, Love, Love (S05E01)
2012 Nebezpečná identita (TV seriál)
Nejsem Siobhan, jsem Bridget (E22)
Tomu se říká improvizace (E21)
Znám ho, protože jsem ho zabila (E20)
další epizody (12)
Griffinovi (TV seriál)
Nad dopisy diváků (S10E22)
2011 Nebezpečná identita (TV seriál)
To máš za to, že jsi mě chtěl zabít (E10)
Nevydáš ani hlásku (E09)
Tak si pořídíme psa (E08)
další epizody (10)
Griffinovi (TV seriál)
Hurikán a houbičky (S10E02)
2010 Americký táta (TV seriál)
An Incident at Owl Creek (S06E17)
Griffinovi (TV seriál)
The Splendid Source (S08E19)
2006 Americký táta (TV seriál)
It's Good to Be the Queen (S02E12)
2004 Century City (TV seriál)
Justice League Unlimited (TV seriál)
2002 Sága rodu Forsytů (TV seriál)
1999 Love in the 21st Century (TV seriál)
1974 Pobol y Cwm (TV seriál)

Dokumentární

2015 Mr Calzaghe
2009 Meč: Historie symbolu moci a síly
2004 Dal: Yma/Nawr
Quest for King Arthur

TV pořady

2011 The Chew (TV pořad)
2005 2005 MTV Movie Awards (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace