Reklama

Reklama

Nejtěžší volba

(TV film)

Obsahy(1)

V působivém dokumentu Dagmar Smržové vystupují ženy, kterým byla v těhotenství prenatálně diagnostikována těžká vada plodu a stály před rozhodnutím, jestli svoje dítě donosí a nebo těhotenství ukončí potratem. Všechny sledované hrdinky se nakonec rozhodly své dítě přijmout se vším všudy a případně s ním i přečkat odchod z tohoto světa. Ženy popisují cestu, kterou zvolily a dopady jejich rozhodnutí na ně samotné i jejich blízké okolí. Režisérka zkoumá především etickou a duchovní rovinu tématu a její pohled je mimořádně osobní. Dokument je jedinečný především nápaditým vizuálním zpracováním a naprostou otevřeností, s jakou pronikáme do intimního světa sledovaných žen. Film je také kritickou úvahou o výhodách a nevýhodách prenatální diagnostiky a o přístupu zdravotníků k matkám s tímto problémem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

mi-ib 

všechny recenze uživatele

No velmi zajímavý dokument, který mě po celou dobu jeho sledování nutil k zamyšlení. Mám dojem, že zde chyběl pohled matky, která se rozhodla si dítě nenechat. Tímto bych řekl, že dokument není kompletní. Taky moc nechápu větu distributora: "Dokument je jedinečný především nápaditým vizuálním zpracováním". Já jsem teda z tohoto pohledu nic jedinečného neviděl. Nevím jesli dát 3 nebo 4*, ale dám na svůj první dojem a dám 4, i když jak jsem řekl, chyběl mi tam pohled ženy, která si dítě nechala vzít. ()

Blondie83 

všechny recenze uživatele

Citlivě natočený dokument o velmi citlivém tématu, který mě samotnou nutil k zamyšlení, co je správné a jak bych se asi zachovala já. Nicméně, jak píše mi-ib, i mně chyběl v dokumentu pohled ženy, která se rozhodla si dítě nenechat. Navíc všechny ženy a jejich muži v dokumentu byli silně věřící. Ráda bych viděla tuto věc i z pohledů matek a otců nevěřících. Naopak to, že autorka do svého filmu nezahrnula i zdravotníky a jejich názory, na které se tam snáší (asi oprávněně) kritika, dokumentu vůbec neublížilo, právě naopak. ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý dokument o tom, jaké to je ocitnout se v situaci, kdy vám lékaři řeknou, že se dítě ve vašem břiše nevyvíjí tak docela podle tabulek. Co teď? Jít na potrat, anebo si dítě ponechat? Všechny čtyři v tomhle dokument se rozhodly pro druhou možnost. Chybí tu pohled druhý, kdy ženy podstupují ze stejného důvodu potrat. A to teda jakože dost tu tyhle ženy chyběly. Nakonec totiž dokument vyznívá tak, že jen jediná možnost je správná a ta druhá je zlo. Taky si myslím, že přetočit to všechno na (jakoukoli) víru je poněkud zjednodušující. Ale jasně, všichni se s podobnými věcmi vyrovnáváme různě. Rozhodně je to dokument zajímavý a natočený je tak lehce melancholicky: tklivá hudba, záběry rodiny v zasněžené přírodě... Je super, že ČT točí i takové dokumenty. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Neskutečně silný dokumentární film o tématu, které si alespoň teoreticky položila každá těhotná žena: co bych dělala, kdyby mi řekli, že mé dítě je těžce poškozené? A když mi to řeknou, jak moc hádají a jak moc vědí? A když vědí co budu dělat - já, můj partner, má rodina? Skláním se v hluboké úctě před jednou každou maminkou ve filmu, protože řešení, které dokázaly zvolit (a někdy si i vyvzdorovat) patří mezi ty nejtěžší.... Jediné, co si myslím, že by film ještě obohatilo, by bylo srovnání s matkami, které volily cestu opačnou a rozhodly se těžce nemocné dítě na svět nepřivést. Myslím si, že nelze odsuzovat jedny ani druhé..... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama