Reklama

Reklama

Nejtěžší volba

(TV film)

Obsahy(1)

V působivém dokumentu Dagmar Smržové vystupují ženy, kterým byla v těhotenství prenatálně diagnostikována těžká vada plodu a stály před rozhodnutím, jestli svoje dítě donosí a nebo těhotenství ukončí potratem. Všechny sledované hrdinky se nakonec rozhodly své dítě přijmout se vším všudy a případně s ním i přečkat odchod z tohoto světa. Ženy popisují cestu, kterou zvolily a dopady jejich rozhodnutí na ně samotné i jejich blízké okolí. Režisérka zkoumá především etickou a duchovní rovinu tématu a její pohled je mimořádně osobní. Dokument je jedinečný především nápaditým vizuálním zpracováním a naprostou otevřeností, s jakou pronikáme do intimního světa sledovaných žen. Film je také kritickou úvahou o výhodách a nevýhodách prenatální diagnostiky a o přístupu zdravotníků k matkám s tímto problémem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

ElisD 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý dokument, ale všichni jsou tak pozitivní, žádný zástupce těch, kteří se pro přerušení rozhodli. Možná by to mohl být dokument v rámci Křesťanského magazínu. Dilematu potratu se dotkne pouze zlehka. Je jednostranný. Aktérkám smekám, že měly sílu svůj příběh vyprávět a poskytnout materiály. Hodně maminkám s podobným údělem to může pomoct a to je na dokumentu důležité. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Dokument o ženách, které se dozvěděly, že čekají postižené dítě, a rozhodly se si ho ponechat. Děkuji za tato osobní svědectví všem zúčastněným ženám a tvůrcům za jejich zprostředkování (zvlášť vzhledem k tomu, že jde o téma u nás značně "zasouvané pod koberec"). A že jsou si ženy v lecčems nápadně podobné, mě spíš příjemně překvapilo. Všechny měly oporu ve svém partnerovi a to, co by se dalo nazvat vírou (byť se asi lišily v tom, v co nebo koho věřily). Připadalo mi, že to pro ně nebyla nejtěžší volba - těžší bylo si ji prosadit, příp. ji vysvětlit svému okolí. Osudy žen, které v takové situaci podstoupily potrat, by určitě také byly zajímavé, ale tuším, proč se tyto ženy o svých zážitcích zdráhají mluvit. Zůstává tak jednostranně pozitivní svědectví. Zajímavé komentáře: Aidan, Hedka, otík, 6thSun, plechulka, Britrik. ()

Reklama

figopetan 

všechny recenze uživatele

Čtyři osudy, čtyři rodiny, čtyři osobní tragédie a jedna otázka: rozhodnout se nechat si dítě i když bude postižené? Jednoduché zhodnocení silného příběhu dokumentárního filmu Dagmary Smržové. Film u diváka vyvolává mnoho otázek a dostává nejednoznačných odpovědí. Na základě jakých informací se má člověk rozhodnout dítě si ponechat? Vydrží tento tlak kompletní rodina, nedojde k rozvodu? Jak tuto skutečnost přijme manžel, rodina či společnost? Z dokumentu jasně vyplývá ta bezmoc něco změnit a silná touha tuto životní výzvu zvládnout. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Neskutečně silný dokumentární film o tématu, které si alespoň teoreticky položila každá těhotná žena: co bych dělala, kdyby mi řekli, že mé dítě je těžce poškozené? A když mi to řeknou, jak moc hádají a jak moc vědí? A když vědí co budu dělat - já, můj partner, má rodina? Skláním se v hluboké úctě před jednou každou maminkou ve filmu, protože řešení, které dokázaly zvolit (a někdy si i vyvzdorovat) patří mezi ty nejtěžší.... Jediné, co si myslím, že by film ještě obohatilo, by bylo srovnání s matkami, které volily cestu opačnou a rozhodly se těžce nemocné dítě na svět nepřivést. Myslím si, že nelze odsuzovat jedny ani druhé..... ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý dokument o tom, jaké to je ocitnout se v situaci, kdy vám lékaři řeknou, že se dítě ve vašem břiše nevyvíjí tak docela podle tabulek. Co teď? Jít na potrat, anebo si dítě ponechat? Všechny čtyři v tomhle dokument se rozhodly pro druhou možnost. Chybí tu pohled druhý, kdy ženy podstupují ze stejného důvodu potrat. A to teda jakože dost tu tyhle ženy chyběly. Nakonec totiž dokument vyznívá tak, že jen jediná možnost je správná a ta druhá je zlo. Taky si myslím, že přetočit to všechno na (jakoukoli) víru je poněkud zjednodušující. Ale jasně, všichni se s podobnými věcmi vyrovnáváme různě. Rozhodně je to dokument zajímavý a natočený je tak lehce melancholicky: tklivá hudba, záběry rodiny v zasněžené přírodě... Je super, že ČT točí i takové dokumenty. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama