Einsteinova velká myšlenka (TV film)

Nova: Einstein's Big Idea

Dokumentární

USA, 2005, 109 min

Hrají:

John Lithgow

Odkaz pořadu na stránkách tvůrce Darlow Smithson Productions: "Nova: Einstein's Big Idea".(8.7.2010)

To, čo som sa naučil v tomto dokumente za 109minút, ma nedokázala naučiť fyzikárka za 4 roky. :-)(25.10.2011)

Výborný polo-hraný dokument, ktorý sa nezaoberá len samotným Einsteinom, ale al vedcami, ktorí ho predchádzali a vytvorili myšlienky, na ktorých mohol Einstein stavať.(18.1.2012)

Stručně a názorně zobrazené velké myšlenky pro laického diváka... Jeden čas jsem se o tuto problematiku zajímal a tento dokument mne velice potěšil.(3.12.2010)

Ponaťahované to je ako šprcka. Je tam vela užitočných a pravdivých informácii, ale ich dojem kazia zbytočné a nudné pasáže, a tak je to obtiažne v plnej koncentrácii dopozerať. Je to dlhé a únavne. Stopáž pri takomto dokumente by nemala byť 108.minút. To je až až. Hodnotil by som to lepšie, ale nehodnotim len fakty, ale aj atraktivitu.(4.3.2012)

Páči sa mi, ako stráviteľne a gustiózne sú divákovi - laikovi podané tie najväčšie fyzikálne myšlienky a príbehy ľudí, ktorí ich formulovali. Možno takéto dokumenty sú tou najlepšou cestou k zvýšeniu záujmu o veci, o ktorých tušíme, že sú, vnímame ich tajomnosť a hĺbku, no nemáme dosť guráže a presvedčenia, aby sme sa ich snažili pochopiť v maximálnej miere, akú nám náš mozog ponúka.(27.9.2010)

Zajímavá dramatizace epizod z moderní fyziky točící se tématicky kolem nejslavnější Bertovy rovnice. Doporučil bych zejména historikům a humanitně založeným, protože fyzika minimálně v posledních 400 letech významně tvoří dějiny. Pro znalce příjemné jednoduché opáčko.(22.4.2011)