foto

John Lithgow

  • nar. 19.10.1945 (70 let)
    Rochester, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec nejspíše nejvíce známý z televizního sitcomu TAKOVÍ NORMÁLNÍ MIMOZEMŠŤANÉ. Také byl úspěšný na jevišti, filmu či rádiu. Několikrát získal cenu EMMY či TONY a také dvě nominace na Oscara.

Narozen v Rochesteru v New Yorku. Jeho matka byla herečkou a otec divadelním producentem a režisérem. Vystudoval Harvardskou univerzitu. Jeho debutem byl v roce 1973 THE CHANGING ROOM, za který získal několik ocenění. V roce 1979 hrál Lothgow roli seržanta Lucase ve filmu ALL THAT JAZZ. V letech 83 A 84 byl dvakrát nominovaný na Oscara jako Robert Muldoon ve SVĚT PODLE GARPA a jako Sam Burns v CENA ZA NĚŽNOST. Oba snímky byli adaptací knižních předloh. Ten samý rok zahrál psychopatického italského fyzika v DOBRODRUŽSTVÍ BUCKAROO BANZAI NAPŘÍČ OSMOU DIMENZÍ. Znát ho také můžeme z filmů 2010: DRUHÁ VESMÍRNÁ ODYSEA / 2010: ROK PRVNÍHO KONTAKTU a FOOTLOOSE. Z filmů z devadesátých let pak HRÁČI NA VINICI PÁNĚ, CLIFFHANGER či NĚMÝ SVĚDEK. Veleznámý je tím, že namluvil Lorda Farquaada v trilogii Shreka.

Lukáš "koubl" Koebele

Herecká filmografie

2017 Miss Sloane
2016 The Crown (TV seriál)
Zúčtování
2014 Interstellar
Síla života
Ta zvláštní láska
The Jungle Bunch 2: The Great Treasure Quest
2013 Once Upon a Time in Wonderland (TV seriál)
The Magistrate (divadelní záznam)
Timms Valley (TV film)
2012 Čtyřicítka na krku
Shrek's Thrilling Tales
Volte mě!
2011 Šťastný Nový rok
Zrození Planety opic
2010 Přestupný rok
2009 Báječný svět shopaholiků
National Theatre Live (TV seriál)
2006 Dexter (TV seriál)
Dreamgirls
Studio 30 Rock (TV seriál)
Twenty Good Years (TV seriál)
2005 E=mc² (TV film)
Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
2004 Kinsey
My Life, Inc. (TV film)
Život a smrt Petera Sellerse
2003 Shrek 4-D
2002 Orange County
2001 Shrek
Shrek in the Swamp Karaoke Dance Party
2000 C-Scam
Don Quijote (TV film)
Lumpíci v Paříži
1998 Johnny Skidmarks
Officer Buckle and Gloria
Tráva je zlatej důl
Žaloba
1996 Mrtvý bod
Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
1995 Letci z Tuskegee (TV film)
Redwood Curtain (TV film)
Strážce mého bratra (TV film)
1994 Němý svědek
Princezna Caraboo
Správný muž v Africe
1993 Cliffhanger
Country Mouse & the City Mouse: A Christmas Tale, The (TV film)
Láska, podvod a loupež (TV film)
Nesprávný muž (TV film)
Případ Pelikán
1992 Kainova výchova
1991 Boys, The (TV film)
Hráči na vinici Páně
Příběh z Los Angeles
Ricochet: Odražená střela
1990 Lovci slonoviny (TV film)
Memphiská kráska
1989 Traveling Man (TV film)
Zmrzlý na kost
1988 Distant Thunder
1987 Baby Girl Scott (TV film)
Harry a Hendersonovi
1986 Mesmerized
Resting Place (TV film)
Vražedné hry
1985 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Santa Claus
1984 Dobrodružství Buckaroo Banzai napříč osmou dimenzí
Footloose
Policajt z Hollywoodu (TV film)
2010: Druhá vesmírná odysea
1983 Cena za něžnost
Den poté (TV film)
Zóna soumraku
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
Not in Front of the Children (TV film)
Svět podle Garpa
Tančím, jak nejrychleji dovedu
1981 Výstřel
1980 Big Blonde (TV film)
Mom, the Wolfman and Me (TV film)
Oldest Living Graduate, The (TV film)
1979 All That Jazz
Bohaté děti
1978 Velká finta
1977 Secret Service (TV film)
1976 Posedlost
1972 Dealing: Or the Berkeley-to-Boston Forty-Brick Lost-Bag Blues

Dokumentární

2018 Broadway: The Next Generation
2016 Broadway: Beyond the Golden Age
2015 Best of Enemies
2014 Projections of America - vyp.
The Roosevelts: An Intimate History (TV seriál)
2012 Casting By
The 66th Annual Tony Awards (TV film)
2011 Prohibition (TV seriál)
2009 National Parks, The: America's Best Idea (TV seriál)
2008 Automobil budoucnosti (TV film)
2007 ShowBusiness: The Road to Broadway
2005 Einsteinova velká myšlenka (TV film)
2003 Freedom: A History of Us (TV seriál)
VH1 Goes Inside (TV seriál)
2001 Creating a Fairy Tale World: The Making of 'Shrek' (TV film)
2000 Making of 'Rugrats in Paris', The
1999 Saturday Night Live 25 (TV film) - a.z.
1998 Christopher Reeve: A Celebration of Hope (TV film)
1996 Special Effects: Anything Can Happen
West, The (TV seriál)
1995 American Cinema (TV seriál)
1994 Druhá světová válka: Když řvali lvi (TV film)
1988 Art of Disney Animation, The (TV film)
1984 2010: The Odyssey Continues
1974 Nova (TV seriál)

TV pořady

2010 62. Emmy Awards (TV pořad)
2008 Classical Baby (I'm Grown Up Now): The Poetry Show (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2004 Tony Danza Show, The (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 Christmas in Washington (TV pořad)
The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 Masters of Illusion: The Wizards of Special Effects (TV pořad)
The 46th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace