Viditelný svět
Visible World
Drama / Thriller / Psychologický
Slovensko, 2011, 104 min
Peter KrištúfekPlakáty
Máte pocit, že vás někdo sleduje? Může to být osamělý čtyřicátník, jehož vlastní život je tak prázdný, že parazituje na životech jiných. Možná mu bude stačit, že vás pozoruje, nebo bude chtít do vašeho života aktivně vstoupit. Pro jistotu se ale vždycky připravte na nejhorší, jak líčí temný psychologický thriller s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Ten se ve filmu objevuje jako Oliver, velmi uzavřený a nekomunikativní letový dispečer. Jediný „živý“ kontakt má se svou matkou (Jana Hlaváčová), od kolegů v práci si udržuje odstup a doma mu společníka dělají televize a dalekohled. Jím z bytu na bratislavském sídlišti šmíruje na první pohled šťastnou rodinku z protějšího domu. S rolí pouhého pozorovatele si ale dlouho nevystačí a rozhodne se k sousedům odnaproti proniknout co nejblíž. Pro splnění snu udělá člověk často velmi neuvěřitelné věci, někdy i takové, které jsou za hranicí slušného chování nebo dokonce zákona. A když nabídnete pomocnou ruku někomu, kdo o to vůbec nestojí, nesmíte se divit, že vás pak do ní s chutí kousne. (oficiální text distributora) -
Hlavní hrdina Oliver pracuje jako dispečer na bratislavském letišti. Původem je Čech, a přestože na Slovensku působí už dlouho, s prostředím nesplynul. Žije v anonymitě velkoměstského sídliště, odkud má výhled do oken ostatních nájemníků. Oliverovu pozornost upoutá mladá rodina odnaproti, využívající balkon svého bytu zejména ke stolování. Manželé se dvěma dětmi pro něj zosobňují štěstí, jehož se mu nedostalo. Oliverovy pocity se od počátečního obdivu promění v závist a touhu si jejich šťastný život přivlastnit, a to i za cenu překročení zákona. Hranému debutu Petera Krištúfka dominuje výkon Ivana Trojana v hlavní roli, který zde znovu dokazuje, že není pouze vynikající představitel sympatických hrdinů. Krištúfkova neokázalá režie se opírá o kvalitní herecké obsazení a popis méně obvyklých zákoutí slovenské metropole. (MFF Karlovy Vary) -
„Mým celoživotním projektem je naučit se vycházet sám se sebou," říká o sobě spisovatel, scenárista, režisér a skladatel Peter Krištúfek. Na bratislavské VŠMU sice vystudoval filmovou a televizní režii (2000), ale dlouhá léta se prosazoval spíš jako literát, ať už sbírkami povídek Nepresné miesto (2002) a Voľným okom (2004), či satirickým románem Šepkár (2008). A stejné motto by mohl nést i život hlavního hrdiny jeho celovečerního debutu, letového dispečera Olivera, jehož vnější a vnitřní svět vedle sebe existují v příkrém rozporu.
Navenek Oliver působí jako spořádaný, seriózní, zabezpečený, úspěšný, byť poněkud osaměle žijící muž. Ve skutečnosti jde o emocionálně nevyrovnaného jedince, neschopného vést partnerský život, který zoufale hledá pevný bod svého života. Dokázal se sice odpoutat od své sobecké, hypochondrické matky, která neustále řeší odchod dávno mrtvého manžela od rodiny za mladší partnerkou, ale v perfektně zařízeném a uklizeném panelákovém bytě nedokázal najít patřičný klid a štěstí. To vidí v protějších oknech. A zatouží po něm. Co začíná celkem nevinně jako drobná škodolibá hra, postupně se mění v systematický „hackerský" útok. Oliver chce otce od mladé rodiny vyštvat a sám zaujmout jeho místo. Zdá se, že všemi prostředky...
„Jednou jsem byl na návštěvě na Dlhých dieloch (sídliště v západní části Bratislavy - pozn. aut.). Obědvali jsme na balkóně. Díval jsem se do okolních oken a přemýšlel, kdo nás asi pozoruje. Vždyť jsme tak na očích! Jestli to není náhodou i někdo, kdo by chtěl zasáhnout do našeho života," svěřil se Krištúfek serveru pravda.sk s iniciačním momentem celého projektu. Vznikl tak příběh člověka, „který pozoruje lidi a má pocit, že mu jejich osudy částečně patří".
Ačkoliv se tuzemskému divákovi může zdát, že postava Olivera je tak trochu kompilátem postav, které Ivan Trojan hrál v Samotářích (2000) a Příbězích obyčejného šílenství (2005), Krištúfek popírá, že by roli psal držiteli čtyř Českých lvů na tělo. Teprve ve chvíli, kdy Oliverova adekvátního představitele nenašel na Slovensku, začal hledat v Čechách. A kvůli maximální věrohodnosti příběhu ho pak nechal i mluvit česky. - Jaroslav Sedláček (Letní filmová škola)
Marigold
Psychologické drama s totálně anti-psychologickým pojetím postav a s dialogy, které se rozpadají pod rukama. Ke konci už bolestivá trapnost, která svou totální nemohoucností přivádí k šílenství.(8.8.2011)
Ony
Hrozně nevýrazné. Jeden slepec s dalekohledem to nevytrhne.(27.7.2011)
bassator
46th KVIFF 2011 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce (Viditeľný svet / VISIBLE WORLD / Viditelný svět)(14.7.2011)
Payushka
Ivan Trojan je úchyl, šmíruje svoje sousedy dalekohledem a vybíjí si frustrace brutálním sexem se ženou, která mu leze na nervy. Za všechno ale může rozpadlý vztah jeho rodičů. Tenhle "originální scénář" by vás měl naladit. Stalo se?(11.11.2011)
d.beseda
Zajímavé a dnes velmi aktuální téma. Skvělé herecké obsazení. Prvky tragikomična v psychologickém filmu? - proč ne. Život je plný takových momentů. Ivan Trojan opět skvěle připraven na roli (konzultace s psychiatry ap.). Mé hodnocení: 84%. Viděno: (08.07.2011 - 46. MFF KV; 18.08.2011 - Lucerna/premiéra ČR).(25.7.2011)
JanHecht
46. MFFKV - film strasně ztroskotává na scénáři, divný děj a neskutečně nevěrohodné postavy ho zabíjejí, byť herci hrají jak o život. Nenadchne ani neurazí(11.7.2011)
boblig
Slovenský pokus o psychologický film dopadl hodně špatně, ale nikoli kvůli Ivanu Trojanovi - spíše díky mizerné režii a scénáři, která hlavního představitele nutí do křečovitého výkonu. Zbytečně natažený snímek, který se jeví jako nedokonalá parodie některých filmů o psychopatech ...(10.7.2011)
Tommy.D
Docela pěkný minimalistický film, ikdyž se místy trochu táhne. Ne, že by to asi nebylo možné, ale nějak se mi nechtělo věřit kombinaci letový dispečer psychopat, přece jen na takových místech není zaměstnán kdekdo. Každopádně si občas večer při pohledu na okna přes ulici tento film vybavím a raději ten závěs zatáhnu.(1.8.2011)
Crawler-D
Podívejte se, jestli někde v blízkém okně nestojí dalekohled jak hrom, a pak se zbavte všech váz. Příliš unáhlený konec, přehnaně obyčejná režie a neobyčejně často puštěná televize. Pokud by se tudíž Viditelný svět hodnotil jako celek, hodnocení by mu zvedaly oba díly Pána prstenů i epizoda SImpsonových, které na pozadí běží.(8.8.2011)
anli
Psychologické drama,které připlulo ze Slovenských vod a které se snaží proniknout do pohnutek chování některých jedinců.Celé se to ale zasekává někde na půli cesty,protože už sám scénář je velmi nevýrazný a režie to moc nevylepšuje.A ač se herci(zejména vynikající Ivan Trojan-na kterého se tady asi velmi spoléhalo- a Jana Hlaváčová)velmi snaží,jejich postavy jsou u mě jen velmi těžko k uvěření.Příběh je navíc vyprávěn velmi těžkopádně,nudně a příliš minimalisticky.Dialogy jsou také nemastné,neslané a neustále puštěná televize začne velmi brzy rušit.Také stopáž je tady přehnaná a zkrácení o 20 minut by velmi prospělo.JIstě,je tu určitá snaha o přiblížení jednoho z problémů dnešní doby a tím je soukromí,tedy spíše otázka,jak si ho udržet.Tuhle sondu do duše jednoho podivína beru na sobotní večer na ČT2 a zadarmo,nikoliv ale na plátně v kině a za peníze.Jen díky hercům dávám 45% a můj astrologický dalekohled v okně,je opravdu astrologický.(24.8.2011)
Dannysek4U
Utahany, dej bez poradnejch nakopnuti, velmi nedomysleny, chvilema skoro smesne pusobici dialogy, Trojan pusobi prilis malo uveritelne (nekdo takovej jako charismatickej, manipulujici svudnik?), chybi gradace - SPOILER - pritomnost kveru nevysvetlena (pravda, trochu jsem doufal, ze ji pouzije, skoda), pritomnost zminek o matcine alergii na citrony nevysvetlena (priznavam, trochu jsem doufal, ze ji zabije, skoda), pritomnost de facto znasilneni sousedky a jejiho naslednyho chovani nevysvetlena (jako ze se zamiloval kun, nebo co? WTF a skoda), konec nesmyslnej a nijakej, pelmel televiznich serialu na pozadi nesmyslenej a bez spojitosti s dejem (skoda), bitka s bezdomovcem totalni fail (andele na Slovensku asi vyziraj popelnice), chovani deti mimoza, a tak dale - KONEC SPOILERU - no proste to boli. A pritom je videt, ze Kristufek umi budovat atmosferu. Ale s takovym scenarem... no proste spatny.(8.8.2011)
Pucimka
Petera Krištúfka inspirovala současná tendence narušování a hlídaní soukromí. Převážná část filmu se odehrává ve sterilním (Ikeou vybaveném) minimalistickém prostředí Oliverova bytu, které krásně souzní s jeho podobnou jedním směrem upřenou myslí. Pravě v tomto jednoduchém prostředí, obyčejného slovenského sídliště na sebe strhávají pozornost hlavní postavy. Sledujeme jejich psychologický vývoj, žádající si skvělé herecké výkony. Možná si i přeji, aby jednou Trojan zklamal a nezvládl svou roli, protože jeho vychvalováním bych už jen opakovala. Film není žánrově jen psychologický, jsou v něm samozřejmě oblíbené česko-slovenské prvky tragikomična. To může vadit některým divákům, které tím odvádí od hlavního příběhu. Ale milovníci suchého humoru si přijdou na své. A také pokud se vám líbily filmy Okno do dvora a Following, snímek určitě nezklame.(12.7.2011)
ivet.ka
Film se strašně spoléhá na Ivana Trojana, na kterého je toho prostě moc. Nemůže být ve filmu jedinou fungující postavou. Psychologický film - to mi připadá trochu jako výsměch, protože žádnou propracovanou psychologii postav jsem nezaznamenala. Viditelný svět má rozhodně skvělý nápad, ale absolutně se nepodařilo dotáhnout ho do konce, takže spíše sledujeme, jak snímek zabředává do čím dál větší absurdity. A to je opravdu škoda... Přečtěte si celou recenzi.(9.8.2011)
Mefistofelle
Většinu času je to buhužel docela nuda, což jsem opravdu neočekávala. První polovina se neuvěřitelně táhne a to, že pozornost je zcela věnována jen a pouze hlavní postavě (byť dobře vymyšlené i zahrané), tomu rozhodně neprospívá. V druhé polovině to naštěstí začíná trochu nabírat tempo, ale pachuť první poloviny je pořád tak silná, že můj přístup zůstal i nadále značně pasivní a nebyla jsem schopna se do příběhu vžít. Ještěže si do hlavní role vybrali Trojana, jehož herectví to celé táhne trochu nahoru, ale jinak mě to opravdu nenadchlo.(21.8.2011)
salalala
Asi budu výjimka, ale mě to přišlo docela dobrý. Atmosféru to má od začátku do konce a nesklouzne to ke karikování. Je ale pravda, že nebýt tam Trojan, nestojí to za moc. On ten film vytáhl jednoznačně. Sám ho utáhne a vytváří děsivou postavu, ze které skutečně jde strach. Pár věcí je tu nevysvětlených (pistole, proč střílel na tý dálnici, motivace sousedky), myslim ale, že si to nezaslouží tak jednoznačně odsoudit. Podle mýho svěží vítr do našich vod, na kterém je znát taková poctivá autorská práce se vším všudy. Tudíž i to, že Krištúfka nikdo nekrotil a neřekl mu, co by udělal jinak. Za zmínku stojí i povedená kamera a solidní hudba. Po delším rozležení v hlavě musím hvězdu ubrat, protože těch chyb je tam opravdu až moc. 60%(8.8.2011)
tereza_p
LFŠ 2011: Tak nevím, ale asi jsem viděla jiný film, než valná většina hodnotících. Bavilo mě to, nenudila jsem se, neměla pocit, že se tam něco zbytečně natahuje... A spekulovat nad tím, jak by vypadal film bez Ivana Trojana je bezpředmětný, Ivan tam prostě je a je skvělej.(18.8.2011)
rakovnik
Musím se přiznat, že na tento film jsem původně ani nešel, ale chtěla tomu shoda náhod, že jsem ho shlédl. Ze začátku jsem se bál těžké nudy, film mi připomínal místy "Žraloka v hlavě", kterého jsem přímo protrpěl. Dlouhé záběry bez jediného slova, hvězda filmu Ivan Trojan měl ve scénáři snad dvě věty... Čili v první polovině dá se říci psychologický film, který ale nejde do hloubi postav, a to ani té hlavní. Posléze se film rozjíždí do celkem slušného thrilleru a moje zaujetí stoupalo. Bohužel opadlo na konci, protože závěr mě rozhodně neuspokojil. A nejvíc mně vadí, že nevím, na co má slepec dalekohled :D PS: ve svém hodnocení odpouštím několik nelogičností a chyb v příběhu.(9.10.2011)
Searison
Panebože proč ???? Proč se Trojan upsal tomuhle ? Je mi líto ale ani on tento film nezachrání .... spoustu věcí by muselo být jinak aby tento film fungoval... v kině jsem na tom byl jen já s přítelkyní v celým sále... před začátkem jsem nechápal proč na to nikdo nepřišel , ale po konci filmu mi to došlo. Určitě tento film nedoporučuji je to ztráta času.(26.10.2011)
ferrca
Díky ti bože, aspoň za Trojana - pana herce, protože jinak.....jinak to bylo tak šíleně rozvleklé a až do těch pár kapek krve snad až nudné. Je vidět, že Trojan opravdu dokáže zahrát cokoliv, ale mám pocit, že poslední dobou jsou to za kino vyhozené peníze....A ještě jedna věc, mohli to aspoň pořádně ukončit! Tak!(6.9.2011)
saillor
Bez Ivana Trojana by film dosáhl sotva na dvě hvězdy. Strašně nudné a rozvleklé šmírování. Ale Trojana je zábavné sledovat za jakýchkoli okolností a tady je skutečně mrazivě odpudivý. Existence člověka parazitujícího na štěstí druhých a neschopného vlastního života je opravdu děsivá, poslední dobou důsledně zatahuji závěsy na oknech, co kdyby...(3.8.2011)