Reklama

Reklama

Americké drama, které vychází z krátkometrážního oscarového dokumentu a napsal ho scenárista úspěšného filmu Philadelphia, je inspirované skutečným milostným příběhem Laurel Hesterové (Julianne Moore) a Stacie Andreeové (Ellen Page) a jejich bojem za spravedlnost. Když se vyznamenaná policejní detektivka Laurel z New Jersey dozví, že má rakovinu, chce nechat převést těžce vydřenou vdovskou penzi na svou registrovanou partnerku Stacie. Úředníci se však spiknou, aby jí v tom zabránili. Neústupný detektiv Dane Wells (Michael Shannon) a aktivista Steven Goldstein (Steve Carell) spojí své síly na Laurelinu obranu a sjednotí policejní důstojníky i běžné občany, aby podpořili jejich boj za rovnoprávnost. (HBO Europe)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (65)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film plný solidních hereckých výkonů a příběhu, který nelze takto nezávisle stoprocentně pochopit kvůli nedostatku podobných zkušeností. Přesto ale minimálně dokazuje, že člověk je naprosto různorodá entita, která pakliže si najde životní cestu, tak z ní nesejde, dokud neuzná, že je na jejím konci. A za takovou myšlenku a samotný životní příběh si tento film pozornost rozhodně zaslouží. ()

Lovely.Bones 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se strašně těšil a už velmi dlouho jsem se ho snažil sehnat. Dneska se mi to povedlo, tak jsem si ho okamžitě musel pustit. Nezklamalo mě to, ale zřejmě jsem čekal něco jiného. Čekal jsem lesbický dramat. Ten ovšem končí po 30 minutách a poté se odehrává soudní drama. To je žánr, který mi vůbec nevadí a tady byl skvěle odvedený. Mě ta chemie mezi Pageovou a Moorovou přišla dobrá a Ellen už ani náhodou není ta Shadowcat z X-Menů jako si jí pamatuji. Julianne má druhý rok za sebou nemocnou roli. Za tu první v Still Alice dostala Oscara, tady se bohužel žádného velkého ocenění nedočkala. Ona by se také špatně oceňovala, když film nemá v podstatě hlavní postavu. Na začátku to vypadá, že to budou obě ženské hrdinky, ale po té první půl-hodině filmu děj přeberou pánové, výslovně Michael Shannon a Steve Carell. Michael je ten vážný, který se snaží bojovat za nemohoucí Julianne. Steve je tzv. "comic-relief", tudíž postava, která slouží hlavně pro odlehčení atmosféry vážného tématu a skvěle se mu to daří. Film bych přirovnal k Miss You Already s Drew Barrymore a Toni Collete. Na oboje jsem se těšil, oboje mi dalo něco jiného, než jsem očekával, ale oboje stále skvělé. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Možno to bude z mojej strany trošku fanboyizmus, ale nebudem sa tváriť, že by mi na tom záležalo. Pretože musím úprimne povedať, že mne sa spracovanie filmu "Freeheld" veľmi páčilo a mal som z neho veľmi dobré pocity. V prvom rade je to veľmi zaujímavý príbeh, ktorý určite stojí za to, aby sa o ňom niečo povedalo a človek sa mohol viac dozvedieť, no súčasne si myslím, že je to aj skvelá príležitosť ukázať talenty všetkých našich hercov. Julianne Moore podľa mňa funguje veľmi dobre a človek jej vžitie do role skutočne verí. Z jej strany si myslím, že odviedla skvelú robotu. Teraz si ale povedzme o Ellen Page, ktorá je tu podľa mňa ešte lepšie než Moore. Prečo? Pretože v scénkach kde sa stará o Laurel a všetko to musí prežívať jej vidno v tvári všetky emócie a bolesti, ktorými si prechádza. A zvláda to tak dobre, že jej to verím všetkými desiatimi. Nie je jediná scénka, kde by som jej to na tvári nevidel. Steve Carell bola dobrá voľba, aby občas trošku odľahčil drámu a potom je tu aj Michael Shannon v role Laurelinho kolegu a partnera. A je obdivuhodné vidieť boj, ktorý pre svoju najlepšiu priateľku a dlhoročnú partnerku zvádza. Sledovať všetkých v tomto filme je skvelé. Plus ešte pochváli aj Josha Charlesa, ktorý skutočne dal veľkú osobnosť svojej postave a chápeme aj jeho motívy, no súčasne veríme, že s ním príde ten zlomový bod. Film nie je príliš melodramatický ani nudný a pôsobí pre mňa aj uveriteľne. Osobne musím povedať, že som veľmi spokojný s tým čo som dostal. "Freeheld" je podľa mňa určite hodný vášho času. Ak máte radi dramatické filmy zo života, hovorím určite, aby ste si ho čekli. Hodnotenie: A ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Rakovina je sviňa, to všichni víme, o to horší, pokud jste v lesbickém registrovaném partnerství v USA, kdy teprve krátce vešel v platnost zákon o tom, že se lidé stejného pohlaví můžou vzít. Film je plný klišé a předvídatelného děje, až to mrzí. Laurel je detektiv (myslela jsem, že film zaujme třeba i řešením nějakého jejího případu - ne, její zaměstnání je jen na okrasu), která se "stydí" za to, že je lesba, takže jak pozná Stacie, lidem okolo říká, že je to její spolubydlící nebo kamarádka, což Stacie vadí. Nakonec se ale přestane za svůj osobní život stydět a vezmou se spolu, což je v té době novinka. Její parťák se dozvídá, že má manželku a celou dobu, co spolu 23 let pracovali mu o svém osobním životě nic neřekla. Pak jí najdou rakovinu a když zažádá, aby po její smrti chodila renta její manželce, rada města jí nevyhoví, protože mají předsudky vůči homosexuálům a neberou registrované manželství jako skutečné manželství. A přichází další klišé nabalené na další klišé, setkáváme se s teplým židem Stevem Carellem, který bojuje za práva gayů, až do konce je film plný agitačních proslovů před radou a rádoby na city hrajícím patosem. Nevím, nelíbí se mi filmy, které až moc tlačí na pilu a znázorňují, jak se tenkrát měly menšiny špatně a byly utlačovány. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

LG agitka v kombinaci s citovou ždímačkou. Pro mě vražedný mix, ale kupodivu to na mě docela fungovalo. Sollett to totiž ani s jedním z faktorů nijak zvlášť nepřeháněl, takže diskriminace měla reálné kontury a na emoce se tlačilo v přesně tu správnou chvíli. Celek pak působil přirozeně a uvěřitelně. Na tom mají samozřejmě podíl i herci. Julianne Moore a Michael Shannon zklamou málokdy a i tady odvedli svůj vysoký standart. Steve Carell v roli bláznivého židovského gay-aktivisty byl rušivým elementem v dobrém slova smyslu, ale za největší hvězdu tu byla podle mě Ellen Page. Zprvu jsem měl s tím jejím dětským ksichtíkem trochu problém, ale jakmile jsem si zvyknul, byl jsem čím dál tím víc přesvědčenější, že tu lesbu nehraje. 80% ()

Galerie (117)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se převážně v městě Manhasset v New Yorku, scény u soudu se natáčely v městě Rye ve stejném státě. (hansel97)
  • Ve filmu se objevilo několik lidí, jejichž příběh se stal inspirací k filmu. A to Stacie Andree, Dane Wells a Steven Goldstein. Stacie můžete vidět na třetím setkání Freeholder, jak sedí v druhé řadě v pravé uličce, na sobě má černý svetr. Dane je vyšší z dua policistů, který převezme nádobu s popelem. Steven je k vidění na druhém setkání Freeholder, sedí vpravo v druhé řadě a drží červený praporek. (hansel97)

Související novinky

Po Obamovi za tajnými agenty

Po Obamovi za tajnými agenty

17.03.2014

Zach Galifianakis se proslavil rolí podivína Alana v Pařbě ve Vegas, v posledních dnech jej ale internetový lid vídá spíš jako moderátora komediální show Mezi dvěma kapradinami, ve které se nečekaně… (více)

Reklama

Reklama