Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

To je ale pitomý poloanglický název! Proč to nepojmenují "Bitva o kótu 60"? Spoustu filmů má dva názvy, některé i víc...

na příspěvěk reagoval Rozumchin

dalino75

dalino75 (hodnocení, recenze)

Film z prvej svetovej vojny ktory sa na nič nehrá, vykresluje vtedajšiu dobu pomerne zabudnutých akterov. Tomuto filmu verím, a sledovanie ubehlo rýchlo a prijemne, myslím si že autori velmi citlivo oddelili pasaže ktoré sa prelinaju na fronte s myšlienkami hlavneho hrdinu. K dokonalej atmosfere vtedajšej doby bolo mierne upravene aj farebne podanie filmu. Vynikajúci dobový film odporúčam.

Reklama

Reklama