Reklama

Reklama

Dva někdejší přátelé z malého městečka, kteří se chtěli dostat do velkého světa, se setkávají po několika letech. Michalovi se to podařilo - žije v luxusním bytě ve Varšavě, podniká, má krásnou ženu a novorozeného syna. Janek, jeho někdejší kumpán za ním přijíždí z vojny, aby se stal kmotrem jeho dítěte. Kamarádovou proměnou je však překvapen a spoustě věcí nerozumí. Kdysi drsný přítel, který si nenechal nic líbit, se proměnil v citlivého člověka, jenž se rozpláče i v okamžiku, kdy musí nechat utratit nemocného psa. Nic ale není takové, jak se na první pohled zdá. Michala totiž pronásleduje zločinecká minulost: členové jeho někdejšího gangu, které před lety udal policii, mu vyhrožují smrtí. V obavách z budoucnosti dokonce žádá Janka, aby se ujal jeho rodiny. Ten se ale právě v tomto okamžiku odhodlá k činu, jehož důsledky už nelze vzít zpět. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (64)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Poľské reálie, malý mafiánsky film zo života malých rýb so štýlom týždňa, ktorý poznáme z iných filmov, plus jemná melodramatická hudba robia tento film zo skutočného života, ktorý najmä kvôli úvodu má ešte silnejší podtón, dosť zaujímavým a silným. Keďže koniec sa dal predpovedať, tak to nie je zrovna ukážkový film, čo by sa malo robiť ak sa niekto do niečoho zapletie, ale vieme že realita býva často práve takáto. Film nie je dlhý, ponúka to, čo by mal a je už len na vás, či vám tento poľský štýl a poľský svet sadne. Aj mne sa tu však naskytá otázka, kde páni pri štrnganí kľúčmi v 1989 urobili chybu. Buď si kozák, ale chudák, ako vraveli vo filme, je to smutné, že svet takto dnes funguje, ale ak viete, čo robiť, tak nemusí, akurát že tento film na to nedáva odpoveď, len príma krutú realitu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Zo súčasným poľským filmom nemám skúsenosti, takže som to bral ako spestrenie súčasnej ponuky. Musím priznať, že ma Wronov film príjemne prekvapil, je realisticky natočený s dôrazom na psychologickú kresbu hlavných hrdinov. V centre príbehu sú dvaja priatelia a je lahôdkou sledovať ich vývoj počas filmu. Obaja sa stretli kvôli rodinnej slávnosti ( krst ), ale hnacím motorom je stret s varšavskou mafiou. Ako som spomenul, konanie postáv a ich motívy sú dobre prepracované, problém mám s odpudivými scenériami. Takmer všetky exteriéry sú natočené v úplnej izolácii, akoby sa celý príbeh neodohrával vo veľkomeste, ale kdesi na Mesiaci. Možno to bol zámer, aby film pôsobil studeno v kontraste s ľudskými osudmi oboch priateľov. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

To, že to je realisticky natočené (z pohledu nás laiků, kteří nevíme jak vypadá realná polská mafie) a že v tom je jedna brutálnější scéna (opět zas tak nějak moc brutální není, vlastně je mimo záběr), ještě neznamená, že je to kvalitní film. ravda - otupělému festivalovému publiku může přijít snímek, který má kontinuální a uzavřený děj a klasickou stavbu jako skvělý ... to nepopírám ehm. Sice tu máme jakože šokující finále, ale opět v kontextu světové kinematografie není nijak nové ani překvapující. ()

tommmy89 

všechny recenze uživatele

Občas sa oplatí vsadiť kartu aj na susedov a obzvlásť Poliakov, pretože som videl kvantum filmov od nich a nikdy ma nesklamali. V skutku mám rád ich filmy, točia kvalitu, vedia čo robia. Popis filmu sem nebudem písať, pretože je to zbytočné. Ide o mafiánsky príbeh, ktorý Vás nenechá chladnými, ba až niekedy strhuje a vyvoláva city a ľútosť. Počas filmu som uvažoval nad tým, ako ohodnotím tento film, no zdal sa mi priemerný - zapadal do šedého priemeru medzi ostatné. No na to všetko som ale nečakal, že ku koncu príde tak drvivý zvrat, za ktorý som musel svoje hodnotenie zmeniť :) 4* ()

koog 

všechny recenze uživatele

Velmi syrové a drsné. Jeden z nejlepších filmů, jaké jsem kdy viděla. Marně vzpomínám, který film se mnou kdy dokázal udělat tohle.. Přesně toto na filmech zbožnuji, když všechny emoce, které tam jsou vecpané prožívám tak, jako by se to dělo přímo mně. Není jich ani moc, ani málo, prostě tak akorát. Navíc zde ta filmařská čistota, lehkost, jednoduchost, kontrasty. Výborní herci, perfektně zvolení typově (radost na ně koukat). Febiofest 2011. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Scénář je volně založen na skutečném příběhu muže, který se po své zločinecké minulosti přestěhoval do Varšavy, aby začal nový život. [Zdroj: Film Europe] (Krouťák)

Reklama

Reklama