Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Že jsi paranoidní, ještě neznamená, že po Tobě nejdou. Ať už zvenčí, nebo z nitra Tvého já. *** Scénář i tempo jako podle psychometronomu, je to skvěle vymyšlené, aby ten duševní vrták fungoval a strhl bouřku, která smaže rozdíl mezi nitrem a okolím. Ale velká škoda té hollywoodské kamery a ztvárnění, permanentně vás vytrhuje vědomím, že se stále jedná o produkt mcdonaldu, v trochu jiném pojetí to mohl být hodně hryzací a rozežírací snímek, aniž by se muselo měnit cokoli jiného, jen to balení. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pár dôvodov, prečo sa tento film oplatí vidieť, je impozantný výkon Michaela Shannona, ktorý toho síce veľa nenahovorí, ale reč jeho tela, každý pohľad, každé gesto precítil so svojou postavou. Na tak nízkorozpočtový film veľmi dobre technicky zvládnuté, kamera skvelá, surround ozvučenie dokonalé. Film má veľmi prekvapujúci dej a odporúčam vedieť maximálne toľko, že sa jedná o veľmi komornú drámu s pár mrazivými momentami a skvelými hereckými výkonmi, ktorá vypovedá o tom, ako strach z niečoho môže ovplyvňovať a zničiť naše životy. Samotný záver dáva filmu trošku iný rozmer, trošku znepokojí a mnohých divákov rozdelí na dva tábory, mne osobne sa páčil. 80%. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Těžká paranoia a film úplně odlišný od mainstreamu jak vedením herců, tak uskupením mizanscény a pojetím scénáře (ta nepředvídatelnost !). Ticho před bouří je působivé ač divácky krajně nepřívětivé (přirovnal bych to k něčemu ve stylu škrábání nehtu po dveřích). Úplně mimo časoprostor - díky maloměšťáckému redneck feelingu na každém kroku vůbec nevíte, jestli se ten film dějově odehrává aktuálně, nebo před 20ti lety. Zajímavý nízkorozpočťák a Shannon prvotřídní psychopat. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama výborně pracuje s napětím mezi tím, zda hlavní hrdina vidí něco, co ostatním uniká, nebo zda na něj naopak neútočí psychická choroba, což ostatně pokládá za reálnou možnost i on sám. Čekal jsem, pro co se na závěr autor rozhodne, ale i tak mne konec překvapil. Michael Shannon ve své dost možná nejlepší formě. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Michael Shannon, který se neřadí mezi moje oblíbence a je mi spíše nesympatický, mi v této roli nevadil a dokonce mě svým výkonem patřičně vtáhl do tohoto atmosférou nasáklého dramatu. Příběh sám o sobě je zajímavý a vzhledem k tomu, že se Take Shelter netváří jako velkofilm a celosvětový hit, potěší o to více. Pochválit musím houstnoucí atmosféru, která dodává celému počinu ty správné grády, kdy divák s napětím očekává, co přinese následující minuta. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Komparzistom počas scény obeda v Lion's Club bolo povedané len to, že za vystúpenie dostanú zdarma obed. Vôbec netušili, že scéna vyeskaluje do fyzického kontaktu. (Real Tom Hardy)
  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v mestečku LaGrange v štáte Ohio. Natáčalo sa aj v mestečkách Elyria, Grafton, Lorain, Chardon a Oberlin. Záverečná scéna z pláže sa natáčala na Catawba Island. (Real Tom Hardy)
  • Tova Stewart, která hraje hluchou holčičku Hannah, je hluchá i ve skutečném životě, stejně jako oba její rodiče. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama