Reklama

Reklama

Resistance

  • Německo Resistance - England has fallen
Trailer

Obsahy(1)

Říjen 1944, několik měsíců po nezdařeném vylodění spojeneckých vojsk v Normandii. Německá armáda okupuje Británii, Swindon, Oxford a Bristol byly již obsazeny, právě se bojuje o Londýn. Německé oddíly zvolna postupují i do vzdálenějšího vnitrozemí. Když vojáci z jednotky kapitána Wolframa konečně vstoupí do velšské vesničky Olchon, najdou zde jen ženy. Všichni muži z údolí zmizeli beze stopy, zřejmě aby se v horách přidali k odboji. Před blížící se zimou jsou tak ženy na svých farmách odkázány samy na sebe a vydány napospas nepřátelským vojákům. Hranice mezi pasivním odporem a kolaborací je však tenká a zima toho roku pro obě strany neobvykle krušná. (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Hlavnou ideou filmu je príbeh umiestnený v alternatívnom svete, kde história bola odlišná od nám ponúkaného stavu. Príbeh začína s absurdným predpokladom, že invázia do Normandie nebola úspešná a nemecká armáda obsadila veľkú časť Británie. Nie nejde o Sci-fi a kľudne sa táto udalosť mohla takto stať. Tento film zaručene nepohladí dušu milovníkov vojnových filmov, takýto film som ešte nevidel, ale je to film o alternatívnej udalosti z 2. svetovej vojny. Pravdepodobne najpresnejšie by som ho vystihol, ako film o ľudskosti nájdenej vo vojne a kľudne by sme ho mohli zaradiť, ako protivojnový film. Vo filme to nie sú tí Nemci, ktorých vydávame v iných britských filmoch. Nie sú príliš naklonený nacistickej hierarchii. Sú to len ľudia, unavení z vojny a ďaleko od domova a rovnako, ako aj ženy z dediny, majú praktické potreby. Film sa skončil a ostalo mnoho nevysvetlené a nezrozumiteľné, ale film môže zanechať aj taký odkaz a divák nech si záver dopovie sám. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Co k tomu říct. Poslední světová válka už je zapomenuta. Zbyl z ní jen jakýsi obraz, který stále více pozbývá pevných obrysů. Je to už spíše otázka představ a filozofování. Rozebírají se pocity jedince, přítel a nepřítel splývá v jedno. Tento film je už zcela v zajetí těchto představ. Nepochopil jsem. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ono "co by, kdyby" je v tomto případě jen lákadlo na diváka. Tenhle příběh se mohl odehrát v okupované Francii nebo při ruském tažení. Přesto je v tomto případě sychravá anglická atmosféra pro podobně laděné drama jako dělaná a otázka, zda je nezištná pomoc nepřítele kolaborací je zde pokládána s palčivou naléhavostí.. Potěšili oba hlavní protagonisté Tom Wlaschiha a Andrea Reiseborough. Nedoceněný film. Alepoň na ČSFD. 70% ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Zvláštně poetický počin, který celý příběh podává jen prostřednictvím pár dialogů, ale zato nešetří krásnými záběry a velice zajímavým (ne)využitím hudebního podkresu. Místy mi to až jakoby přípomínalo Malickův "Nový svět". Příběh není nikterak komplikovaný, těží hlavně ze zvláštní atmosféry vzniklé po okupaci Anglie nacisty v roce 1944 (opomeňme těžkou dějinnou nelogičnost a detaily typu "kapitán Wehrmachtu jede v motorce s poznávací značkou SS, příslušící k divizi Leibstandarte Adolf Hitler"), mnoho toho nevysvětluje a... možná to ani není potřeba. Michaela Sheena si bohužel moc neužijeme, Andrea Riseborough není špatná a herci obsazení do rolí Němců jsou taky příjemní, akorát teda nevím, do jaké míry by byli takto znechucení válkou, resp. je vidět, že autoři scénáře se zabývali "zajímavým" příběhem a vykreslením charakteru britského odporu na domácí půdě, ale nikterak moc se nevěnovali psychologii německých okupantů, ti vojáci se tam moc jako Němci nechovají. A už vůbec ne jako vítězící Němci. Přesto si myslím, že to stojí za zhlédnutí a dávám 60%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Těch "kdyby a co by bylo" s Brity, kdyby se druhá světová válka v kontinentální Evropě vyvíjela jinak, už jsme viděli hodně. Zmiňme si především It Happened Here a The War Game. Tentokrát jsme dál od centra, a jde se víc do hloubky. V rozhovoru s režisérem Amitem Guptou jsem se dočetl, že jeho záměrem bylo vyprávět o proměně "resistance" Sarah k Albrechtovi, což se podle mě docela povedlo. Hudba (housličky) tlačí na pilu seč jí decibely stačí, ale válečný film má být zejména napínavý jak kšandy, a to Resistance s respektem ke všemu, čemu jsem v originální verzi bez titulků nerozuměl, prostě není. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama