Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdiny příběhu je parta patnáctiletých školáků, kteří právě ukončili základní školu a prožívají své poslední prázdniny před tím, než se rozejdou na různé střední školy. Středobodem všeho je opuštěná vyschlá fontána uprostřed sídliště, u níž se všichni scházejí. Hvězdami party, která se tu schází, jsou dvě hezké dívky, Bela a Zuza. Film však sleduje nejen jejich osudy, problémy a pocity a chování v různých životních situacích, jejich lásky a nelásky, omyly a usmiřování. Mozaiku doplňují postavy jejich rodičů, sourozenců i dalších dospělých, mezi nimiž je výraznou postavou zejména starý pan Domorák, který mladé neustále kritizuje. Z party je největší pozornost věnována mladému budoucímu automechanikovi a muzikantu Olinovi, který se z lásky k Zuze rozhodne starou fontánu opravit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Dušan Rapoš nie je dobrý režisér a je dosť smutné, že film je označovaný v našich končinách ako kultový. Niektoré časti filmu sú natočené zaujímavo, ale sú krátke a ako celok film nefunguje. Je dosť zbrklo natočený. Ako keby bol len zlepencom viac - ale častokrát menej vydarených scén. Hudba je dobrá, ale piesne sa častokrát opakujú. Síce má prvá Fontána pre Zuzanu zaujímavú myšlienku prvej lásky, ale pozerať sa to už v dnešnej dobe nedá. Jednoducho okrem hudby a peknej Vejmělkovej tu nič nie je. P.S.: Fontána pre Zuzanu 2 má lepšiu hudbu a mám ju preto radšej. Inak sú to sračky. ()

fifi.m 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem jako malá strašně chtěla vidět, leč nebylo mi přáno. Představovala jsem si obrovskou romantiku, příběh o jedinečné lásce. Takový dojem jsem získala díky písničkám Joža Ráže, které jsem tenkrát milovala. :) Nyní, po mnoha letech, jsem tento film konečně shlédla. Iluze vyprchaly a já zjistila, že to je podprůměrný snímek. Chvílemi jsem si říkala, že to snad ani není možný, že někdo bych schopen něco takového natočit. Ale i tak to mělo něco do sebe :) Jednu hvězdičku dávám z nostalgie, druhou za závěrečnou fontánovou scénu. :) ()

Reklama

Lucbric 

všechny recenze uživatele

První díl je z celé trilogie asi nejsnesitelnější :) řeší se tu hlavně vztahy mezi mladými kamarády scházející se u fontány uprostřed panelákového sídliště.. no a o tom je asi celý film :D nesmím opomenout také kultovní píseň "Ak nie si moja", která zazní ve všech dílech Fontány. Jiří Bábek byl v letech 1985 - 1986 sekáč, hrozně se mi tady líbil :D Evě V. to sluší všude, přijde mi, že vůbec nestárne a je pořád stejně mladá/krásná.. :) ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Příběh o lásce mezi paneláky, staré fontáně, kamarádství, frajerech na motorkách... Film, který byl v osmdesátých letech skoro až kultovní (i pro mne, tehdy dvacetiletého výrostka), na mne po mnoha letech působil jako chaotické, neucelené, velice amatérsky vytvořené dílo, jako dům, jehož každá zeď je postavena z jiného materiálu a proto nedrží při sobě. Ten nepovedený dům má ale několik zlatých cihliček. Jedna z nich je nádherná Eva Vejmělková a tou druhou jsou písně Vaša Patejdla. Kvůli nim a lehké nostalgii dávám 40%. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Historky z predmestia vsadili na rebelskú hudbu, naivné dievčatá, dobrých a zlých chlapcov. Dejová línia sa točí okolo bežných rodinných problémov, spomínaní nostalgikov a snahy mladých preraziť. Film zažil svoju generáciu, tá už však zostarla a zvážnela čím zovšednel aj kedysi revolučný film. Dnešných mladých už Fontána nemá moc čím zaujať. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (32)

  • Dĺžka komponovanej hudby v tomto muzikály je 37 minút 47 sekúnd. V kinodistribúcii bol uvedený s krátkym kresleným filmom Janko Hraško na matematike (1985). (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Milióntemu divákovi filmu odovzdali ako prémiu moped. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama