foto

Miloslav Holub

  • nar. 27.2.1915
    Běchovice u Prahy, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 12.3.1999 (84 let)
    Ostrava, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Miloslav Holub pocházel z rodiny divadelních ochotníků a již jako dítě stál na jevišti. Vystudoval gymnázium v Českém Brodě, poté se přihlásil na pražskou konzervatoř, kterou absolvoval v roce 1939. Následně nastoupil své první angažmá ve Východočeském divadle v Pardubicích, ještě za války hrál krátce v Kladně, v letech 1942-1948 pak znovu v Pardubicích, od roku 1945 byl zároveň ředitelem Východočeského divadla. Krátce působil ve Svobodném divadle v Brně (1948-1949) a poté natrvalo zakotvil na scéně Státního divadla v Ostravě (1949-1986), v letech 1953-1956 zde byl zároveň uměleckým ředitelem. V Ostravě spolupracoval také s rozhlasem a od roku 1972 vedl hudebně dramatické oddělení ostravské konzervatoře, které vzniklo z jeho iniciativy. Nedílnou součástí jeho tvorby byla také spolupráce s televizí, svou recitací Bezručovy básně Ostrava zahájil v roce 1955 vysílání ostravského televizního studia.

Ve filmu se Holub objevoval od konce 40. let, jeho první rolí byla postava vraždícího poštmistra v dramatu ULOUPENÁ HRANICE (1947), pak hrál v několika dalších filmech, zajímavou příležitost dostal ve válečném dramatu PAST (1950), další výraznější roli polesného Palečka ztvárnil ve filmu KRÁL ŠUMAVY (1959). Často dostával úlohy vysokoškolsky vzdělaných mužů, později také funkcionářů. Od konce 50. let pak v několika filmech spolupracoval s režisérem Karlem Zemanem (VYNÁLEZ ZKÁZY, 1958; BARON PRÁŠIL, 1961; UKRADENÁ VZDUCHOLOĎ, 1964; NA KOMETĚ , 1970), v menší roli se objevil také ve slavném snímku UCHO (1970). Od 70. let pak hrál již jen drobné role, mimo jiné také v televizi, naposledy jsme jej mohli vidět v seriálech TETA (1986) nebo VELKÉ SEDLO (1987).

Miloslav Holub zemřel v Ostravě po dlouhé nemoci 12. března 1999 ve věku 84 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

1988 Dědek (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV film)
1987 Pehavý Max a strašidlá
Teta (TV seriál)
1985 Ďáblovy peníze (TV seriál)
Fontána pre Zuzanu
Maratón (TV film)
Velké sedlo (TV seriál)
1984 Když slunce ztratí sílu léta (TV film)
1983 Sólo (TV film)
Stavy rachotí (TV seriál)
Stříbrný smrček (TV film)
Žárlivec (TV film)
1981 Každému jeho nebe
1980 Bez ženské a bez tabáku (TV seriál)
Hra o královnu
Jíška (TV film)
Postel s nebesy (TV seriál)
Přátelé Zeleného údolí (TV seriál)
1979 Jak Jaromil ke štěstí přišel (TV film)
Ohrožené město (TV film)
Sedm služeb čerta Bonifáce (TV seriál)
Tybys (TV seriál)
Ženich mezi dveřmi (TV film)
1978 Město mé naděje
Skandál v Gri - Gri baru
Stříbrná pila (TV seriál)
1977 Děti mají zpívat (TV film)
Hněv
1974 Sedmého dne večer
1971 Klíč
1970 Na kometě
Papá Offenbach (TV film)
Svatby pana Voka
Ucho
1969 Zabitá neděle
1968 A přece se létá
První třída
Žirafa v okně
1967 Automat na přání
1966 Ukradená vzducholoď
1965 Úplně vyřízený chlap
1964 Bláznova kronika
1962 Černé démanty (TV film)
Jegor Bulyčov a ti druzí (divadelní záznam)
1961 Baron Prášil
Kotrmelec
Všichni moji synové (TV film)
1960 Páté oddělení
Práče
1959 Král Šumavy
Život pro Jana Kašpara
1958 Vynález zkázy
1955 Jan Žižka
Tanková brigáda
1953 Olověný chléb
Pole neorané
1952 Únos
1951 Akce B
1950 Past
Poslední výstřel
Zocelení
1949 Dýmka míru
Pan Habětín odchází
1947 Uloupená hranice

TV pořady

1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace