Drak se vrací (festivalový název)
Drak sa vracia
Československo, 1967, 81 min
Eduard GrečnerHudba:
Ilja ZeljenkaObsah
Balada o láske, nenávisti a hľadaní cesty z osamelosti. Dramatický príbeh uzavretého a neprístupného hrnčiara Martina Lepiša, ktorého okolie obviňuje zo skutkov, ktorých sa nikdy nedopustil. Po rokoch sa vracia, ale ani jeho statočná záchrana majetku dedinčanov pred lesným požiarom mu neprinesie dôveru, ani miesto medzi ľuďmi. (oficiální text distributora) -
Režisér respektovanou předlohu nepřekládá, nýbrž ji interpretuje a literatuře konkuruje svébytným audiovizuálním dílem. Film je doslova příznačně slovenský: baladický, málomluvný, chlapácký, trochu těžkopádně fatální, v antropolgickém smyslu primitivní... Zejména českému publiku je třeba zdůraznit, že jde o vysoce stylizovanou slovacitu. Podobný svět na Slovensku nenajdete. Film se sice natáčel ve Vlkolínci (vesnice chráněná UNESCO), v lesích Jánské a Vrátné doliny, jinak se však pro kameru (Anton Krajčovič) stavěly dekorace. Ve snímku sice účinkují artefakty z martinského národopisného muzea (pověstné zkumavkovité půldecky) či místní komparzisté, jinak je koncepce spíše modernistická (kostýmy navrhoval galandovec Milan Laluha). Jinými slovy: toto není etnofilm, jakási „bučící slovacitu", ale moderní a reflektovaný strukturalismus - realita stvořená, nikoli nalezená. Nevím, zda bychom ve slovenské kinematografii našli z hlediska stylu kompaktnější dílo.
Grečner je perfekcionista. Nad Drakem strávil mnoho let, přesto scénář „nevyhnil", naopak se vyladil v geniálně kolektivní, přesto po všech stránkách autorské dílo. Scénář, kamera, hudba, herci, režie... táhnou za stejný provaz a navzájem se umocňují. Rosincova martinčekovská kamera pracuje s teleobjektivem, splošťuje obraz, který díky neobyčejně plastické hudbě (Ilja Zelenka) následně získává nový rozměr. Permanentní ruchy a švenky vytvářejí znepokojivé prostředí, jež je základem osobního dramatu. Film a jeho vztahový trojúhelník obsadil režisér znamenitě. K zemitému Valachovi (Šimon) nasadil „cizince" Lukavského (Drak), který ve slovenských horách ztvrdl, zmužněl. Mezi tuto až westernově nesmiřitelnou dvojici umístil křehkou ženu-ideu Milku Vášáryovou (Eva). Herci mluví málo, často cizími hlasy (Grečner bude později mužem dabingu). Zvuk jako by se od obrazu odlepoval, žil akusticky velmi ntenzivním životem. Celá vesnice jako kdyby promlouvala vnitřním hlasem, který se jako ozvěna odráží v údolích. Nakonec to jsou právě tyto zcizující vnitřní hlasy, které - už podruhé - vyštvou Draka z vesnice. - Petra Hanáková (Letní filmová škola)
Radek99
Krásný (i když poněkud experimentálněji pojatý) příběh z dob, kdy hrdinství bylo ještě běžnou součástí mužského života, ale ani ono nepřemohlo zbabělost a slepou lidskou nenávist. Film hodně blízký Vláčilovskému vnímání světa, nedosahující ale výšin Mistrových filmových podobenství. Subjektivně jsem měl při percepci tohoto audiovizuálního díla velké problémy s absencí zvuku a ruchů (především ve flashbackcích) a hlavně hudbou Ilji Zeljenky, byl to místy dosti rušivý element. Odhlédneme-li však od tohoto aspektu, filmová balada Drak sa vracia se řadí k tomu podařenějšímu a ve svém čirém podobenství o malostech lidského konání i unikátnímu a obohacujícímu z tzv. Československé nové vlny. Radovan Lukavský to svým strhujícím hereckým výkonem jen podtrhuje...(23.5.2009)
tron
„Ty tomu nechápeš – sú ľudia, ktorí aj keď žijú s ostatnými, zostanú sami.“ Dedinčania zo svojho spoločenstva vyštvú hrnčiara, prezývaného Drak. Po rokoch sa vracia - starší a s páskou cez oko. Väčšina miestnych si myslí, že má niečo za lubom. Keď však treba zachrániť ich zbabelé stáda dobytka z neľútostných pazúrov ohňa, je to práve ON, kto sa na samovražednú misiu dobrovoľne podujme. Žiada jediné – aby mohol vo svojom dome pokojne dožiť. Lenže – čo ak mu ide o niečo viac? „Drak sa vracia“ je povinné školské čítanie, z čoho vyplýva, že ste sa mu pravdepodobne vyhli. Čo dodať... Ministerstvo školstva nevie, čo robí. Novelu Dobroslova Chrobáka v roku 1967 sfilmovalo slovenské štúdio Koliba, staviac na podmanivú čierno-bielu kameru. Príbeh sa však miestami predsa len až príliš ponára do ticha (niekedy nezaznie jedno jediné slovo snáď desať minút), čo je na jednej strane pôsobivé, na druhej ale môže film týmto komplikovaným prístupom niektorého diváka odradiť. Nepomáha ani jednoduchý scenár, ktorý sa miestami príliš otrocky pridŕža hlavných zásad „slovenskej dedinskej literatúry“ (bezmocnosť človeka voči krásnej ale drsnej prírode, predsudky davu, tvrdá každodenná robota, alkoholizmus). Knižku som čítal, páčila sa mi, film nudil.(1.6.2009)
Jacinda
Z celého filmu si pamatuji jen bučení krav(3.5.2010)
Slarque
Zvláštní film. Působí spíš jako obrazová báseň, zaostřená na osoby, takže pozadí občas působí až fantomově nereálně. Mluví se tu málo, ale práce se zvukem (či jeho absencí) je velmi originální. Ať už jde o ruchy, hlasy anebo parádní hudbu. Postav je tu více, ale důležité jsou jen tři. Příběh je zase něco jako existenciální horský western. V každém případě unikátní dílo!(26.5.2009)
anderson
SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 18.6.1988 (30.5.2009)(30.5.2009)
jhrasko
Krásny film. Text v obsahu "BALADA O LÁSKE, NENÁVISTI A HĽADANÍ CESTY Z OSAMELOSTI" je presný. Osobne som si najviac užíval tiché chvíle vo filme, bez hudby, chvíle, keď kamera bola statická. Pretože hudba legendárneho Ilju Zeljenku ma, žiaľ, väčšinou rušila, podobne ako rýchle pohyby očí kameramana. Herecky absolútne, istým sposobom by mohol pan Vladimír Michálek urobiť remake s názvom JE TŘEBA ZABÍT DRAKA. Podobnosť čisto náhodná (nemyslené ironicky). Nebyť tých dvoch rušivejších elementov, šlo by o čistý päťhviezdičkový zážitok.(24.5.2009)
Theatis
Ak by som to mal nejak zhodnotiť, tak mi prichádza na rozum jeden dialóg z Amadea, kde sa Salieri pýta Mozarta, čo si myslí o jeho novej opere a Mozart, ktorému sa očividne príliš nepáčila, ale chce zachovať zdvorilosť, odpovedá niečo v zmysle: "Vaša hudba ani nejde slovami opísať. Človek ju počúva a napadá mu, jednoducho Salieri!" A ja zas pozerám tento film a napadá mi, jednoducho STV2. 6/10(23.1.2011)
asLoeReed
Velice zčistajasna objevený výtečný film, o jehož propagaci se asi nikdo moc nestaral a už asi ani nebude. Je to výborné, bezchybné, pro někoho jako takový western z Tater, jiný si zde může odtušit Bergmana. Škoda, že bude asi nadále zapomenutý.(31.5.2009)
kagemush
Jak to že jsem o tomhle FILMU do teď nevěděl?(24.5.2009)
Disk
Skutečný balzám na duši v dnešní době. Famózně natočený baladický film o lidské zbabělosti a předsudcích. Film, který je jako čirá krůpěj pramenité vody. Nejen jako fanda slovenských filmů šedesátých let jsem si tento snímek užíval. Výborná narativní struktura (byť dnes už neobjevná), naprosto dokonalá hudba Iji Zelenky, ze které skutečně mrazí, neskutečná kamera Vincenta Rosince (ten člověk je zřejmě čaroděj, jinak si nedovedu vysvětlit ty geniální záběry), a konečně vynikající herci v čele s Radovanem Lukavským (do slovenštiny nadabovaný Štefan Kvietik) a Gustávem Valachem, kteří podali neuvěřitelně přesvědčivé výkony.(18.4.2009)
ScarPoul
Dobroslav Chrobák napísal novelu, ktorá sa v slovenskej literatúre vyznačuje novým umeleckým smerom a to Vitalizmom. Grečner, sa túto novelu pokúšal s filmovať od roku 1959 ale všetci vieme ako to vtedy na slovensku vyzeralo s umeleckou tvorbou. nakoniec sa mu to predsa len podarilo a myslím si že príbeh nemohol dostáť lepšiemu spracovaniu. Či už Grečnerov cit pre postavy a prostredie, ktoré je badateľné aj u režiséra Ingmara Bergmana, ktorého podobnosť tu jeho fanúšikovia určite nájdu. Tak isto Rosincová kamera, ktorá robí presne to čo má a to že je tichý pozorovateľ událostí, dejúcich sa na obrazovke s tým že maximálne využíva prírodu alebo prostredie v ktorom sa hlavný hrdinovia nachádzajú. kamera krúži v 360 stupňovom uhle, čo umožnuje emotívnosť obrazu, ktorá je dôležitá tiež preto pretože sa tu dialógmy šetrí. taká vašáryová tu preriekne jednu či dve vety. Lenže aj napriek podmanivým scénam je tu ďalší klad a to herci. Všetci do jedného pôsobia prirodzene a bez najmänšieho zaváhania alebo strnulosti doslova dávajú svojim charakterom živý rozmer. A tu najviac vyniká postava Martin Lapiša alias Draka alias radovan Lukavský, ktorého súboj o priazeň je podmanivý, skvelo zahraní a doslova na mňa jeho postava dýchala. Nepamätám si vôbec také sugestívne a presvedčivé herectvo ako v tomto prípade, plus skvelý scénar ktorý slúži Grečnerovi k dobru vzhľadom na to že sa jedná o jeho najlepší aj najosobnejší film a tiež Zeljenková hudba ktorá dotvára atmosféru ohňa, lásky, nenávisti a hôr. A veľmi sami páčili retrospektívne vsuvky so skvelými zvukovými efektami a tiež naturalizmus - podrezanie ovce, vypadnutie malých vtáčikov z hniezda, útek kriav pred ohňom - horia im kopytá. u mňa najbaladickejší slovenský film vôbec(24.12.2008)
Foma
No, takže, Tarkovskij v Rublevovi zapálil krávu, Slováci o rok později v Drakovi zapálili už celý stádo :-)! Ale myslim, že i jinak to zase tak daleko od umění slavnýho Rusa neni, Drak sa vracia je prostě nádhernej film pro trpělivýho diváka s otevřenýma ušima, očima, srdcem, hlavou atd. :-). Vůbec mam pocit, že slovenská kinematografie z tý doby je spíš nedoceněná, to je samá česká vlna, slavná, ale mnohý díla slovenský jsou poetičtější a emocionálnější, takový o ždobíček slovanštější, jestli to tedy něco znamená, ehm !?(13.9.2011)
Madadajo
Skvělá kamera - hloubka ostrosti odděluje postavy od pozadí, které rozostřuje a proto film i při exteriérových záběrech působí jako komorní drama. Neuvěřitelná hudba, která by ve slovenksém filmu nemohla projít do výroby snad v žádný jiný rok... Škoda jen, že děj mi přišel trochu letem světem, možná už jsem tak moc navyklý západním konvencím, že potřebuju pokud se něco děje i vědět proč se to děje...(24.5.2009)
wosho
Silně atmosférické, kde se dlouhé minuty nemluví a Grečner jen kombinuje obrazy a hudbu. Film je určeny hlavně pro náročnější publikum, které ocení náročnost filmu, jenž se jednoduše nepodbýzí. Bohužel to, co dělá tento film zajímavým, bude většinově divákům zcela cizí.(26.5.2009)
Almásy
skor impresia z romanu ako priama adaptacia Chrobakovho romanu. ale impresia tak natocena ze mi z toho doteraz idu zimomriavky. ps: vasaryova je najkrajsia slovenka vsetkych cias(24.5.2009)
Mouzon
Až na to, že vždy, když se na plátně objevil Gustáv Valach, jsem v duchu slyšel:"Vena nepřijede, pan syn ho bere do Bulharska", to byl poměrně zvláštní zážitek. Některé souvislosti, které mi byly po zhlédnutí objasněny (rozměr Drakovy a Šimonovy cesty jako duchovního hledání), rozhodně stojí za úvahu, ale mám pocit, že tomu "cosi" chybí. Možná určitá niterná monumentálnost, která obyčejně v podobně rozsochatých filmových baladách bývá přítomna.(2.12.2011)
bery71
Krásná poetická balada o lidských vlastnostech a o lidském chování. Hodný hrnčíř Martin alias Drak je nespravedlivě obviněn a odsouzen k vyhnání z vesnice a ztrátě jeho milované Evy. Ten se, ale po letech do vsi znovu vrací, aby pomohl s návratem dobytku odříznutého lesním požárem. Nic naplat už ve Středověku platilo, že každá dobrý skutek musí být po zásluze potrestán. Láska, ale hlavně zloba, nenávist a žárlivost se objevují v tomto středověkém příběhu. A jsou znázorněny krásně.(23.5.2009)
Fosgo
Ne všechny návraty jsou šťastné, některé oživují staré křivdy i někdejší nepochopení, a to i po mnoha letech. I současný návrat Draka (Radovan Lukavský) narušuje řád vesnické pospolitosti. Důvodem tehdejšího konfliktu byla krásná žena (Emília Vášáryová) a urputným soupeřem Draka pak její současný muž (Gustáv Valach). Konflikt přetrvává a ani neohrožená pomoc vesničanům není přijata.... Slov zazní nemnoho, proč také, když filmové obrazy řeknou více, jsou-li doplněny působivě tragickou hudbou Ilji Zeljenky a snivě poetickou atmosférou. Návraty v čase jsou časté a dovysvětlují jednoduchý příběh. Krásný baladický snímek o lidské touze po společnosti... stačí nechat se jen filmově unášet.(2.6.2009)
insurgentes
Nemám rád filmy, kde se všechno, od herců po hudbu, keramickou misku a dokonce dřevěnou lžíci tváří od začátku tak strašně TRAGICKY, jen aby se dokázalo, že jde o žánr těžký a evidentně pro mnohem "náročnějšího" diváka, než jsem sám. Btw netušil jsem, že Lukavský umí nasadit tak věrný senilní výraz, který mu vydrží celý film... Nebo to není výraz?(19.4.2011)
foehr
Smysl příběhu ve zkratce by mohl vypadat takto: buranství okolí ničí člověka, který si prostě hledí svého, nikomu nic nedělá a navíc se snaží pomáhat...chudák Drak.(24.5.2009)
| V kinech ČR od: | 10.05.1968 |
|---|---|