Reklama

Reklama

Krev v mobilech

(festivalový název)
  • Dánsko Blod i mobilen (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Napadlo vás někdy, že se ve vašem mobilu mohou skrývat vzácné minerály potřísněné krví obětí války v Demokratické republice Kongo? A že každým zavoláním nepřímo podporujete největší válečný konflikt od doby druhé světové války, kterému za posledních patnáct let padlo za oběť pět milionů lidí? Ne, to není žert, bez vzácných minerálů, jejichž drtivá většina pochází z ilegálních dolů v této zemi, by se totiž váš mobil neobešel. Dánský režisér Frank Piasecki Poulsen své pátrání začíná na Světovém mobilním kongresu v Barceloně. Ke svému zděšení zjišťuje, že mu žádný z výrobců nemůže zaručit, že právě jeho mobily nemají s nelítostnou válkou o naleziště minerálů v Demokratické republice Kongo nic společného. Vypraví se proto na místo činu a po náročné cestě se dostává do jednoho z největších dolů v regionu v konžské Bisie. Dětská práce, prostituce nezletilých dívek, smrt zavalením a přestřelky mezi členy místních gangů jsou zde každodenní realitou. Stejně jako všudypřítomná korupce v celé Demokratické republice Kongo. (Jeden svět)

(více)

Diskuze

rerabinka

rerabinka (hodnocení, recenze)

zeďa

Tvoje ostřejší reakce překvapila, jinak bych už měla pocit, že v tématu mám relativně jasněji a po té Tvojí "žiletce" už zase ne, ale to je vlastně pozitivní a dává motivaci se zajímat dál:-) Z jakých zdrojů čerpáš své informace, které jsi zde tak hezky v odrážkách shrnul?

zeďa

zeďa (hodnocení, recenze)

rerabinka

Upozornění na problém je vždycky dobrá věc. Naše civilizace docela často tyhle věci přehlíží, přitom bez příkoří zbytku světa bychom se neměli tak dobře, jak se teď máme... Jinak, z mého prvního příspěvku je dost znát, že mě forma dokumentu docela naštvala, takže jsem to vzal trochu ostřeji, neź jsem musel :)

na příspěvěk reagoval rerabinka

zeďa

zeďa (hodnocení, recenze)

janejo

Nokia na samotné suroviny prakticky nešáhne, jsou to dodavatelé dodavatelů jejich dodavatelů. Proto mi opravdu přijde zaměření na ně úplně mimo. Zbytek souhlas.

Forum.

Forum. (hodnocení, recenze)

Proč je mi uplně jedno, že černoši umírají v dolech abych mohl mít mobil ? Asi proto.

janejo

janejo (hodnocení, recenze)

Podle mě bylo zaměření na jednoho velkého výrobce správné. S jeho časovými a dalšími možnostmi nemělo cenu kontaktovat velké množství odběratelů. Ostatní výrobci si teď problematiku určitě taky dobře uvědomují a vědí, že k nim může taky přijít někdo s nepříjemnými dotazy.

Každopádně problém by se měl řešit především v Africe. Nebýt války, která tam vznikla z původně jiných příčin než kvůli nerostům, nemuseli bychom se o tomhle dnes bavit. Že je dnešní konflikt živý díky penězům z nelegálních dolů je věc druhá. Problém se musí v každém případě vyřešit úplně jiným způsobem! Že zde západní firmy přestanou kupovat suroviny neznamená, že je nebude kupovat Čína, Indie, Brazílie a další. Proto je k ničemu i zákaz kupování íranské ropy, když ji kupuje Čína...

na příspěvěk reagoval zeďa

rerabinka

rerabinka (hodnocení, recenze)

zeďa: hmm zajímavé, hodno zpracování, doinformování a případně i přehodnocení, díky za podnět! Už i kdyby jen to, tak dokument má hodnotu minimálně v tom, že vůbec upozorňuje na problém, i když třeba jen omezeně a jednosměrně a pak  následují otázky..;-)

na příspěvěk reagoval zeďa

zeďa

zeďa (hodnocení, recenze)

rerabinka

1. Nikoliv Kasoterit a Kivu, ale:

Kasiterit - http://cs.wikipedia.org/wiki/Kasiterit

Coltan - http://en.wikipedia.org/wiki/Coltan

2. Frank Poulsen bohužel sám docela mlží

3. Nokia je velmi špatně vybraný cíl. Tantal se používá ve veškeré elektronice (Od elektromobilů, přes solární elektrárny, avioniku letadel, noťasy, tablety, iphony, ipady, mp3 a mp4 přehrávače, televize, až po úsporné žárovky) a je to právě tento materiál, který umožňuje v poslední době vyrobit ohromné množství ekologicky šetrných spotřebičů.  Niob se pak používá především jako součást slitin. Bez tohoto materiálu by prakticky neexistovala proudová letadla.

4. Dodavatelský řetězec jim moc nepomůže, protože (narozdíl od toho, co tvrdí ve filmu) nelze po vyčistění materiálu dost dobře určit jeho původ (ten se určuje právě podle dalších prvků přítomných v nerostu).

5. Nokia nechce tlačit na dodavatele hlavně proto, že se v africe nachází prakticky 80% světových zásob coltanu a taky se tam prakticky polovina těží (asi 2 - 10% přímo v Kongu). Zveřejněním dodavatelů dodavatelů jejich dodavatelů (pouhá jedna úroveň by nestačila) by pak přímo ohrozilo chod celé jejich firmy přitom jakýkoliv užitek takového kroku je nejistý.

6. Výrobci elektroniky hledají posledních asi patnáct let právě za coltan (zatím neúspěšně) náhradu. Bizarní (píšeme bez "d") to není, přece si pod sebou nepodřežou větev...

7. Podílíme se na tom všichni! Ode dneška tedy všichni vypnout PC, modemy, nelétat letadly, nejezdit auty, šalinou, raději nesvítit, vypnout rádia a televize, zahodit mobily a mp3 přehrávače...  Nevím jestli tohle projde...

Válka je navíc válka a polovojenské gangy se jsou i bez coltanu schopné přeorientovat např. zpět na drogy...

8. Ten dokument je velmi emotivní, přitom obsahuje minimum pravdivých a podstaných infromací (občas dokonce vyloženě zalže). Debata mohla být opravdu zajímavá, zeptal se ho alespoň někdo, proč šel JEN do Nokie, (která nepatří mezi největší uživatele tohoto materiálu)? Proč neustále zmiňuje pouze mobily, nebo proč se nezeptal nikoho z elektro "branže" na podrobnosti o vlastnostech a využití této suroviny, či možnosti její náhrady za jinou?

rerabinka

rerabinka (hodnocení, recenze)

Během posledních 15 let války v Kongu bylo zabito zhruba 5 milionů lidí. A FLDR veřejně přiznává, že je pro ně jednodušší správa během války než v míru, kdy si mohou dělat co chtějí. Finance plynou z těžby minerálů Kasoterit a Kivu v dolech, samozřejmě jak je v Africe bohužel zvykem za pomoci dětské práce za naprosto nelidských podmínek. Během nepokojů bylo znásilněno na 300 tis.žen ukrutným způsobem (např. po popravě manžela na jeho vlastních ostatcích!) Režisér Frank Poulsen se snaží dopátrat pravdy o původu minerálů u Nokie (výběr podle vlastního mobilu), kde se dozvídá, že o problému s původem krví vykoupených minerálů již vědí od roku 2001, ale že zatím nemají mechanismus, kterým by mohli zveřejnit dodavatelský řetězec. Nokia (a další společnosti samozřejmě) tak nechce učinit z důvodu citlivosti informací o dodavatelích vzhledem ke konkurenci na trhu. Jak bizardní, že?! A podílíme se my všichni! Kdyby byl tlak spotřebitelů po informacích ohledně dodavatelského řetězce větší, tak bychom se mohli dopátrat odkud nezbytné minerály pro naše mobily pochází. Frank Poulsen během natáčení řešil i další morální dilema – jednak natáčení práce dětí v dolech a také výběr osob, které natáčí a jaké to pro dotyčné může mít následky (např. chlapec Chance, který pracoval v dole a stal se pod ochranou součástí filmového projektu, po jeho skončení se vrátil k matce a v současné době je zpátky v dole).
Franka Poulsena rozhodně zařaďte mezi své oblíbené režiséry jako já, je nesmírně vstřícný i k debatám, jak jsme mohli zažít během Jednoho světa

Reklama

Reklama