Pod sluncem tma

Dokumentární

Česko, 2011, 81 min

Martin Mareček

• Houdini

Český Lev 1 : Dokument(4.3.2012)

Na straně jedné klasický střet dvou kultur, na straně druhé velmi zajímavé téma, podání a fakta. Autentické i díky mobilu a tomu, že inženýři ani Mareček nevěděli, co je čeká. Já taky ne. NO TO JE TEN SOCIÁLNÍ ASPEKT.(27.3.2012)

Martin Mareček upustil "ich formu" a nenápadně se přesunul za kameru. Zatímco v Auto*matu byl hlavní postavou, aniž by však svým egem převálcoval film samotný, tak tentokrát se v záběru mihne jen jedinkrát, a to očividně omylem. To na samotném sdělení neubírá, ale naopak Mareček nechává volné pole pro dvojici českých elektroinstalatérů. Pod sluncem tma tak není dokumentem o Africe, ale o Evropanech v ní. Konfrontuje myšlení diváků s africkými reáliemi přičemž potutelně ukazuje nepopulární přístupy k rozvojovému aktivismu. To, co na Marečkovi obdivuju, je naprosto pokora ke svému tématu, kterému pokaždé přizpůsobí i svůj dokumentární styl.(31.10.2011)

• bassator

46th KVIFF 2011 - DOCUMENTARY FILMS IN COMPETITION - Soutěž Dokumentárních filmů (Pod sluncem tma / SOLAR ECLIPSE / Pod sluncem tma)(13.7.2011)

Těch pět hvězd je zejména za Marečkovo téměř výhradní autorství. Jinak bych asi spíš volila 4 hvězdy. Každopádně výborný dokument. Doufám, že se mu bude v kinech a na festivalech dařit.(15.11.2011)

• sahe

11th SEVILLE EUROPEAN FILM FESTIVAL 2011 - EURODOC (Solar Eclipse - Pod sluncem tma)(7.11.2011)

Mareček disponuje se skvělým výběrem kamery a vždy originálním námětem. U toho nekončí. Což je jako jeden z mála vítězných bojovníku na poli českého dokumentu. Jednaosumdesáti minutový filmový zážitek a za to vděčím je jemu. Děkuji.(11.1.2012)

Krásný, prostý dokument, ukazující (podle mého) spravedlivě "nasrané" české elektrikáře, kteří se vracejí do africké osady, kde před pár lety dělali elektřinu ve škole a nemocnici, teď je však skoro všechno zničeno různými úpravnými zásahy Zambijců. Dost mne překvapila problematika afrického plýtvání - vody je sice málo, ale kohoutek nejde pořádně zavřít a nádrž na vodu se udělala větší, i když ji systém nemůže stačit...Jak uvažuje jeden z mužů, tito Zambijci mají možná negativní postoj k šetření, jelikož, kdo je chudý má šetřit, a oni přece tak chudí nejsou...Krásné setkání dvou kultur z niž jedna elektřinu bere jako dar, který si můžou upravit podle své logiky a tedy pravděpodobně zničit a ta druhá, která pomalu vzdává pokusy jim něco vysvětlovat a hlavně spoléhá na svůj humor a brblání.(9.3.2012)

Dnes jsem na tom byla v Atlase, přičemž oba dva hlavní protagonisté byli po skončení dokumentu k dispozici pro dotazy. Po cca roce co jsou pryč prý vesnice pořád funguje jako ve stavu, ve kterém ji opustili. 5*(13.3.2012)

Africké vnímání světa se potkává s českým a je to setkání relativně bouřlivé, především na straně české. Bezvadně zachycené. Tohle by měli vidět všichni idealisté, aby si uvědomili, že je sice hezké, když se snažíme rozvojovému světu pomoci, ale pokud se oni nebudou sami snažit a pokračovat ve věcech, které byly nastartovány, přijde veškerá pomoc vniveč - přesně jak to říká jeden z hlavních protagonistů.(6.7.2011)

• feeme

Říkali jsme po shlédnutí, že by bohatě stačila čtvrt hodina a řeklo by se vše stejně jako za těch předlouhých 81 minut, bez zbytečnýho nadávání či vyzpěvování, a nudy. Tři televize v obýváku mě pobavily, zvlášť po tom nefunkčním kohoutku. Lehce marná snaha čechů. Mimochodem super plakát!(28.3.2012)

• kdosizrosy

Popravdě nechápu, proč ten dokument získal tolik ocenění. Věčně nadávající elektrikář a jeho málomluvný druh mě vážně na zadek neposadili a to ani, když jsem měla možnost vidět je naživo. Téma je sice dobré, ale to bylo tak všechno. Zkrátka jaksi nedotažené.(20.3.2012)

Když nám ve škole oznámili, že půjdeme na dokument o Africe, chytala jsem se za čelo. (Nenávidím dokumenty!) Natočit dokument o českých elektrikářích v Africe chtělo rozhodně hodně odvahy, ovšem kromě vtipných a především sprostých poznámek pana Tomáše na tom nebylo nic moc zajímavého. Jenom tam jezdili a opravovali solární systém, pak koupili součátky a zase opravovali. Jediné co jsem si díky tomu uvědomila bylo, že Afričané zbytečně plýtvají podporu od našeho státu (kdo viděl pochopí - mám na mysli zástupce ředitele) Bylo to lepší než vyučování, ale trošku mě to zklamalo. A když přišlo na následnou diskuzi, pan Tomáš nebyl tak vtipný jako na plátně.(13.4.2012)

AFO_47 - Česká soutěž(22.4.2012)

MFF Karlovy Vary 2011 Film stojí za zhlédnutí pro přiblížení Africké reality. Film vyznívá pro rozvojovou pomoc spíše nelichotivě, zatímco diskuse s protagonisty po filmu vyzněla naopak. Každá mince má dvě strany. Místní mají opravdu africkou pracovní morálku a přístup. Na druhou stranu přivést do buše moderní technologi a čekat že se domorodci sami po odjezdu dárců vše zvládnou sami bez nějaké větší přípravy...(14.7.2011)

Clovek sa po zhladnuti tohto dokumentu skutocne zamysli, ci sa zmysel pomahat Afrike, ked sa zda, ze len caka s natiahnutou rukou na akukolvek pomoc (IFF BA 2011).(15.11.2011)

AFO47, právem zasloužený Český Lev. Chvílemi mi to připomínalo Cimrmanovu Afriku aneb misijní cestu bratra Cyrila otce Metoděje.(19.4.2012)

Zajímavý a docela zábavný dokument, který dává poznat africkou mentalitu. Celé je to lazeno do kontrastu světla a tmy, bílého "civilizovaného" světa a černé afriky. Jednoduché, prosté zdokumentování jedné dobročinné mise.(16.5.2012)

Skvělé, problém mám jen s tou neuvěřitelnou záplavou sprostých slov a s tím, že jsou tam jako největší paka vykresleni "domorodci," ačkoli situace je určitě složitější...(11.3.2012)

Dávám 5 hvězdiček hlavně za nápad, za kameru a za poselství celého filmu. Ten opravdu přibližuje aktuální problematiku evropského a afrického přístupu k řešení různých provozních problémů. Do toho se ještě mixují typicky české prvky humoru zodpovědných expertů, kteří jsou konfrontováni především s africkým ledabylým naturelem, závislostí na zahraniční pomoci a stagnací ve vývoji. Řekl bych, že film rozhodně stojí za to zhlédnout už jenom kvůli pochopení situace a postavení lidí v Africe. [MFFKV 11](6.7.2011)

<< předchozí 1 2