foto

Martin Mareček

  • nar. 17.3.1974 (43 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Scenárista, režisér, hudebník, pedagog a dramaturg. Narodil se v roce 1974 v Praze, kde strávil zatím celý svůj život. Patří k nejvýraznějším tvůrcům nové generace, který si uvědomuje sílu dokumentu i média filmu, resp. televize, a nezneužívá toho k sebestředným exhibicím, naopak angažovaností odůvodňuje jejich existenci.

Po maturitě na gymnáziu (1992) začal studia Kulturologie na FF UK, nedokončil je a absolvoval na KDT FAMU (2002). Školní filmy vynikaly originálním přístupem, nezůstávaly ale u efektního nápadu, zvolenou metodou se snažil dosáhnout postaty sledovaného jevu. To je případ částečně mystifikačního filmu Javor ´98 (1998) o mladém muži, živícím se jako statista v divadle, který plánuje obklíčit Prahu stromy, nebo snímku Metody vejce (1999) o zákulisí tehdy nejznámějších seznamek u nás. Oba filmy ocenili na festivalu FAMU.

V dokumentární tvorbě se zaměřil na „ekologii ducha“, úlohu neziskového sektoru, s šancí jedince něco posunout, či dokonce změnit v současném světě. Tyto zájmy kulminovaly ve třech stěžejních celovečerních projektech Hry prachu (2001), Zdroj (2005) a AutoMat (2009). Hry prachu zachytily dění okolo pražského zasedání MMF a Světové banky a díky autentičnosti, bezprostřednosti a výraznému osobnímu přístupu k globalizačním dějům se staly Nejlepším českým dokumentárním filmem na MFDF v Jihlavě, získaly tu i Cenu diváků, bodovaly na IFF ECOCINEMA v Řecku jako Best TV report (2002) a na IFF Fairport v Británii jako Best Documentary Film (2003). Zdroj se nečekaně, investigativními metodami dostal k jádru problematických lidsko-právních souvislostí těžby ropy ve zbídačeném Ázerbájdžánu. Je akční analýzou konkrétní situace, která vypovídá o paradoxech a nevyváženosti současného světa. Snímek získal přes 20 ocenění na MFF, mj. Cena diváků a Zvláštní cena poroty na MFF Jeden Svět 2005, Velkou cenu Ekofilmu 2004, Cenu MDR pro nejlepší východoevropský dokument na MFF DokFest Lipsko (2005), Cenu diváků a Cenu pro nejlepší český dokument na MFDF Jihlava (2005), Trilobita (2005), Cenu českých kritiků Kristián 2005 za nejlepší český dokument, Zvláštní cenu poroty na MFF Trento v Itálii (2006), Velkou cenu poroty a Cenu diváků na MFF Cronograf v Moldávii (2006), Zlaté slunce pro nejlepší dokument na MMF Catalonia Environmental Film Festival (2006) a Cenu rozhlasové a tv. stanice Jugoria na ruském MFF Save and Preserve Khanty-Mansiysk (Sibiř).

Angažovaně se snaží promýšlet tzv. individuální mobilitu, varianty pro přirozené omezení dopravy v Praze ne právními regulacemi, ale novým myšlením o možnostech přemisťování.

Zdroj: Aerofilms

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2011 Pod sluncem tma
2010 Doba měděná (studentský film)
2009 Auto*Mat
2005 Zdroj
2003 Domov můj...
2002 Javor 98 (studentský film)
2001 Hry prachu

Režijní filmografie

Dokumentární

2011 Pod sluncem tma
24 (TV film)
2009 Auto*Mat
2005 Zdroj
2003 Domov můj...
2002 Javor 98 (studentský film)
2001 Hry prachu
2000 Cistička divadlem (TV film)
1999 Metody vejce

TV pořady

2000 Velký vůz (TV pořad)

Střihačská filmografie

Dokumentární

2011 Pod sluncem tma
2010 Doba měděná (studentský film)
2009 Auto*Mat
2005 Zdroj

Herecká filmografie

Dokumentární

2009 Auto*Mat

TV pořady

2013 Artefakta (TV pořad)
2012 Ceny české filmové kritiky 2011 (TV pořad)
Český lev 2011 (TV pořad)
2010 Pozdní sběr (TV pořad)

Kameramanská filmografie

Dokumentární

2009 Auto*Mat

Zvukařská filmografie

Dokumentární

2005 Zdroj
2003 Domov můj...

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace