Reklama

Reklama

Edmond Vidal známý také jako Momon, vyrůstal v chudé cikánské osadě, odkud si odnesl smysl pro rodinu, neochvějnou loajalitu a hrdost na svůj původ. Nejvíce ho ale posílilo přátelství se Sergem Suttelem, s nímž poprvé okusil vězeňský život, navíc pro něco tak banálního, jako je krádež třešní. Oba se nevyhnutelně zapojí do organizovaného zločinu, a tak vznikl gang Lyonnais. Stávají se nejznámější ozbrojení lupiči počátku 70. let minulého století. Jejich nezadržitelný vzestup skončil až v roce 1974 velkolepým zatčením. Dnes je Momonovi takřka šedesát a rád by na tuto část svého života zapomněl a žil jen pro děti, vnoučata a svou ženu, ale jak sám ve filmu říká: „Člověk vězí ve svém těle a ve své duši svou minulostí, a ona nás stravuje, až nás zničí…“ (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (148)

italka63 

všechny recenze uživatele

Normálně bych dala nádhernou čtyřku jako vyšitou, ale copak můžu, když je tam charismatický Lanvin? Je jako Connery, zraje jako víno a potkat tohohle chlapa na ulici, otočím se...to je málo, dál to nebudeme rozebírat:-) Takže skvělá gangsterka inspirovaná skutečným životním příběhem Edmonda Vidala. Lidé, jdoucí přes mrtvoly doslova, ale přitom věří na chlapskou čest a přátelství.Lupiči, vrazi, ale i milující manželé a otcové, to vše v jedné osobě. Doplácí na to nevinní, ale i ti se jimi můžou stát....tudíž tomuhle snímku dávám pět hvězd ,protože vzpomínkové retrospektivy mě vůbec nevadily a hudba skvěle sedla, Tchèky Karyo odehrál co měl a cikánské písničky, to je nádhera.Jen si dávejte pozor na přátele, třeba vás také osudově zradí. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

když jsem film viděla pozdě v noci dojem pražádný.Pustila jsem si  ho druhý den v klidu a vše bylo jinak.Již dlouho jsem neviděla tak propracovanou gangsterku.Vynikající scénář který má spoustu hlavních postav a každá tam má své místo kterým ovlivňuje děj.Zásadně!Klobouk dolů před režií , kamerou a prací herců a zde taky maskérů.Famózní prolínání minulosti a přítomnosti.Na snímku je znát ,že tvůrci nikam nepospíchali a má pouze francouzskou a belgickou stopu.EVROPSKOU!Nikoho víc.Jak je víc koproducentů z díla je většinou sračka. JAK KDYŽ PEJSEK A KOČIČKA PEKLI DORT. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Francouzská gangsterka, která je zajímavá tím, že má dvě paralelní dějové linie - jednu retro sedmdesátek a jednu současnou. Námět je fajn, obsazení solidní ( pan charisma Tcheky Kayro ) a má to i nějakou tu dobrou akci, ale podtrženo sečteno jako celek mi to přišlo, že je to okopírované a má to dost hluchých míst, které mne nevtáhly do děje. ()

wampire23 

všechny recenze uživatele

Pekná francúzska gangsterka. Drsná a bez príkras. Aj keď trošku predvídateľná. Ale to by až tak nevadilo. Najviac ma škrelo, že predely medzi jednotlivými epizódami v živote boli také rýchle a nevenovalo sa viac priestoru priateľstvu hlavných dvoch protagonistov. Možno keby sa film natiahol na 120 minút a vykreslilo sa to, čo sa nestihlo, mohlo to byť aj za plný počet. Takto sú to však stále veľmi slušné a najmä zaslúžené 4*. Kedy naposledy ste videli hlavného protagonistu mafiána rómskeho pôvodu? ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že väčšina komentárov, ktoré som k tejto snímke mal tú možnosť čítať, hovoria o priemernej a ničím výnimočnej gangsterke, tak musím povedať, že ja osobne som s tým spokojný viac než dosť. A dôvod je úplne prostý, dostal som totiž presne to, čo som aj dostať chcel. Francúzi vedia ako na to, žiadne vedľajšie preumelkované dejové linky o nešťastne zaľúbenom mafiánovi a podobné nezmysly tu nemali priestor, podobne ani nijaké zbytočné prestrelky čisto pre efekt alebo zženštilé hlavné postavy, to skutočne ani omylom, všetkému tomuto sa vyhli. A spravili nepochybne dobre! Bolo to precízne, realistické, malo to úroveň a musím povedať, že ani na okamih som sa nenudil. Obsadenie Gérarda Vidala (Momon) bolo trefou do čierneho, sledovať jeho po väčšinu času kamennú tvár a popritom aj obrovskú dávku charizmy naozaj stálo za to, bol vskutku perfektný a za tým si proste stojím - jeho výkon by som sa dokonca nebál označiť za akýsi moderný a naozaj dôstojný francúzsky ekvivalent ku Brandovmu stvárneniu Kmotra či napríklad Gazzarovmu Camorristovi. Keď k tomu navyše ešte pripočítam až prekvapivo pútavý príbeh, skvelo zvládnutú retrospektívu, postupne dávkované napätie či napríklad aj celkovú eleganciu, v akej sa niesla prakticky celá snímka, tak potom naozaj pomaly ani neviem, čo by som Marchalovi tentokrát mohol a mal vytknúť. Jasné, niečo by sa už nepochybne nájsť dalo, to sa predsa dá vždy a všade, pokiaľ človek naozaj chce, lenže môj celkový dojem to nijak výraznejšie neovplyvnilo. Les Lyonnais sú skrátka nadmieru vydarenou žánrovkou, ktorá mala onen potrebný šmrnc, no a musím už len doplniť, že takto kvalitne zvládnutých gangsteriek v modernom šate by som v dohľadnej dobe uvítal kľudne aj viac. 5/5 ()

Galerie (98)

Zajímavosti (4)

  • V době natáčení filmu měl Edmond Vidal (jeden ze členů Lyonského gangu a autor biografické knihy) 66 let a stále žil v Lyonu se svou ženou Janou. V té době měli 3 děti a 8 vnoučat. (Rollo_Tomasi)
  • Film zachycuje osudy tzv. Lyonského gangu, který páchal trestnou činnost hlavně v letech 1967–1977. Lyonský gang byl hlavně proslulý ozbrojenými loupežemi, při kterých tento gang uloupil obrovské množství peněz. Gangu je ale taky přisuzováno několik vražd, atentátů a únosů. „Tvrdé jádro“ gangu tvořilo osm lidí a širší okruh gangu tvořilo dalších sedm lidí, kteří byli příbuzní členů tvrdého jádra. (Rollo_Tomasi)
  • Edmond Vidal, jeden ze členů Lyonského gangu, napsal autobiografickou knihu, která se jmenuje „Pour une poignée de cerises“ (česky „Pro hrst třešní“). (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama